Евакуисано 113 људи због снијега у Србији

Ванредна ситуација проглашена је у општинама Сјеница, Медвеђа, Алексинац и Блаце, а припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су више од 113 људи.

Србија 07.01.2017 | 20:46
Евакуисано 113 људи због снијега у Србији
То је рекао начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић.

Када је у питању проходност путева, Бабовић каже да се стање поправило.

''У односу на јучерашњи дан стање се поправило у смислу проходности путева првог и другог приоритета, док имамо проблема на путевима трећег и четвртог приоритета, а то су обично путеви који воде ка селима, сеоским путевима поготово у Нишавском, Зајечарском, Пчињском, Сјеничком округу'', рекао је Бабовић Тањугу.

Наводи и да се данас озбиљан проблем појавио у Сјеници и Медвеђи где је проглашена ванредна ситуација.

Како је истакао, посебно на територији општине Сјеница због велике количине снега и јаког ветра, који прелази чак 70 километара на сат, појавили су се велики снежни наноси што значајно отежава проходност путева и употребу механизације.

Често се дешава да је узалудно чистити наносе јер ветар враћа још већу количину снега, објашњава он и додаје да су снаге на терену.

''Тамо има проблема и са снабдевањем електричном енергијом и водоснабдевањем, али то је проблем који се појављује скоро сваке године због тога што су за такво место карактеристични велики снегови и ниске температуре'', рекао је Бабовић.

Према његовим речима, што се тиче осталих делова Србије, нема већих проблема, осим спорадичних несташица електричне енергије, пре свега у сеоским подручијима.

Како каже, реч о пар хиљада домаћинстава на целом простору што је уобичајно када су ниске температуре и снежни наноси.

Он наводи и да посебно забрињава наставак хладног таласа.

Подсећајући да је РХМЗ за сутра прогласио црвени метеоаларм за целу територију Србије са температуром од минус 15 степени, а у планинским пределима и више од минус 20 степени, он је истакао да ће то значајно успорити активности на пробијању путева тамо где су тренутно непроходни.

Што се тиче угрожености становништва, Бабовић каже да ту нема неких значајних проблема.

Према његовим речимам, снаге Сектора за ванредне ситуације и МУП-а, полиције и Жандармерије, уз припаднике Војске Србије и њихове механизације на терену помажу људима у невољи.

''Данас су припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали, помогли људима у невољи, односно склонили их на безбедно место, од 113 до 115'', рекао је Бабовић додајући да су евакуисани људи из југоисточне и југозападне Србије.

Он је подсетио и да је данас проглашена ванредна ситуација у општинама Сјеница и Медвеђа, а да је још јуче проглашена ванредна ситуација на територији Алексинца и Блаца.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Крист

08.01.2017 16:51

Јеленце,не бој се зиме,спасицу те макар прокопао Европу.

ОДГОВОРИТЕ