Привреда Српске вапи за искуснима

Од укупног броја незапослених у Српској готово половина је без радног искуства.

Република Српска 14.01.2017 | 21:27
Привреда Српске вапи за искуснима
То су показали резултати пописа становништва, према којима је у Српској 118.189 незапослених лица, од чега је 67.767 раније радило, док 50.422 њих нема искуства. Док синдикалци поручују да је за незапослене који нигдје нису радили проналазак посла у данашње вријеме немогућа мисија, послодавци тврде да запошљавају и такве.

У агенцијама које посредују при запошљавању истичу да су шансе за запошљавање људи без радног искуства данас мање него прије пар година.

"Разлога је пуно, највише у недостатку времена, новца, као и повјерења од стране послодаваца. Процес оспособљавања људи без радног искуства, до очекиваног нивоа потенцијалне продуктивности, за организацију је скуп и неизвестан. Зато се послодавци, приликом избора нових сарадника, чешће одлучују за већ формиране кандидате", каже директор Агенције “Спектар” Мирослав Вукајловић.

Никола С. (45) из Бањалуке, који је завршио за економског техничара, каже да до сада ни дана није радио у струци.

"Покушавао сам, али безуспјешно. Да бих преживио, радио сам све и свашта, углавном физичке послове. Све вријеме радим на црно, тако да немам ни радног искуства, ни радног стажа, а и у годинама сам кад човјек теже долази до посла", каже он.

У Унији удружења послодаваца Републике Српске истичу да, у сваком случају, предност имају људи са радним искуством.

"Међутим, многи послодавци запошљавају и оне који до тада нису радили, гдје их најпре обучавају за посао. Кад крену да раде, људи без радног искуства имају и ниже плате, јер немају потребно знање и вјештине. С друге стране, проблем је ако човјек дуго не ради, јер временом губи знање које је стекао током школовања", упозорава потпредсједник ове Уније Саша Тривић.

Привреда оптерећена наметима

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Обрад Белензада потврђује да људи без радног искуства у данашње вријеме теже долазе до посла.

"Због тешких прилика у домаћој привреди до посла тешко долазе и они са искуством. Проблем је што је наша привреда преоптерећена многим наметима, док јавна потрошња расте. Без стварања повољнијег пословног амбијента не можемо очекивати пораст запослености", каже Белензада.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

всс

14.01.2017 20:41

Ево ја сам са искуством у техничкој струци. Да радим за тајкунску банду? Нема теорије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

14.01.2017 21:25

Како нема, па зар их не знате ви, Станковиц, Несиц, Цвијетиц, Дукиц и јос два три.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

15.01.2017 07:07

Да имају искуство високу продуктивност, још да раде по шеснаест сати и за тристо марака, па наравно да неће да може. Ко год може побеже одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

15.01.2017 07:27

Запослите своју дјецу да вам ринтају по 12 сати за плату од вртоглавих 400 км Маму вам пљацкаску

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО

15.01.2017 11:21

Сваки пут иста прица! Људи се сколују за занимања која никоме не требају. Послодавци незнају ниста и само мисле запосли пар и ето пара. Оним нерадницима или који су на неком послу било да је родбињска веза или купленао не доносе никакве резултате. Ја сам од 1969 у Њемацкој и видио сам све али они измисљају свари и по 10 година у на пред ане ко ми који нисмо у стању ни копирати. Ми кад израцунамо и видимо све сто би могли мозда направити да се не исплати јер сви други су јефтинији. Наси "мајстори" нити зњу ста нити су ста видјели а незнају се ни стидјети. Исто сви су јадници који иду посредством некога јер раде само послове које нико неце и док свима зараде њима не остане мало. Срамота је да наси Др. гледају како се сиротиња саље на лијецење вани а они се зноје сједеци.

ОДГОВОРИТЕ