Ове пјесме су истините приче...

Текстописци инспирацију често проналазе и у стварном животу - а ове истините песме су биле прави хитови.

Србија 10.01.2017 | 18:30
Ове пјесме су истините приче...
Ово су неке од песама које су засноване на истинитим причама о љубави, губицима и судбини. Оне и данас спадају у наромантичније песме, којима се увек радо враћамо. 
 
Индеxи: Бацила је све низ ријеку

 

Ова славна балада говори о великој љубави фронтмена Даворина Поповића, јавности непознате девојке из Сарајева. Њихова љубавна веза је била озбиљна, али догодило се дете које нису планирали.

Девојка је тада наводно побацила и нестала из његовог живота.

Наводно је деценијама после Поповић уочио ту девојку међу публиком на концерту у Шведској, прекинуо је са свирком и узалудно ју је тражио. Аутор музике песме је Фадил Реџић, а стихова Кемал Монтено.

Прљаво казалиште: Ту ноћ кад си се удавала



 

Према причи, Јасенко Хоура из славног бенда имао је девојку коју је јако волео.

Будући да је морао да иде да одслужи војни рок, питао ју је хоће ли му бити верна и чекати га, на шта је она позитивно одговорила.

Али, након што се вратио, његова га драга није чекала, већ је спремала свадбу, али с другим.

Прљаво казалиште: Ружа Хрватска 



Нису само девојке и жене биле инспирација тужним песмама. Јасенко Хоура је песму "Мојој мајци" ("Ружа хрватска“), коју пева Прљаво казалиште, посветио својој мами Ружи након смрти.

Иако су постојале спекулације да је песму, чији стихови гласе "задња ружа хрватска" посветио политичарки Савки Дапчевић-Кучар, Хоура је изјавио:

"Ја сам пуно причао о Ружи, и о томе како је настала песма, и о томе свему заједно и то је песма за моју матер покојну. За мене је она нешто више у животу и напросто нека тако и остане".

Борис Новковић: Тамара

 

Ко ми тебе узе Тамара - био је вапај певача Бориса Новковића, који није конретно патио за Тамаром, али се саосећао с болом пријатеља који је волео Тамару.

Њихова веза се прекинула и он је неизмерно патио за њом. Према речима самог певача, права Тамара се препознала у песми и недуго након њеног издавања, на телефонској секретарици је чуо њену поруку, у којој му је захвалила што јој је посветио песму.

Здравко Чолић: Она спава



Ова песма наводно описује трагедију која се догодила 1974. године, кад се девојка Милица Костић бацила с 11. спрата небодера, како би побегла од пет насилника који су хтели да је силују.

Тамо ју је један познаник довео на превару, како би наводно позвала његову девојку која има строге родитеље да изађе ван, чинивши му тако услугу.

Након што је схватила да нема девојке и које су им намере, преклињала их је да је не дирају, покушавајући да им пробуди савест.

Нису желели да одустану и бацање кроз прозор јој се учинило као једина опција - како би обранила своју част.

Текст је дело Црногорца Велизара Шофранца, а након те велике трагедије, тамо су организоване и демонстрације јер је цео случај шокирао тадашњу југословенску јавност.

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

рома

11.01.2017 09:28

Читајући овај текст, на кратко сам ушао у своју младост. угодан осјећај.

ОДГОВОРИТЕ