Ово чињенице нисте знали о зими

Да ли сте се икада запитали у ком граду пада највише снега? Где је зими најхладније? Ко због ниских температура бежи у Мексико?Зашто Наполеон није волео мраз? Добро се утоплите и наставите да читате.

Свијет 11.01.2017 | 07:58
Ово чињенице нисте знали о зими
Најхладније годишње доба крије многе тајне попут оне да су по њему у англосаксонској култури бројане године, па је дете, на пример, било две зиме старо. А у Британској Колумбији, чак и данас, припадници индијанског племена Квакиутл на почетку зиме мењају имена у она својих предака јер сматрају да ће их то заштитити од духова покојника који се, верују, враћају у овом периоду године.

И не плаше се само Индијанци зиме. Неки људи пате од хионофобије - страха од снега, посебно од заробљености у истом. А уплашили су се и војници у утврђењу Форт Кеог у Монтани те давне 1887. године, 28. јануара када је с неба пала пахуља широка 40 сантиметара, а дебела 20. Делује немогуће, али реч је о највећој забележеној пахуљи на свету према Гинисивој књизи рекорда.

Падао је, ипак, снег и тамо где га не замишљате - од Сахаре до Хаваја. Пре шест година, због неуобичајено хладног фронта са Антарктика, стигао је и до једног од најсувљих подручја на свету, пустиње Атакама у Чилеу. Али, све је то "смејурија" за Амори у северном Јапану који, са просечних осам метара снега сваке године, носи титулу најснежнијег града на планети.

А када у урбаним подручјима падне неуобичајено много пахуља, челници градова се хватају за главу јер количина снежног покривача премашује могућност града да се са њим избори. Тада се снег обично одвози на удаљена паркиралишта и друге широке, отворене просторе да "чека" лепше време.

Током неуобичајено снежних сезона, градови су били принуђени да га одлажу и у океан, што је изазвало критике заштитника животне средине. Неки градови одлучили су да набаве машине које помоћу вреле воде топе 30 до 50 тона снега по сату. Али, не само да је ово решење скупо јер једна машина кошта око 200.000 долара, већ и угрожава екологију, зато што се потроши чак 230 л нафте за 60 минута.

Русија има више проблема са мразом. За неславни рекорд најхладније земље на свету заслужан је Сибир у ком се 1974. године температура спустила на -71 степени Целзијуса. Надалеко познате руске зиме толико су екстремне да служе и као одбрана од рата. Па тако, цар Александар И није желео да уђе у мировне преговоре са Наполеоном, него је пустио да зима уради своје и отера француске освајаче.

Међу првих пет најхладнијих земаља света су и Канада, Монголија, Финска и Исланд. Оне, ипак, имају тропску температуру ако се упореде са Антарктиком где је на станици Восток 1983. године измерено -89 степена Целзијуса што је најнижа икад забележена температура.

А ако данас ухватите себе како кажете да је време лудо, треба да знате да је 10. јануар 1911. године у Јужној Дакоти освануо са пријатних 12 степени Целзијуса, да би у року од само 15 минута, температура пала на -13 степени. Реч је о најбржем температурном паду у историји.

Такве шокове не доживљава један инсект на Новом Зеланду, који се потпуно замрзне када температуре падну да би се, кад отопли, одледио и наставио са својим активностима као да ништа није било. Његов колега из Северне Америке, краљевски лептир лети у Мексико и тако постаје једини инсект који сваке године мигрира у топлију климу удаљену 4.000 километара.

И на крају, наука је потврдила оно што сви добро знамо из праксе: Снешко Белић се најбоље прави од влажног снега. Идеални однос снега и воде је 5:1, израчунали су научници. А највишег су направили становници Бетела у америчкој држави Мејн у фебруару 1999. године. Био је то импресивни Снешко висок чак 35 метара.

ПАДАЈУ С НЕБА БЕЛЕ ЗВЕЗДЕ

Сваке зиме најмање један септилион (који се пише са 24 нуле) снежних кристала падне са неба. Просечна пахуља путује брзином од око пет километара на сат, а током једне снежне олује може пасти 39 милиона тона снега.

Извор: Новости
Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар