Снијег паралисао БиХ

Велики број градова и села широм БиХ од јутрос је без струје због кварова на далеководима проузрокованих огромним количинама тешког снијега који је пао у посљедња 24 сата.

Република Српска 14.01.2017 | 16:11
Снијег паралисао БиХ
Сва села на подручју општине Нови Град јутрос немају електричну енергију због сњежних падавина. Проблеми у електроснабдијевању почели су синоћ око 19 часова.

Према информацијама из локалног Центра за обавјештавање, без напона су далеководи “Блатна”, “Благај-Сводна”, “Сухача-Агићи-Будимилић Јапра” и далековод за Костајницу, а прекиду је и 35 киловолтни далековод Приједор-Нови Град.

Обим кварова на нисконапонској мрежи биће познат након санације кварова на далеководима, кажу у овом Центру.

Јутрос није саобраћао ни путнички воз на локалној линији Нови Град-Добрљин, јер је електро-кабл у насељу Туњица пао на контакну мрежу жељезнице.

Проблема има и у телефонској саобраћају, а фиксна мрежа не ради у дијеловима општине гдје су због дужег нестанка електричне енергије испражењне батерије у централама.

Магистрални и регионални путни правци на подручју општине су очишћени и проходни, а радници Комуналног предузећа “Комус” од синоћ су ангажовани на чишћењу локалних категорисаних путева.

Из овог предузећа кажу да су очишћени сви локални категорисани путеви осим дијела пута у селу Грабашница гдје због сњежних сметова није могла да прође механизација.

Висина снијега у општини Нови Град јутрос износи 13 центиметара, а у вишим крајевима око 20 центиметара.

Села Лијевче поља без струје

У градишком дијелу Поткозарја и Лијевче пољу већи број села нема струје због кварова на далеководима.

Најтеже стање је у Ламинцима, Кочићеву, Береку, Турјаку, Јабланици, Горњим Подградцима, Миљевићима…

Зоран Кузмановић, директор РЈ “Електродистрибуција” рекао је “ЕуроБлицу” да је чак седам екипа на терену и да раде од ноћас.

Већина кварова, сматра Кузмановић, биће отклоњена током поподнева изузев Јабланице гдје је квар теже природе, а терен тешко приступачан.

"У Горњим Подградцима нестало је струје на пумпама које користи “Водовод”, због чега је у овом насељу нестало и воде. Ту радимо на отклањању квара те сам увјерен да ћемо до краја дана успјети ријешити проблеме а ситуација нормализована прије ноћи, каже Кузмановић.

Осим електричара, у пуном капацитету ангажовани су и комуналци који чисте снијег те су прутеви у граду и околини проходни.

Проблем су још увек нерашчишћени тротоари. Општина је апеловала на мјештане да се укључе у овај посао те очисте снијег испред својих објеката. На граничном прелазу нема гужви, саобраћај се одвија успорено али без дужих чекања.

Дервента: Већина села без струје

Већина села и један дио Дервенте јутрос су без електричне енергије, а екипе раде на отклањању кварова, речено је Срни у дервентској “Електродистрибуцији”.

Струје нема комплетно подручје Осиње, потрошачи који се напајају са далековода Календеровци, као и друга села.

“На терену су све расположиве екипе, а ангажовали смо и додатне ресурсе. У зависности од кварова на терену настојаћемо да рјешавамо проблеме”, кажу у “Електродистрибуцији”.

Један дио града нема воду, јер су замрзли шахтови и инсталације у стамбеним и пословним зградама.

Предузеће “БС-Инжењеринг” из Дервенте од синоћ чисти сеоске путеве и градске улице, према степену приоритета и налогу општинских служби.

Власници угоститељских објеката и других радњи јутрос уклањају снијег са прилаза испред својих објеката.

УСК: Скоро сви градови без струје

Скоро сви градови у Унско-санском кантону /УСК/ немају струју, јер је већина далековода на простору овог кантона ван функције због снијега који је падао током протекле ноћи.

Тренутно су без струје велики дијелови Бихаћа, Цазина, Велике Кладуше, Босанске Крупе, Бужима, Кључа и Санског Моста, речено је за портал “Кликс” у Цивилној заштити УСК.

Проблема у напајању електричном енергијом једино нема у Босанском Петровцу.

Дежурне екипе електродистрибуције су на терену и тренутно се ради на отклањању кварова.

Због проблема са електричном енергијом, повремено долази и до прекида у водоснабдијевању.

Ватрогасне јединице су имале неколико интервенција, прије свега у Бихаћу, гдје се вршило испумпавање воде у неколико поплављених стамбених и пословних објеката.

Забиљежено је 12 саобраћајних несрећа у којима је једна особа лакше повријеђена.

Већина магистралних и регионалних путева је проходна, а мјестимично има угаженог снијега на коловозу, због чега се саобраћај одвија отежано и успорено.

На Граничном прелазу Изачић и даље је на снази забрана саобраћаја за теретна возила и камионе са приколицом.

Висина сњежног покривача у просјеку је око 20 центиметара, а у појединим општинама и више од тога.

Козарска Дубица добила струју

Снабдијевање електричном енергијом градског подручја Козарске Дубице нормализовано је након јутрошњег прекида, потврдио је Срни руководилац “Електродистрибуције” Милош Ћибић.

Ћибић је навео да су екипе “Електродистрибуције” успјеле да отклоне квар на далеководу из правца Приједора чиме је од 14.00 часова нормализовано снабдијевање града.

Он је додао да су још у току радови на отклањању кварова на неким сеоским подручјима.

Ћибић је потврдио да су без струје још подручја села Раковица, Кнежица, Бачвани и поунско подручје.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Алл ригхт

14.01.2017 16:50

Знаци, рата сигурно нема до на прољеце.

ОДГОВОРИТЕ