Коментар: Партизан се жалио! Да ли је?!

Ако су тачне тврдње челника Партизана да је поднета жалба на одлуку о суспензији из евро-купова, чудно је да београдског клуба нема на листи клубова који треба да изнесу случај пред Арбитражним судом за спорт у Лозани.

Фудбал 13.01.2017 | 00:00
Коментар: Партизан се жалио! Да ли је?!
Каква је "европска" судбина Фудбалског клуба Партизан још није дефинитивно познато.

Европска фудбалска унија (УЕФА) је, наводи, већ донела одлуку да Партизан, због кршења "финансијског фер-плеја" избаци из Европе на (најмање) једну сезону чим се пласира у неко од европских такмичења, а у Партизану тврде да је то "само условно", да је упозорење и да ће све бити у реду ако до 31. јануара измире дуг.

Није јасно ни колики је тај дуг - УЕФА тврди око 2,5 милиона евра, Партизан да је реч о 370.000 евра.

Оно око чега су сагласни јесте да је некаква одлука донета, као и да Партизан има право жалбеАрбитражном суду за спорт у Лозани (ЦАС).

Партизан је у саопштењу у среду истакао да ће дуг бити измирен данас (четвртак), као и да је УЕФА већ добила документа о репрограму пореског дуга, који је један од разлога за целу ову бламажу.

Потпредседник Партизана, правник Владимир Вулетић у среду је за МОНДО изјавио да је реч о првостепеној одлуци и да се београдски клуб већ жалио на ту одлуку, као и да је уверен да ће црно-бели на лето бити учесник квалификација једног од европских такмичења.

Међутим, на листи предмета, односно спорова пред Арбитражним судом у Лозани нема случаја Партизана.

На сајту ЦАС наведени су сви спорови које овај суд чека до 10. марта, а међу њима нема Партизана.

Дакле, ако је тачно да је Партизан већ раније упутио жалбу, а Вулетић је рекао да јесте, најблаже речено, чудно је да његов случај није уписан у дневни ред суђења пред Арбитражним спортским судом.

Или се, можда, чека да црно-бели уплате тражених 370.000 евра (или колико већ!) да би били "процесуирани" или "стављени у разматрање".

Све ово оставља горак укус у устима и повлачи за собом врло логично питање - ко је све крившто је Партизан дошао у овакву ситуацију и да ли ће ико за то да одговара?

Како је клуб, који је, готово, редовни учесник европских такмичења у протеклој деценији, клуб који је продао многе квалитетне играче и зарадио - према тврдњама људи из Омладинске школе најмање 50 милиона евра(!) - уопште доспео у ситуацију да због "тричавих" 360 или 370.000 евра буде овако понижен?

Да вас подестимо на део саопштења запослених у Омладинској школи Партизана из децембра 2014. године када су се побунили против тадашњег руководства, предвођеног Драганом Ђурићем:

"Последњих десетак година, клуб је на продаји играча из наше школе зарадио више од 50 милиона евра тако да се слободно може рећи да је, у овим тешким временима, школа практично и одржала клуб", истиче се у саопштењу, које су тада, између осталих, потписали:Момчило "Моца" Вукотић, Илија Завишић, Звонко Живковић, Никица Клинчарски, Душко Трбојевић, Недељко Костић, Миодраг Радовић.

Да ли је потребно подсећати на случај Андрије Живковића и једног од најштетнијих уговора у историји српског фудбал?

Садашња управа је, уз неке измене, на власти управо од децембра 2014, дакле пуне две године. Како је могуће да најважније питање за опстанак клуба буде остављено да се "решава само од себе" и да се уздају у ону "ма, неће нас..."!? Како је могуће да се неко коцка једним од најважнијих (а то сами говоре константно) извора прихода клуба, уз продају играча - играње у Европи?

Пре ангажовања нових фудбалера, ваљда, треба измирити оне најважније обавезе и подмирити све дугове, да би се уопште направио план. Имала је ова управа довољно времена да се "прегрупише", мобилише и да почне да поставља клуб на здравије ноге.

Најлакше је задирати у џеп пореских обвезника и трпати у бунарЕ (дакле, није овде реч само о Партизану). Уосталом, председник Владе Србије Александар Вучић више пута је изјавио да држава више неће да даје толики новац у спортске клубове, пре свега ФК Црвена звезда и ФК Партизан, већ да они морају да почну сами да зарађују.

"Даћу све од себе да се политика одатле склони и да држава даје што мање, а да узима што више. Никоме нећу дозовлити да рекетира државу, да мисли да од државе отме све што хоће. Поштено говорим, јер је мој посао да бринем о каси државе", рекао је Вучић у једном интервјуу и нагласио да "нико не жели приватизацију".

"Среће нема без приватизације, јер сви траже да држава помогне, а ја нећу да држава помаже, много је она помагала", рекао је српски премијер.

Партизан је у врло тешкој ситуацији за коју је сам одговоран, а ако успе да из ње исплива - то ће тек бити за филм!

Београдски клуб, који је у последњој деценији и "кусур" освојио убедљиво највише бодова за српски фудбал, кроз европска такмичења, био је избачен из Европе 2007. године, али због навијачких нереда на утакмици против мостарског Зрињског.

Сада су у питању финансије...

Када је нова управа заменила стару предвођену Драганом Ђурићем, урадила је пресек стања у клубу и саопштила да је дуг око 12 милиона евра (било је то у мају 2015. године).

Члан тадашње управе црно-белих Иван Маричић рекао је пред новинарима тада и ово:

Ми смо за ових неколико месеци покушавали и успели да смањимо трошкове где год смо могли. Али, Партизан је велики систем, само на одржавање стадиона годишње оде 22 милиона динара, на плате играча је у 2014. години потрошено 366 милиона динара. Да бисте играли такмичења, поготово у Европи, неопходно је направити велике финансијске напоре. Дошли смо до црвене линије. Можемо ми да смањимо и плате играча, али онда доводите у питање резултате, учешће у такмичењима на квалитетан начин, губите тржишну утакмицу, јер ће играч отићи за вечи новац у други клуб...", каже Маричић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар