Борба за кутлачу, а казан је празан!

У изборној кампањи политичари често обећавају да ће свима нешто дати, а избегавају да кажу од кога ће узети.

Република Српска 10.01.2017 | 14:40
Борба за кутлачу, а казан је празан!
То ствара привид да влада креира новац, а она само убира порез од једних и кроз буџет га дистрибуира другима. Њен производ није новац већ амбијент у коме се ствара нова вредност, чијим се опорезивањем пуни буџет.

Глобална тенденција је да расте удео БДП-а који држава редистрибуира кроз различите фондове и буџете. Удео јавне потрошње у БДП-у растао је од почетних пет до данас уобичајених 40-55 одсто. Без обзира на ту тенденцију, земље се разликују по томе ко, како и колико пуни буџете и како и колико се финансирају јавне службе и државни расходи.

Добро вођење јавних финансија види се у равнотежи буџета уз мале порезе и транспарентну политику расхода. Владе лако обећавају, али се устежу од повећања пореза, па јавни дуг у већини земаља непрекидно расте. Тиме се моћ владе да доходак прерасподељује међусекторски „обогаћује" тако да се данашња потрошња плаћа кумулирањем дуга у будућности. Коришћење тог инструмента битно зависи од позиције коју конкретна земља има.

Моћне државе (САД, Немачка...) лако финансирају дуг пребацујући га другима, било што дуг плаћају новцем које саме емитују, или се задужују уз негативне камате. Остали лако упадају у вртлог дуга, после чега следи драконска штедња и болно реструктурирање.

И расправа о српском буџету показала је сву конфликтност интереса у друштву, које друштвене групе Влада фаворизује и какве политичке циљеве жели да оствари. На приходној страни могу се уочити бројне концепцијске нејасноће и пропусти у вођењу текуће политике. Кључни приход је ПДВ и то показује да потрошачи - грађани у основи пуне државну касу. Висок удео сиве и црне економије, амнестирање „белих слонова" и социјализација губитака јавних предузећа говори о стварном учинку Владе. Њен главни посао је да наплати законом прописане порезе и доприносе без изузетка. Нажалост, наставља се амнестија дужника, а тиме и кажњавање савесних грађана, предузећа и поверилаца.

Порези на добит и на укупан приход грађана су вишеструко нижи него у развијеним земљама. То се оправдава борбом за привлачење инвеститора. Очигледно се пренебрегава да функционална правна држава више привлачи инвеститоре од пореских олакшица и субвенција. Рационалне државе високим порезима пенализују извлачење новца за лично богаћење, а стимулишу реинвестирање у бизнис.

У просперитетним државама се високо опорезују наслеђа и ренте и свака нова генерација се усмерава на стварање. Због пореза на наслеђе и високе свести о друштвеној одговорности најбогатији људи данашњице (Бил Гејтс, Ворен Бафет...) оснивају фондације и остављају иметак друштву, а не сопственој деци.

Транзициони богаташи немају такав приступ, нерадо улажу у друштво и државу, износе новац на сигурне дестинације, ако пре тога не постану жртве нове политичке конфигурације. Уколико текући приходи нису довољни, држава позајмљује емитујући обвезнице. Наша држава фаворизује стране банке и финансијске посреднике, а своје грађане усмерава да уштеђевину уступају другима, а не сопственој држави.

И расходна страна буџета говори о карактеру друштва. Док је на страни прихода болећива, наша влада је доста немилосрдна према важним јавним службама и пензионерима. Државни сектор је под контролом политичке олигархије и уместо добитка креира губитке које плаћамо сви. Кључне јавне службе (просвета, здравство...) изложене су вишегодишњем девастирању, понижавајућем материјалном положају и кампањским „реформама". Последице непромишљених реформи, уз егзодус стручњака у иностранство, равне се природној катастрофи. Извадити личну карту и здравствену књижицу равно је успону на Хималаје и очито је да држава има конструкциону грешку, чија је последица административни хаос.

Влада је на расходној страни све симпатије окренула према страним инвеститорима и широкогрудо им дели јавни новац. Очигледно није свесна да, ако су потребе за субвенцијама веће, то је већи и доказ да је њен „производ" (држава) све лошији. Заводљивост дељења јавног новца је страст која се временом повећава. Због тога се овде политичка борба води на живот и смрт. Казан је све празнији, а сви се боре за кутлачу. Због тога што се спутава стварање и фаворизује прерасподела, ми и болујемо од системског дефицита.

Извор: Фронтал.рс

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

истинити

10.01.2017 14:03

Нецу ни цитати цланак јер познајем господина. Само бих рекао, да овакав цланак никада неце те видјети на РТРС или СРНА. Засто? Yакљуците сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

10.01.2017 15:59

Овако квалификоване цланке моземо веома ријетно процитати. Професор Зец не припада ни једној политцкој партији, и зато говори тако квалификовано. Додик вози воз на једној сини, и то на оној националној. Истина, и то је потребо у овакој Босни, али потребна је и друга сина, она економска коју је Додик оцигледно запоставио. На залост опозиција не нуди ниста боље.

Name

БАЊАЛУЧАНИН

10.01.2017 18:05

Али зато ће бити коментари ,,ЕКСПЕРТИ" Лажански,Śабан галијашевић Шабан Немања и остали џибери трактористе из Мрчеваца

Name

лијан

10.01.2017 14:26

Ово је планско униставање,милијарде су код злоцинацких група који су јаце од ових ткз. дрзавица,народ себицан испрепадан,нема нам опоравка за многаја љета!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

10.01.2017 18:13

Тацно, опљацкано је све и они сада баратају тим новцем, а новац односно капитал је тај који влада, избори су забава за масе.

Name

ПАЗЊА!!! Вазно обавјестење!!!

10.01.2017 14:34

Ма битно је само да је Проинтер добио Пореску управу Републике Српске, и тамо це да раде све сто се никад није радило од рацунара, мрезе, стампаца, софтвера. Све це они да раде. Нико осим њих није способан за тај посао. Види се да је син Игор Додик јако способан менадзер, као и Ниниц власник Ланаца, када успијева да испреговара и на тендеру добије овако вазну институцију. Ово је за примјер у РС, како један млад цовјек се бави и јабукама, рацунарима, ресторанима. Све се мозе кад се хоце, а не ови нерадници који само сједе и цекају да им родитељи дају несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста објективни

10.01.2017 15:46

НИнић доведе амбасадора САД у Бања Луку и све значајне директоре Мајкрософта а ти не можеш довести чобане и лугаре а поредио би се са њим е јеси креле.Нинић је радио као проф.више електро факултета у земљи и иностранству.

Name

А ха ха ха ха ха

10.01.2017 18:16

Ниноц радио као професор? Цега?

Name

Бањалучнин

10.01.2017 18:29

Радио као професор,превара. Купи у Србији за 1000КМ угради у БЛ или било гдје у РС за 3000КМ. Тисућа њему тисућа СНСД-а.

Name

Бања Лука

12.01.2017 19:28

Ала лудака.

Name

Милан

10.01.2017 14:49

Казан је пун само код Додика и његове криминалне банде ,ко мозе отици нек иде ,јер овдје у РС висе зивота нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе ли појасњење

10.01.2017 14:56

Мозе ли ми неко објаснити ко је овај цовјек на слици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

10.01.2017 15:32

Многи мисле да је дрзава крава музара.Дрзава је дузна да обезбеди сигурност сваком градану.Посо тразите у приватном сектору.Титина дрзава је нестала.

Name

Бл

10.01.2017 16:47

Тог Нинаца под хтно у затвор са Радмановицем и Касипивицем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

10.01.2017 18:19

Немој тако, то су најбољи и најспособнији синови овог народа. Не да народ своје ведете. Не могу сви бити напацени српски борци. Ријец је ријец а све за јаку српску, а Дјокица висе ни не проговара, ста ли је с њим?