Црвенило на лицу и "мрежа" капилара

Како се изборити са куперозом, која може да захвати образе, нос, браду, чело, врат, деколте. Јавља се код десет одсто популације, чешће код особа светлих очију и тена.

Здравље 10.01.2017 | 13:27
Црвенило на лицу и "мрежа" капилара
Благо природно руменило на лицу делује симпатично, али стално црвенило одаје утисак да нешто није у реду. Купероза, како се зове ова појава, може бити изражена не само на образима, већ и на носу, бради и челу, врату и деколтеу. Јавља се због поремећаја микроциркулације и у естетском смислу погађа велики број људи.

- Купероза је термин који се све мање користи, а означава црвено лице. Представља почетну фазу розацее (росацеа ерyтхематоса) коју карактеришу видљиво проширени површни крвни судови који формирају мрежу, због чега и долази до црвенила. У почетку се јавља на централним регијама лица, образима, понекад челу и капцима, али и на кожи врата и прсима. Након неколико месеци, црвенило постаје трајно. Боја је загасито црвена, са видљивим проширеним капиларима. Интензивнија је што је више видљивих капилара. Често је присутна и сувоћа коже - објашњава дерматовенеролог професор др Радош Зечевић.

* Који су узроци болести?

- Узроци нису потпуно јасни, али се зна да се јавља код повишене реакције крвних судова на топлоту, код конзумирања зачињене хране и алкохола, хроничног излагања сунцу. Зими настанку куперозе погодују нагле промене температуре, јер је напољу хладно, а у просторијама топло, као и честа конзумација топлих напитака. У свим ситуацијама долази до ширења капилара и могућег црвенила праћеног осећајем жарења и нелагодности.

* Утичу ли још неки фактори на настанак куперозе?

- Може да се јави и код особа које су изложене утицају полена и других покретача алергија. Велику улогу игра генетика, као и употреба одређених кортикостероида и у том случају је то стероидни дерматитис. У почетку, црвенило је пролазног карактера, да би током времена постало трајно. Купероза је чешћа код особа светле пути, такозваних келтских типова који имају светле очи и тен, често са пегицама.

* Како долази до поремећаја ситних крвних судова?

- Код особа са танком или слабом еластичношћу временом долази до трајног ширења ситних крвних судова, због чега се они испуњавају са више крви. Код нормалне, здраве коже, капилари се шире и омогућавају нормалан доток крви у лице, када је крвоток из неког разлога појачан. Потом се скупљају и враћају у изворно стање, што је код крвних судова са изгубљеном еластичношћу немогуће. Они нису довољно снажни да се врате у првобитно стање, већ остају трајно раширени доводећи до куперозе. Код особа средње доби ова појава је чешћа, јер кожа постаје тања, па су и крвни судови видљивији.

* Да ли чешће оболевају жене или мушкарци?

- Болест је релативно честа и јавља се код десет одсто популације. Чак шест до седам пута више код жена, што указује да у настанку значајну улогу играју хормони. Јавља се после 30. године, када се полако улази у средње животно доба. Тада кожа постаје и тања, па су и крвни судови видљивији. Код мушкараца постоји и склоност да купероза пређе у прави облик розацее, што се препознаје по појави гнојаница и хипетрофији ткива видљивој по увећаном носу.

* На који начин се купероза лечи?

- Уколико се лечење започне у најранијој фази, у периоду када црвенило није фиксирано већ се јавља у налетима, болест може успешно да се контролише. Одређеном терапијом онемогућава се да пређе у розацеу. У ту сврху служе одређени препарати који обезбеђују хидратацију коже, као и препарати са зеленим пигментом за дневно прикривање црвенила. Ове дневне креме су најчешће компоноване тако да поред зеленог пигмента обезбеђују и фотопротекцију и хидратацију коже. Од лекова се узимају неселективни бетаблокатори. Уколико постоји формирана мрежа капилара, може се применити и лечење ласерским светлом. На овај начин се трајно затварају видљиви капилари. Недостатак лечења ласером је што изазива бол који се може отклонити анестетицима, као што и евентуално оставља мање ожиљке. Али, проблем се не решава суштински јер се не отклања узрок, већ се само затварају видљиви проширени капилари. Након извесног времена, нови ће се појавити.

* Може ли купероза да се спречи?

- Превенција се своди на избегавање провоцирајућих фактора. Не можемо променити тип коже, али можемо да избегавамо непотребно излагање изворима топлоте. За време сунчаних дана требало би да се користе све врсте заштите, лица би требало свакодневно хидрирати одговарајућим дневним и ноћним кремама, алкохол избегавати, као и јако зачињену храну и цигарете. Престанак пушења је изузетно важан јер се са дуванским димом уноси угљен моноксид и мање кисеоника, што прво доводи до скупљања, па ширења ситних крвних судова.

КАКО ДА НЕГУЈЕТЕ КОЖУ?

Особе које су зими склоне куперози, обавезно би требало да стављају заштитне креме пре изласка из куће. Током хладних и ветровитих дана, кожа је изложена неповољним временским условима, који могу довести до исушивања, љуспања и иритације. Нагле промене темпертуре приликом уласка из хладног у топлу просторију, могу довести до пуцања капилара, иритације и црвенила, нарочито код осетљиве, куперозне коже. Зато је зими неопходна додатна и правилна нега, да би кожа била влажна, мека и здрава. Лети је важно да дневна крема има најмање 15 заштитни фактор. Требало би бити опрезан са пилинзима, као и препаратима за чишћење коже који је исушују, масним кремама, производима који поспешују циркулацију или су на бази воћних киселина. Лице се увече обавезно чисти неагресивним средствима каква је мицерална вода.

Не саветује се да особе са куперозом код куће стављају маске и третирају кожу. Када бирају препарате за негу, обавезтно би требало да се посаветују са стручним лицем и да користе активне материје које кожу умирују, штите, нормализују микроциркулацију, смањују видљивост проширених капилара и црвенило.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар