Да ли знате шта значи "ОК"?

"ОК" је универзална реч која долази из енглеског језика - америчког сленга, а означава термин "све је у реду". ОК је израз који је без сумње освојио свет.

Занимљивости 10.01.2017 | 13:11
Да ли знате шта значи "ОК"?
Користе га не само Американци и Британци, већ сви људи на планети.

Иако порекло овог израза није сасвим утврђено, постоји неколико теорија о његовом настанку.

Прво писмено коришћење израза "ОК" догодило се у суботу, 23. марта 1839. године, када је у бостонским новинама Бостон морнинг пост изашао текст о сатиричкој организацији названој "Анти-Белл Рингинг Социетy":

Разлог писања "О.К." као синонима за "алл цоррецт" (све је у реду, све тачно) и није тако чудан ако се узму у обзир језички трендови који су владали тих година.

Намерно писање правописно нетачних скраћеница, у овом случају за "алл цоррецт" - коришћење израза "олл коррект" - било је изузетно модерно и "кул’" тих година. Управо се тада родило мноштво таквих скраћеница за које може да се твди да су претеча данашњим ОМГ, ЛОЛ и сл.

Почетни тренд скраћивања израза употребом њихових почетних слова, као нпр. и.с.б.д (ит схалл бе доне), р.т.б.с (ремаинс то бе сеен), као и с.п. (смалл потатоес)... временом је требало унапредити, тако је тих дана постало модерно скраћивање израза употребом њихових иницијалних слова, без обзира на правопис. Међу популарнијим изразима тих дана био је и о.w. као скраћеница за "алл ригхт" (олл wрите).

Израз "алл цоррецт" добио је тада своју модерну скраћеницу. Оно што чуди је да се од свих израза "ОК" одржао најдуже, а након преласка америчких граница, завладао је светом.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ненад

10.01.2017 16:18

Америчка војна скраћеница за нула убијених: зиро килс, 0К...

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

11.01.2017 05:08

Зеро киллс - ок