БиХ: Живот између контејнера и "мечке"

Годишње се на тржиште БиХ увезе на стотине милиона марака луксузне робе, иако у БиХ више од 70 одсто грађана живи на граници сиромаштва.

Босна и Херцеговина 14.01.2017 | 08:12
БиХ: Живот између контејнера и "мечке"
Прошле године у БиХ је увезено 62.404 аутомобила, вредности 697,5 милиона КМ, а најскупље увезено возило био је мерцедес који је коштао 235.188 КМ. Вредност увезеног накита од злата и драгуља је 6,4 милиона КМ, сатова 8,1 милион, а парфема 594.762 КМ.

Међу онима који су за ове луксузне робе само чули је и око 30.000 људи који преживљавају захваљујући једном оброку дневно из јавне кухиње, а све више је и оних који корицу хлеба траже по контејнерима.

Процењује се да у БиХ сваке вечери њен сваки шести становник заспи гладан. Реч је о несрећницима који преживљавају са три марке дневно, од чега им, ма колико стезали каиш, не може да претекне за какву-такву вечеру.

Да је оних који једва преживљавају све више, потврђују и у продавницама мешовите робе.

"Због све лошије платежне моћи, за многе грађане куповина је постала права ноћна мора, јер понекад немају пара ни за најосновније намирнице. Скупу козметику готово да и не гледају, а неретко се дешава да купују по два јајета, неколико кромпира, пар воћки... Углавном се интересују за јефтиније сувомеснате производе и тестенину која није скупа", кажу трговци.



Да су социјалне разлике све израженије, односно да постоји мали број богатих и огроман број сиромашних, јасно је и када се погледају плате радника у Српској.

Највећу плату у септембру лане добио је један Бањалучанин, који је у банкарском сектору зарадио невероватних 79.000 КМ. Преведено на језик разумљив обичним смртницима, његова плата износи чак 95 просечних примања, односно, 230 просечних пензија у Српској.

У топ десет најплаћенијих у РС још је шест запослених у сектору  финансијског пословања, међу којима је троје са највећим платама у септембру прошле године зарадило 75.750, 68.567 и 34.054 КМ, и сви су из Бањалуке.

С друге стране, минималну плату од 370 КМ па и ниже добија 28.126 радника у РС, а примања мања од 610 КМ има 93.841 запослени.

У Покрету потрошача РС истичу да је у Српској око 70 одсто грађана у зони сиромаштва.

"Око 30 одсто њих нема ни за голу егзистенцију, а преживљава захваљујући оброку из јавне кухиње. С друге стране, имамо и слој који заиста ни у чему не оскудева. Сматрам да би на луксузне производе требало да се уведе већи порез, па ко воли, нека изволи. На основне животне намирнице и лекове би требало смањити стопу ПДВ-а, тако да се растрете категорије које, ионако, једва крпе крај с крајем", каже председник овог покрета Драгутин Бошковић.



Истраживања су показала да је у БиХ 2012. било 65 мултимилонера, те да је овај број до сада скочио на скоро 100, а реч је о онима чије богатство премашује износ од 30 милиона долара.

БиХ може да се похвали и са 525 милионера, који на рачунима у банкама имају по милион КМ и више.

Без обзира на ове вртоглаве цифре, грађани БиХ живе убедљиво најлошијим стандардом у Европи, тако да се ова држава опет нашла на самом зачељу Еуростатове листе о квалитету живота.

Последње истраживање показало је да становник БиХ себи може да приушти тек 38 одсто производа и услуга из потрошачке корпе просечног Европљанина.

Извор: Блиц.рс
Фото: илустрација/ЕуроБлиц/РАС Србија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милорад Додик

14.01.2017 08:34

Лажи и шпекулације. Можда је тако у Федерацији и нека им је тако. Кад би им Ја био председник живјели би боље него Швајцарској, соро као у Републици Српској али нећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ре

14.01.2017 12:04

Е јесте Баја, стета сто ниси у федерацији, да те предлозимо за министра финансија да мало средис те цифре и ојацас банкарски систем.

Name

Марко

14.01.2017 11:08

Босна (оба дијела) је мјесто из којег треба бјезати сто прије. Ако ви не мозете, нека бјезе дјеца цим буду могла. Овдје никад среце бити неце. Власт је секта од 1000 људи која је у спрези са криминалцима и свиме циме се они баве. Увазени градјани су данас криминалци убице, дилери и рекетаси а не ваља оно дијете које ради у расхладној витрини у Бингу или гдје вец за 400КМ или код оних лопова Несица за 300КМ и бон од 100КМ. Запамтите да је овај простор осудјен на пропаст у сваком погледу и не постоји нацин да се људски односи и понасање доведу у неке нормалне оквире. Ми прицамо о Дану РС и како це ко допринијети томе сто се нама сервира као "виси интерес и патриотизам" а Спириц свом дјетету купује стан у Бецу за 800000. Додик преко ддругара уваљује софтвере за десетине милиона. Тврдим да је сваки Србин "патриота" који је спреман за конфликт у који га воде ови залудјени који појма нема о зивоту. Исто вази и за Бакирове Босњаке и Цовицеве Хрвате. Ми смо од стране оних који су покорили овај простор предвидјени за сиромаство, криминал и исељавање. Генерација која је произведена на таквим основама је подигла своју дјецу. Све инвестиције око себе које видите су настале на криминалу, убиствима и осталом. Једном врхунском струцњаку у БиХ треба цитав зивот да отплати један стан а око нас ницу неки комплекси и остало јер су људи "способни". Та "способносст" је унистила овај простор неповратно- Тјерајте дјецу да бјезе из Босне, то им је највеца услуга коју им мозете уцинити у зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

14.01.2017 11:27

Е свака ти је златна Марко.

Name

ВИЦ

14.01.2017 11:31

Потпуно се слазем. ЦИтав мој зивот је један виц у којем се ја као нецему надам а уствари продје 25 година у тим надама и сад ме опет гурају у неко блато мрзње и свадје. Грудвају се једни са другима, издигли су се на ниво полубогова а ја, кад казем да ме не интересује национализам, конфликти и сл, сви се дигну да ми доказу како сам ја издајник. Истовремено, гледам ко су ти сто ме као "бране" од некога или нецега. Ста це мени све то патриотско осјецање кад ја свом сину не могу приустити екскурзију. Не САМСУНГ С1000 који носи дијете тајкуна у 5 разреду или нови БМW или 50000000КМ за јабуке да није на улици, него три дана аутобусом да оде и види како изгледа отици 50км даљеиз свињца у коме сам га ја патриотски присилио да зиви.

Name

Раденко

14.01.2017 11:55

Све сте рекли и нема ста да се дода. Ја цу све од себе дати да ми дјеца оду ван студирати и да се не врацају висе овамо. Ово је једноставно непоправљиво, труло ткиво и нема регенерације. Висе наде у људима је било у по рата него данас.

Name

зока

14.01.2017 12:08

@Марко, Бога ми одавно не процитах бољи коментар.

Name

кум

14.01.2017 12:14

Као ји моји предходници све сте рекли! Назалост то је било и прије рата сви који су мало радили а доста добијли никада се нису залили ни наста.

Name

мами

14.01.2017 11:59

Напатили смо се у време рата, друговали и туговали! Данас, после 25 година, немам снаге да тугујем! Нисам патриота! Нисам ни издајник! Не могу да волим беду у којој зиви јако пуно мени блиских комсија и пријатеља! Не могу да тапсем и цупкам док Миле пева! Не могу гади ми се!

ОДГОВОРИТЕ