Неле Карајлић: Моја патња за Сарајевом

Ненад Јанковић, познатији као др. Неле Карајлић, у интервјуу за Н1 говорио је, између осталог, и о Сарајеву и свом односу према граду у којем је рођен.

Босна и Херцеговина 15.01.2017 | 14:00
Неле Карајлић: Моја патња за Сарајевом
Карајлић је недавно у Бањалуци представио мултимедијални пројект "ФБИ – Досије Тесла". Како каже, уколико постоји интересовање публике, пројект би представио и у Сарајеву.

"Не морам ја бити ту. Ако мислите да сам ја неки техничко-тактички проблем, онда ћемо наћи неког глумца који ће глумити умјесто мене. Што се Сарајева тиче, ја сам био прије двије године тамо и испраћен сам полицијским колима из града. Не видим да се за ове двије године нешто битно примијенило", казао је Карајлић.

"Не видим могућност да ја ту сасвим нормално дођем, прођем, сједнем, ручам. То је ипак феномен. То нигдје у свијету није било, да је ушао у град и био подвргнут сајбер линчу преко интернета. Рецимо, Цхомскy није могао да уђе у Израел. Али ово је било лудило", додао је некадашњи члан Надреалиста.

Недостаје ли вам Сарајево?

"Како ће ми недостајати, Боже сачувај", казао је Карајлић.

Да ли сте у контакту са неким из Сарајева?

"Наравно да сам у контакту, наравно да имам пријатеље и да они долазе до Београда. Њих је све мање и мање. Волим да кажем да ће за коју годину и посљедњи мој пријатељ напустити Сарајево баш као што га је напустило 200.000 људи попут мене.

Намјерно нећу да кажем Срба да не би било да је политичка прича већ једна обична хумана прича. Невјероватно је то да се нико није вратио од Дејтона у протекле 22 године.

Догодила су се многа чуда, Кина је побиједила Југославију у кошарци, Сенегал је побиједио Француску у ногомету, измишљен је мобилни телефон, интернет, Гоогле, преношење слике на даљину... Само се једно чудо није догодило, нико се није од оних Срба који су отишли из Сарајева вратио", казао је Карајлић.

Патите ли за својим градом?

"Ако гледате мој живот од '95. на овамо видјећете да сам ја 'ратни профитер' јер само почео каријеру за коју у Сарајеву нисам могао ни да сањам.

То је свјетска каријера која је трајала скоро 15 година, свирао сам по Буенос Аиресу, Паризу, Лондону, Неw Yорку, Пекингу, Токију...

Да није било рата вјероватно бих остао и свирао Зеницу Блуес. Међутим, моја патња за тим градом и тим људима, нарочито онима који су изгубили животе, је одвојена од тог мог животног пута који се десио оног дана када сам из Сарајева прешао у Београд.

Моја патња за Сарајевом је перманентна. Књига коју сам написао је књига у којој сам хтио да онима који долазе, мојој дјеци, вашој дјеци, свој дјеци свијета, покажем шта је уствари тај град био, један споменик. У Сарајеву ће бити бољих писаца од мене, али се бојим да неће имати о чему писати", казао је Карајлић.

Због чега?

"Зато што тај занос и идеја у којој је тај град живио двадесетак година је тешко поновљив под условима који данас владају. Ако мислите да није важно што се ниједан Србин није вратио у тај град, не схватате гдје се налазите", додао је Карајлић.

Извор: Н1

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ККК

15.01.2017 13:23

Извини на оваквом изразу али сереш

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ккк

15.01.2017 15:03

А ти сереш још више човјек је био легенда Сарајева а једва живу главу извукао и треба да их воли

Name

Боки

15.01.2017 16:29

Свака му је на мјесту.Сарајево је бас Техеран и оаза муслиманског фанатизма. Ниста то не знаци сто је неко ради пара одрзао концерт у Сарајеву. Обицан цовјек Србин теско да кафу мозе попити.

Name

Јели

15.01.2017 13:24

Онај ко не пати за нецим не прица о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајвоса

15.01.2017 14:52

Нема везе опроштено ти је .Морас и ти од нечег зивјети.

Name

Горан

15.01.2017 13:49

Е мој Неле само се тјеши својим лажним изјавама и мажи очи и себи и другима. Све твоје музичке колеге који се нису бацили у искварену политику, национализам и лажни патриотизам су добродошли у цијелом региону па и у том "фамозном"Сарајеву. Твоји бивши пријатељи који су остали нормална сарајевска "раја" као нп: Сејо Сеxон (Давор Сучић) , Бранко Ђурић Ђуро, Елвис џи Куртовић (Мирко Срдић) а да неговорим о једном Горану Бреговићу, Здравку Чолићу и многим другим великанима из твог времена веома радо су виђени свуда а нарочито у Сарајеву. Јеси ли се кад запитао зашто те мора испраћати полицијски ауто....

ОДГОВОРИТЕ
Name

за горана

15.01.2017 14:58

А шта је трбао да им лиже дупе и да млати главом

Name

гогију

15.01.2017 15:01

Па ја нешто невиђам Чолу Ђуру па ни Брегу да често долазе у Сарајево одрже неки концерт и брзо тутањ у Београд

Name

Петар Гајиц

15.01.2017 16:49

Јеси ли се ти запитао што се ниједан србин није вратио у Сарајево и колико су пута Чола и Брега били у Сарајеву у задњих 20 година?

Name

Прле

15.01.2017 14:00

А сто си ти умислио да си нека фора и битан лик Сарајеву. Па долазили су и много веци Срби и људи па им нико ниста. Не сери Неле и не зарадјуј висе на ту фору екстра патриотизма. Провидан си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

15.01.2017 15:21

Горан Бреговић није србин јел Неле мајмуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ДОДУ

15.01.2017 19:17

Брега је Хрват по оцу а мајка му је Српкиња...

Name

Перица

16.01.2017 08:39

Рекао је да се не враћају Сарајлије у Сарајево, а не да се само Срби не враћају! Какве везе има ко је шта кад то више није онај Град!

Name

Ацо

15.01.2017 15:59

Неле једини од осталих није улизица и рекао је праву истину о Сарајеву, Неле је један велики господин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубљана

15.01.2017 17:08

Ех, људи...са годинама, то јест са старањем, расте нам носталгија за прошлим временима... а и ова времена што долазе баш су ружна: нитко никога не поштује, егоизам мржње, ....по цијелом свијету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

16.01.2017 09:10

Напусто сам Сарајево '92. Отишао 200 км од Сарајева и након 7 година настанио у Источном Сарајеву. Прије сукоба радио сам у фирми која је у федерацији у власниству странаца. Поново радим у тој фирми већ 15 година. Свакодневно контактирам са странкама које користе наше услуге и дошао сам до закључка да се комотно могу осјећати само са старим пријератним друштвом а и њих је све мање. Ови други су јако привржени цјеловитој БХ тако да свака изговорена у супротном смјеру изазива жешћу расправу или конфликт. За мирнију варијанту боље што мање контакта одради својих 8 сати и иди кући и с миром одмарај. Неле је рекао своје најискреније и то код њега цијеним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

16.01.2017 10:15

Тако је, ко мисли другачије није искрен него је политички набријан да неког оцрни!