Интервју - Матс Виландер: Велики сам Новаков навијач, волим га више него икада!

Зашто не волите Ђоковића? Постоји ли иједно друго питање које би иједан љубитељ тениса поставио Матсу Виландеру, тениској легенди која у ТВ коментарима редовно черечи Нолета? Ипак, он тврди да ствари нису баш такве и да смо ми Срби превише осетљиви.

Тенис 15.01.2017 | 22:15
Интервју - Матс Виландер: Велики сам Новаков навијач, волим га више него икада!
Матса Виландера смо ухватили у Америци, где се паковао за пут на најмањи континент. Док смо размењивали новогодишње и божићне честитке, прво питање за тениску легенду се наметнуло само по себи: Зашто не волите Новака Ђоковића?

- Прво, желим да честитам Нову годину и Божић читаоцима „Блица“ и љубитељима тениса у Србији. Друго, није тачно, никада то нисам рекао. Никада нисам рекао да не волим Новака. Знам да сте ви у Србији осетљиви на свог најбољег спортисту, али је веома важно да сви ви, као и Новак, пажљиво слушате и читате шта кажем, односно напишем. Можда и јесам споменуо нешто што вам се није свидело, међутим то је било пре десетак година, када је Ђоковић тек почињао да се пробија. Одмах ми је било јасно да је талентован, али и да му је потребна помоћ да покаже свој пун потенцијал. Новак је успео да превазиђе све слабости и постао је најбољи на свету - рекао је у даху Виландер у ексклузивном разговору за „Блиц“.

Матс Виландер каже да му не смета непријатељски однос навијача у Србији према његовим коментарима о Новаку?

- Памтите шта сам рекао када је Новак имао 18-19 година, на почетку каријере. А да ли памтите да сам рекао да ће у 2015. години освојити сва четири гренд слем турнира? Не верујем. Исто сам рекао и за претходну годину. Новак је сјајно одиграо Аустралију и Француску, а онда је пао. Видите, исто ћу вам рећи и за 2017. годину. Чак и ако поново не буде успео, и даље ћу да верујем у њега. Велики сам Новаков навијач и овог новог Новака сада волим више него икада раније.

Легендарни шведски тенисер, а сада коментатор на ТВ „Еуроспорт“ који ће преносити и предстојећи Аустралијан опен, осврнуо се и на почетак сезоне и тријумф Новака Ђоковића на турниру у Дохи.

- После завршног турнира у Лондону свима је било јасно да за Ендија Мареја тек почиње ход по мукама. Новака није било нигде у другој половини 2016. године, али од таквог борца увек очекујете да буде јачи него што је био пре пада. Када је Новак после серије пропуштених меч лопти у другом сету финала успео да се врати у меч и да слави, рекао сам себи: „Да, ово је прави Новак! Ово је тај Новак“! Није одиграо савршено, али показао је свима да је бивши број 1 поново међу нама.

Виландер сматра да ће Новак искористити залет из Катара за поход на нову круну на Аустралијан опену.

- Видим да је поново пун самопоуздања, а он је тенисер код ког расположење и душевни мир доста утичу на игру. Сви смо ми пролазили кроз тешке тренутке у којима нам је све сметало. Људи, подлога, противници, лоптице, ветар, судије... Једни су успели да се подигну и поново заиграју на врхунском нивоу, други нису. Аустралија је његова територија на којој је освојио шест титула. Мислим да је за Новака најважније да буде пажљив и стрпљив у прва два кола, када се дешава највише изненађења. Такође, важно је да не размишља одмах о Мареју.

Повратак на прво место АТП листе је нешто што сви очекују од Ђоковића.

- Новак је дуго био број 1 и не видим зашто се не би вратио на трон. Међутим, са годинама и радним стажом за тенисере је важније да освајају гренд слем турнире, а не да из недеље у недељу јуре бодове. То је темпо који умара и који, на крају, узима жртве. Мој савет Новаку је да пажљиво бира турнире и да напада Мелбурн, Париз, Лондон и Њујорк. Доказао је свима да је најбољи тенисер на свету и сада би требало да се окрене другим задовољствима. Некада нисмо водили рачуна ко ће почети или завршити годину на првом месту, али очигледно је да се времена мењају. Видите, сигуран сам и да ће Новак освојити више гренд слем турнира од Роџера Федерера. Швајцарац је тренутно у предност за пет трофеја, али слика озбиљно може да се промени већ ове године.

На крају разговора за “Блиц”, Матс Виландер је рекао нешто што ће обрадовати Новакове навијаче.

- Када се једног дана све ово заврши и када Новак заувек буде оставио рекет, свима ће бити јасно да је Ђоковић био најбољи тенисер свих времена - поручио је Виландер.

Свима је драго када број 1 изгуби

Матс Виландер је Ђоковића највише критиковао у тренутку када је Новак био први на планети.

- Све што сам тада говорио за Новака, сада мислим и за Ендија. Људи траже промене, нова лица, узбуђење... Навијачи воле да виде на коленима играча који је број 1. Волимо да тестирамо најбоље, без обзира колико се јавности чини да смо понекад превише груби у коментарима. За тенис је добро да Новак број 2 победи Ендија број 1.

Шта можемо да очекујемо од Надала и Федерера у Аустралији?

- Искрено, не видим да би један од њих двојице могао да освоји турнир. Ако бих морао да бирам, онда гласам за Надала, који је млађи, снажнији и амбициознији. С друге стране, мислим да би Федерер пре него Надал у Мелбурну могао да победи играче као што су Мареј, Ђоковић и Раонић. Међутим, Роџер нема снаге да се бори по пакленој врућини. Не верујем да би преживео другу недељу. Као потенцијално изненађење могу да издвојим Томаша Бердиха, који је почео да ради са Гораном Иванишевићем. Бердих је у Дохи одлично играо против Мареја. Изгубио је на крају, али је и намучио Мареја. Иванишевић има специфичан начин рада који одговара искусним играчима. Довољно је само да се сетите Марина Чилића који је 2014. у две недеље у Њујорку играо тенис свог живота - сумирао је коментатор ТВ „Еуроспорта“.

Ђоковић је смртоносан тенисер

За Виландера се никада није постављало питање да ли ће Новак Ђоковић постати тениска звезда.

- Волим играче који крећу из почетка, који немају ништа и који морају да се боре. Новак никада ништа није добио џабе, за разлику од неких других тенисера који су имали све, осим жеље за успехом. Ђоковић је превазишао све слабости и изборио се за своје место у ери коју су обележили Федерер и Надал. У сваком тренутку је могао да се преда и да дигне руке, да се задовољи 20-30. местом на АТП листи. Срећом, он то није урадио и сви смо добили његовим успехом. Новак је смртоносно опасан играч.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар