Зиданов Реал надмашио Енрикеову Барселону!

Реал Мадрид нови је рекордер шпанског фудбала када је у питању број мечева без пораза у низу. Реал - апсолутни рекордер Шпаније! Зидан мора још да оре да би стигао Муслинову Звезду! Енрикеова Барселона је ствар прошлости...

Фудбал 13.01.2017 | 19:30
Зиданов Реал надмашио Енрикеову Барселону!
Ремијем са Севиљом на Рамон Санчес Пицхуану, голом Карима Бенземе у трећем минуту надокнаде, екипа Зинедина Зидана и 40. сусрет у низу терен је напустила као непоражена.

Тим са Сантијаго Бернабеуа последњи пут је доживео неуспех шестог априла прошле године, када је изгубио на гостовању Волфсбургу у оквиру четвртине финала Лиге шампиона.

'Краљевски' клуб је од тада уписао 30 тријумфа и десет ремија, чиме је срушио рекорд Барселоне Луиса Енрикеа из прошле сезоне.

Такође, највећи клуб на свету је за то време освојио 11. титулу првака Европе, Суперкуп Европе и титулу Клупског првака планете.

Што се европских оквира тиче, Мадриђани сада имају исти учинак као и Нотингем Форест у сезони 1977/78, док им за достизање Милана недостају још два сусрета, пошто су 'росонери' успели да остану непоражени на 42 дуела у сезони 1991/92.

Следи Јувентус са низом од 43 меча, односно загебачки Динамо са 45, док је на врху листе непобедивих лисабонска Бенфика са 48.

Нико никад као - Реал! То што ради Зинедин Зидан на клупи краљевског клуба је чудо. Не само да осваја трофеје, него и помера границе, па је на реваншу осмине финала Купа краља против Севиље довео свој тим до 40. везане утакмице без пораза и поставио нови рекорд шпанског фудбала.

На тај начин - поготком Карима Беземе у трећем минуту надокнаде времена за 3:3 - Мадриђани су оборили достигнуће Барселоне из прошле сезоне, кад је под командном палицом Луиса Енрикеа везала 39 таквих мечева у свим такмичењима. Реалов низ почео је после неуспеха на гостовању Волфзбургу у четвртфиналу Лиге шампиона 6. априла прошле године (0:2) и одтад до синоћ славни клуб је победио 30 пута и десет одиграо нерешено, освојивши у међувремену Лигу шампиона, Суперкуп Европе и титулу светског првака.

На овај начин, Реал је изједначио достигнуће Нотингем Фореста од 40 везаних мечева без пораза из 1978. године, а њихов наредни задатак биће да стигну Милан који је у сезони 1991/1992 направио серију од 42 такве утакмице. Прва на листи је Бенфика са 48 оваквих мечева, потом следи Динамо из Загреба са 45, па Јувентус са 43. Уз напомену да су пре Другог светског рата фудбалери Селтика везали 62 утакмице без пораза, али се сматра да је то било у аматерском нивоу, па се не пореди са каснијим низовима.

Занимљиво, у овом периоду Реал Мадрид има проценат успешности од 77,50 одсто и по томе је на шести на вечној листи клубова са најбољим учинком у низовима без пораза. Прва је - веровали или не - Црвена звезда!

И то она генерација која је под тренерском палицом Славољуба Муслина од 3. новембра 1999. до 26. јуна 2000. остварила чак 35 тријумфа на 37 утакмица (94,59%) и по томе јој нема равне у Европи. Под вошством садашњег селектора (а тек да подсетимо, он је тренирао баш Зинедина Зидана на његовим очецима у Бордоу) оформио је екипу за коју су, између осталих, играли Дејан Илић, Миленко Аћимовић, Александар Коцић, Бранко Бошковић,Горан Буњевчевић, Горан Друлић, Михајло Пјановић, са њом освојивши дуплу круну. Чудесан ланац успеха прекинуо је 2. августа 2000. Торпедо из Кутаисија у квалификацијама за Лигу шампиона (2:0).

На пример, други на тој листи је Олимпијакос од 29. октобра 1972. до 17. јуна 1973. добио је тим из Пиреја 32 од 36 мечева на којима није поражен (88,89%).

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар