Минус заледио пољопривредне културе

Ниске температуре у Требињу су у воћњацима и повртњацима који су били под пластеницима проузроковале велику штету, а колика је биће накнадно процијењено.

Република Српска 12.01.2017 | 22:37
Минус заледио пољопривредне културе
Проблем је, осим ниских температура, изазвала бура, која је у протеклим данима у јаким ударима дизала и цријеп с кућа, па је, тамо гдје нису били добро повезани, кидала и заштину мрежу на јужном воћу и цијепла фолију с пластеника.

Под јаким ударима вјетра страдала су четири пластеника Жарка Пухала из требињског насеља Горица на око 1.300 квадратних метара, гдје је сав насад уништио температурни минус након што је вјетар претходно покидао фолију с пластеника.

Прве количине поврћа салате, блитве, мркве, празилука, спанаћа, које је требало да почну да продају ових дана, страдале су у потпуности, а породица Пухало, којој је ово једини извор прихода, процјењује да је изгубила више од 10.000 марака и да, с обзиром на то да су улагали само властити новац, немају средстава да уложе у прољећне културе.

"Покушавамо нешто спасити покривањем пластеника старим најлонима, што подиже температуру за два до три степене, али ако се десе поновни слични налети вјетра то ће бити ништа, а усљед дуготрајних мразева смрзла је и земља у пластеницима", каже Жарко.

С друге стране су посљедице на јужном воћу, које је остало недовољно заштићено, толико видљиве јер су на смрзнутим стаблима листови изувијани или су већ почели отпадати.

Температуре у појединим требињским насељима су се спуштале и до 18, а ове културе трпе само минусе од неколико степени.

Агрономи тврде да само нар и неке врсте маслине трпе ниже температуре, док лимун издржава пет, а мандарина осам степени испод нуле, тако да ће сви незаштићени тањи дијелови, млађе гранчице, засигурно промрзнути.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

рс

13.01.2017 17:26

Овако невријеме на приморју није запамцено.

ОДГОВОРИТЕ