Једе вам се слатко или слано? Тијело вас упозорава...

Жудње за одређеном храном нису само хир, већ начин на који тело покушава да вам каже шта му недостаје.

Здравље 14.01.2017 | 11:19
Једе вам се слатко или слано? Тијело вас упозорава...
Жудња за одређеном храном је сигнал недостатка неког нутријента.

Већина данашње хране се узгаја у тлу које је претерано искоришћено, тј. у којем су исцрпљени минерали, а према студијама америчког Министарства агрикултуре, просечни унос храњивих материја, попут калијума, калцијума и магнезијума, је тако низак да би се у скорој будућности могао прогласити глобалном здравственом претњом.

Да ли вам недостају одређени минерали можете проверити анализом крви у приватним лабораторијима или пак по препоруци лекара опште праксе.

Жудња за хлебом и тестенином скрива мањак азота
Имате ли изражену жељу за уносом угљених хидрата, то може бити сигнал мањка азота у исхрани. Будући да се тај елемент налази у свакој живој ћелији, користи се за одређивање протеина у храни. Протеини садрже око 16 одсто азота, па је у случају жудње за угљеним хидратима најбоље да се окренете храни богатој протеинима, попут рибе, меса, орашастих плодова и житарица. Азот је важан за нормалан рад срца, покретање метаболизма, рад бубрега, али и здравље коже и косе.

Жудња за чоколадом је сигнал недостатка магнезијума
Људи који готово свакодневно имају потребе за чоколадом,често имају хронични недостатак магнезијума. Тај минерал је неопходан у бројним телесним функцијама - од регулације крвног притиска и шећера до управљања радом мишића и живаца. Потребе за магнезијумом расту у периодима стреса, а његов недостатак можете надокнадити уносом орашастих плодова, разних семенки, урми, житарица и зеленог лиснатог поврћа.

У 100 грама тамне чоколаде налази се чак 176 мг магнезијума, што је половина препорученог дневног уноса, па ако већ често једете чоколаду, бирајте тамнију и здравију варијанту.

Жудња за кафом може скривати мањак соли
Уколико имате потребу да стално уносите кафу или чај у организам и уносите више таквих напитака него саме воде, то може бити знак недостатка разних нутријената, попут фосфора, сумпора, соли и гвожа.

Фосфор
Мањак овог нутријента може узроковати проблеме попут смањеног апетита, анемије, слабости мишића, болове у костима и пецкање, “штипање” у длановима и стопалима. Можете га надокнадити појачаним уносом житарица, пилетине, говедине, рибе, јаја, млечних производа и пивског квасца.

Сумпор
Код недостатка овог елемента може доћи до поремећаја у стварању колагена и кератина, тело постаје мање отпорно на упале, а кожа се стањује. Можете га надокнадити додатним уносом јаја, лука и белог лука, авокада, житарица, зелене салате, махунарка, малина, лешника, бадема и кромпира.

Со
Иако је чешћи проблем вишак соли, може се догодити и мањак соли у организму, најчешће услед повећаног задржавања течности. Симптоми су честе главобоље, умор и раздражљивост, а дуготрајни недостатак може довести и до оштећења срца. Мањак надокнадите уносом морске соли и јабуковог сирћета.

Гвожђе
Мањак гвожђе може резултирати појавом анемије са симптомима убрзаног даха, лупања срца, сиве боје коже, опадања косе и мањка енергије. Надокнадите га појачаним уносом меса, укључујући изнутрице, поврћа попут спанаћа, блитве, цвекле, броколија и махунарки, а све намирнице комбинујте са уносом Ц витамина, како би тело лакше апсорбовало гвожђе.

Жудња за масним
Уколико имате неодољиву потребу за уносом масне хране попут чипса, помфрита или уопштено брзе хране, могуће је да вам недостаје калцијума, тврде стручњаци. Калцијум чува здравље зуба и костију и неопходан је за нормално функционирање мишићног и нервног система. Одличан извор овог минерала осим сира су млеко, јогурт, сардине, лосос и броколи. Такође, препоручује се више орашастих плодова и ланене семенке, које су богате есенцијалним масним киселинама.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар