Моћници воле да мијењају фудбал: Од Тиркета и Моше, па до Мундијала са 48 репрезентација!

Дуг пут је прешао фудбал... Најважнија споредна ствар на свету се током година сусретала са великим бројем промена. Ништа другачије није било ни са Светским првенством. Први турнир оваког типа у Монтевидеу 1930. године играло је 13 тимова, 2026. године за “златну богињу” надметаће се 48 репрезентација.

Фудбал 15.01.2017 | 22:30
Моћници воле да мијењају фудбал: Од Тиркета и Моше, па до Мундијала са 48 репрезентација!
Те давне 1930. године репрезентација Југославије предвођена Александром Тирнанићем Тиркетом и Благојем Марјановићем Мошом је имала прилику да заигра на првом Мундијалу. Од Жила Римеа, легендарног председника ФИФА, па до Ђанија Инфантина, садашњег првог човека “светске куће фудбала”. Током година много тога се променило. Уз технику, напредовала је и игра на споредном терену. Ипак, да ли су све те промене биле неопходне и да ли фудбал стреми ка бољем?

У Монтевидеу је играло 13 репрезентација, биле су подељене у три групе са по три екипе, док је у једној групи било четири репрезентације. Најбоље екипе ишле су директно у полуфинале.

Прва већа промена десила се 1950. године. ФИФА се играла са правилима и мењала формат. Уругвај је те године однео победу захваљујући систему игре. Играло се тако да је победник у финалној групи био шампион (од четири екипе које су биле првопласиране сви су играли са сваким и она екипа која је имала више бодова била је првак).

ФИФА је и 1954. године имала чудан систем такмичења. Постојале су групе од по четири тима где су прве две биле водеће. Нису играли сви са свима него су се играле само две утакмице јер су водеће репрезентације биле фаворизоване па су се играле две утакмице са преостала два тима из групе. Немачка је успела да дође до своје прве титуле.

У Француској 1998. године наступало је 32. репрезентације, док су се у Мексику 1986, и у Шпанији 1982. године, 24 екипе бориле за титулу првака света.

На Мундијалу 2026. године играће чак 48 екипа. Да ли је Инфантино повукао прави потез? Показаће време, али једно је сигурно, Србија ће сада имати више шанси да се квалификује...

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар