Петнаест чињеница о чувеној серији "Досије икс"

Чувена серија "Досије икс" Криса Картера у којој су глумили Дејвид Духовни и Џилијан Андерсон, емитована је од 1993. до 2002. године и трајала је девет сезона.

Занимљивости 14.01.2017 | 11:06
Петнаест чињеница о чувеној серији "Досије икс"
Чувена серија "Досије икс" Криса Картера у којој су глумили Дејвид Духовни и Џилијан Андерсон, емитована је од 1993. до 2002. године и трајала је девет сезона.

Освојила је чак 15 престижних Емија и пет Златних глобуса и својевремено је важила за једну од најдужих научнофантастичних серија у историји телевизије у Сједињеним Америчким Државама.

Настављена је 2016. у виду мину-серије, па су њени обожаваоци имали прилику да уживају у новим епизодама у којима чувени агенти Молдер и Скали истражују паранормалне феномене.

1. Идеју за "Досије икс", продуцент Крис Картер добио је након што је прочитао извештај у којем је 3,7 милиона људи тврдило да су их отели ванземаљци. Такође, на развој серије значајно су утицала остварења "Алфред Хитцхцоцк Пресентс", "Талес фром тхе Дарксиде", "Тхе Тwилигхт Зоне", "Нигхт Галлерy", а највише од свих "Колцхак: Тхе Нигхт Сталкер".

2. Лик агента Еф-Би-Аја Дејне Скали инспирисан је ликом Кларис Стерлинг из филма "Силенце оф тхе Ламбс". Иначе, презиме је добила по Вину Скалију, Картеровом омиљеном спортском коментатору, док је Молдер девојачко презиме његове мајке.

3. Вилијам Б. Дејвис, глумац познат по улози "Пушача", заправо је прекинуо да пуши 70-их година. У серији је пушио биљне цигарете.

4. Препознатљиво звиждање из музичке теме засновано је на гитарском рифу песме "Хоw Соон Ис Ноw?" британског алтернативног рок бенда "Тхе Смитхс".

5. Мич Пилеџи (заменик директора Еф-Би-Аја, Волтер Скинер) је био гостујући глумац у првој епизоди серије. Касније је замољен да се врати на неколико епизода у другој сезони, а како је временом постао најбитнији лик поред Молдера и Скали, остао је у серији све до њеног краја 2002. године.

6. Осим тога, на снимању је упознао своју супругу Арлин Ворен, дублерку Џилијан Андерсон. Међутим, то није све. На венчању им је кум био Дејвид Духовни, а Арлин је касније глумила Скинерову секретарицу.

 7. Супротно Фоксу Молдеру ког глуми у серији и који верује у ванземаљце и паранормалне појаве, Дејвид Духовни је скептик. Са друге стране, Џилијан Андерсон која глуми скептичну Дејну Скали, у правом животу верује у натприродно.

8. Будући да је противзаконито направити лажну Еф-Би-Ај значку, оне употребљене у ''Досијеу'' су модификоване па на њима, уколико сте можда приметили, пише "Федерал Буреау оф Јустице, Унитед Статес Департмент оф Инвестигатион".

9. Картер је једва успео да Андерсеновој обезбеди улогу Скалијеве. Наиме, многи су сматрали како тај лик треба да тумачи нека "сексипилнија глумица".

10. Првих пет сезона серије снимљено је у Ванкуверу. Касније је снимање пресељено у Сједињене Америчке Државе, јер је Дејвид Духовни почео да негодује због климатских услова и превелике одвојености од своје тадашње супруге Тее Леони.

11. Роберт Патрик (Џон Догет) је брат Ричарда Патрика, фронтмена рок бенда "Филтер". Њихова песма "Тханкс Бро" била је коришћена у серији.

12. Очеви Молдера и Скали зову се истим именом – Вилијам, које је такође и средње Фоксово име, али и име Дејниног брата и сина.

13. Ребека Тулан, позната по улози Молдерове мајке, у стварном животу је само годину дана старија од Дејвида Духовног.

14. "Усамљени револвераши", трио теоретичара завере против владе који су својевремено помагали Молдеру и Скали, такође су имали своју краткотрајну серију. Прва епизода је била приказана у марту 2001. године, али је ускоро прекинута (последња епизода је приказана неколико месеци касније). Многи људи су били зачуђени због тога, јер је гледаност те серије била много већа од гледаности прве сезоне "Досијеа".

15. Судећи по "Њујорк тајмсу", "Досије икс" је вероватно прва серија која је за огроман број обожавалаца могла да захвали интернету. У серију су од самог почетка биле укључене нове технологије – Молдер и Скали су често комуницирали мобилним телефонима, путем мејла и томе слично, а "Усамљени револвераши" су приказани као поклоници интернета још од 1994. године. Такође, многи љубитељи "Досијеа" имали су приступ интернету и постали су познати као "X-Пхилес" (термин произилази из грчког корена "пхил", што значи љубав или опсесија). Они су по међусобном договору дискутовали о епизодама серије на незваничним сајтовима, формирали заједнице са осталим фановима широм света и писали своје властите приче (тзв. "фанфикшн").

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар