Ко је британски шпијун који стоји иза Трамповог 'досијеа'

Фотографија британског шпијуна, који је написао експлозивни извештај о новом председнику САД Доналду Трампу, проширила се у јавности.

Свијет 13.01.2017 | 10:30
Ко је британски шпијун који стоји иза Трамповог 'досијеа'
Кристофер Стил, директор обавештајне фирме са седиштем у Лондону, на фотографији носи црно одело и машну.

Верује се да је своју службу започео у Москви деведестих година, али се касније повукао из британских шпијунских мисија у иностранству.

“У његовој канцеларији не дају никакве податке, говоре да се повукао плашећи се за свој живот, али вероватно је ствар у томе да жели да избегне медијску пажњу“, каже репортер “Скај њуза“ Алистер Банкал.

Раније је председник Трамп објавио на Твитеру да га је звао директор Националних обавештајних служби Џејмс Клепер и да му је рекао да су “лажни и измишљени“ медијски наводи о документу који наводно разоткрива сексуалне перверзије Трампа током боравка у Русији.

Он је и изразио жаљење због цурења тог досијеа у јавност.

Трамп је оптужио службе да су потуриле те информације и упитао да ли “живимо у периоду нациста“.

Досије је у питање довео и бивши британски амбасадор у Русији Тони Брентон.

“Прегледао сам га... Неке ствари у њему изгледају прилично несигурно. На пример, пише да је Русија почела да обрађује Трампа пре пет година. Ако је тако онда то значи да је њихов притисак веома велики с обзиром на то да Трамп тада није имао никакве везе са америчком политиком... И што се тиче навода о хаковању, то се не поклапа са оним како мислимо да Кремљ ради, тако да имам сумње“, рекао је он за “Скај њуз“.

Он додаје да ако је шпијун, који је потурио информације, познати британски обавештајац, Руси га неће пустити.


Кристофер Стл/сцреенсхот

“Морао је да ради преко посредника. Можда има добре везе, али тешко је пробити Кремљ и обавештајне агенције, за које он тврди да их јесте пробио. Ако јесте то урадио, онда је нека врста обавештајца генија", додао је бивши амбасадор.

Педесетдвогодишњи Кристофер Стил сада страхује од Москве због објављивања његовог имена у јавности, пренео је “Дејли телеграф“.

Он је један од оснивача “Орбиса“, фирме коју су покренули професионалци британских обавештајних служби 2009.

“Орбис“ је постао познат када је Енглеска фудбалска асоцијација затражила да копа по информацијама о томе да ли ће Енглеска бити домаћин Светског првенства 2018.године. Домаћин ће бити Русија.

Цео досије о Трампу први је објавио “Базфид“. Бесни Трамп је онда ту фирму назвао “распадајућом гомилом смећа“.

"Базфид" није остао дужан, па је тако продао више од 25.000 долара вредне "распадајућа хрпа смећа" робе и све ће то донирати Одбору за заштиту новинара.

Извор: Б92
Фото: Геттyимагес

Коментари / 0

Оставите коментар