Добри и поштени див: Бобију и Цирбесу требала комплетна сезона - Кузмићу само шест мјесеци...

Феноменални центар црвено-белих бележи блиставе партије у дресу српског шампиона.

Кошарка 19.01.2017 | 00:00
Добри и поштени див: Бобију и Цирбесу требала комплетна сезона - Кузмићу само шест мјесеци...
После Марјановића – Цирбес, а после Цирбеса – Кузмић! Пред почетак сезоне практично да није било навијача Црвене звезде који је одобравао ангажовање бившег центра Панатинаикоса, али су сада сви свесни да су озбиљно погрешили. Црвено-бели и трећу годину узастопно у својим редовима имају једну од најдоминатнијих петица на Старом континенту, играча који синоћ, по ко зна који пут, показао да је у стању да се више него равноправно носи са најбољим центрима Евролиге.

Блокада Огњена Кузмића, која је спречила Екпеа Јуда да избори продужетке моћном Фенербахчеу, представљала је јасну слику успона Радоњћевог тима. Остварен је тријумф којим је заокружен круг подвига и званично отворен јуриш на високе домете у овој сезони.

Присталице српског шампиона су летос биле скептичне, мада се не може рећи и да нису имале разлога за тако нешто. Доброћудни див из Добоја је иза себе имао неуспешну сезону у атинском великану, где је добио отказ у априлу прошле године након смене АлександраЂорђевића. Селектор Орлова га је на почетку те сезоне довео у ПАО, веровао је у њега, баш као и када га је звао у национални тим, и такође био критикован. Али су многе ствари сада далеко јасније.

Ипак, такође је и јасно да је за садашњу игру одличног центра највише заслужан тренер Црвене звезде Дејан Радоњић, коме рад са високим играчима полако постаје заштитни знак. Кузмићу је Звездин систем игре одлично легао. Већина нападачких акција српског шампиона завршава се или у основи има за план спуштање лопте под кош, а тамо је Кузмићдоминантан.

Иако под обручима често делује неустрашиво, блага нарав и смирен темперамент били су кључни за то што није успео да се избори са ситуацијом која га је задесила у Панатинаикосу, а о чему је у новогодишњем интервјуу за наш портал причао и његов бивши саиграч СашаПавловић.

“Испало је као да смо непријатељи клуба. Да због нас шансу не добијају Грци, пре свих Јоргос Папајанис. Кузма је, као други центар, то највише осетио. Сваки промашен зицер или било каква грешка дочекани су 'на нож'. Управа и навијачи су говорили да је у реду што игра Радуља, јер је он изнео скоро све победе, и без икакве дилеме је био наш најбољи играч, али ако не може да игра Папајанис, не може ни Кузма. А Кузма, какав је добар и поштен, осећао је тај притисак. Па није случајно био у репрезентацији. Сада игра добро и само ће да напредује”, рекао је Павловић у интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт.

А Кузмић се ни сада као херој навијача Црвене звезде не разбацује изјавама, јер то просто није његов манир. Одлучујућој блокади против Фенербахчеа није дао превелики значај, већ је све заслуге доделио колективном учинку.

“Извукао сам задњи атом снаге, успео сам некако да је блокирам, али не верујем да је то одлучило. Цео меч смо играли одличну одбрану, били егал целу утакмицу и на крају смо заслужено добили“, рекао је Кузмић после утакмице.

Скромност је његова врлина, али су чињенице – чињенице. А оне кажу да је Кузмић већ сада, не само достигао, већ и надмашио учинке својих претходника Бобана Марјановића иМајка Цирбеса у првим сезонама на Малом Калемегдану.

Огњен након 17 одиграних мечева просечно по утакмици бележи 10,2 поена и 7,8 скокова по утакмици, уз 15,8 индексних поена. У овом тренутку Звездин центар се налази на другом месту Евролиге по броју ухваћених лопти (133), иза Никола Мелија (143), а испред Екпеа Јуда, чију је лопту синоћ залепио за таблу.

Садашњи центар Детроит Пистонса Бобан Марјановић је у првој евролигашкој сезони у дресу црвено-белих одиграо 10 утакмица и бележио 10,8 поена, односно 7,7 скокова, уз нешто слабији број индексних поена по мечу (15,2).

Цирбес је био далеко скромнији на почетку каријере у спрском шампиону, с обзиром да је на 24 утакмице у Евролиги имао просечан учинак од 5,2 поена и 3,3 скока по утакмици. Ипак, ово поређење није у потпуности на месту, с обзиром да је Немац у првој сезони био резервна опција Марјановићу.

Оно што такође не даје потпуно равноправну слику јесте и промена система такмичења, односно чињеница да Црвена звезда ове сезоне игра мечеве са свим тимовима у Евролиги, а Кузмић је управо против оних најбољих одиграо можда и најквалитетније.

Највише поена је постигао баш против Фенербахчеа (21), али је највише индексних поена сакупио против Првака Европе ЦСКА из Москве (31), када је убацио 16 поена и ухватио 10 лопти. Одличан је био и против Дарушафаке (16 поена, девет скокова), Олимпијакоса (13 поена, 14 скокова), односно Реал Мадрида (11 скокова, осам скокова).

Кузмић и комплетна центарска линија од почетка сезоне су због скраћене ротације били под великим оптерећењем, али би посао у огромној мери могао да им олакша долазак ДионаТомпсона, што је било видљиво и против Фенербахчеа. Дејан Радоњић сада има тактичку опцију више под обручима, а Кузмић, Бјелица и Митровић, неки додатни минут за предах.

Да ће Кузмић на овом нивоу бити већ сада вероватни нико ни у стручном штабу ДејанаРадоњића није могао ни да помисли. Ипак, од њега се очекује да у наредном периоду додатно унапреди своју игру, с обзиром да се ради о школованом и вредном играчу, који се жели да сваки задатак на паркету одради беспрекоран начин.

УЧИНАК ЗВЕЗДИНИХ ЦЕНТАРА У ЕВРОЛИГИ:

ОГЊЕН КУЗМИЋ
2016/2017: 17 утакмица – 10,2 поена – 7,8 скокова – индекс 15,8

БОБАН МАРЈАНОВИЋ
2013/2014: 10 утакмица - 10,8 поена – 7,7 скокова – индекс 15,2
2014/2015: 24 утакмице – 16,6 поена – 10,7 скокова – индекс 25,7
*Након 17 утакмица: 16 поена – 9,9 скокова – индекс 23,5

МАЈК ЦИРБЕС
2014/2015: 24 утакмице – 5,2 поена - 3,3 скока – индекс 6,2
2015/2016: 27 утакмица – 12,4 поена - 6,1 скок – индекс 14,3
*Након 17 утакмица: 14,6 поена – 6,4 скока – индекс 16,5



Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар