Прави Роки је живио у Југославији

Година је 1973. У студио Југословенске Радио Телевизије (ЈРТ) улази омањи, брз, помало нервозан, атлетски грађен тип са зулуфима, карактеристичним за Балкан тог периода. После пар речи размењених са организаторима и најаве чувене Милене Дравић, излази на позорницу на којој га чекају Драган Николић, Марко Марковић и Драган Никитовић.

Република Српска 07.01.2017 | 20:24
Прави Роки је живио у Југославији
Маријан Бенеш, боксер. Шампион Југославије, шампион Европе. Најопаснији човек у држави. Песнице од челика, воља од челика, очи од челика.

Црним, продорним погледом мери прелепу Милену, док јој рецитује песму. Песму коју је сам написао, једну од многих у које је уткао своју прелепу балканску душу.

Доносе му флауту, даје му је у руке Драган Николић. Узима је и свира рутински неку лагану мелодију, у изведби које се не би постидео ни мајстор на овом инструменту. Публика је узбуђена, као и цела југословенска нација, која гледа одушевљено. Поносни су на свог шампиона. Поносни су на своју државу, у којој боксерски шампиони шармирају, пишу дивне песме и свирају флауту.



Неких 43 године касније, времена су се променила. Сад имамо 6 или 7 држава, можда и целих 8, ко како броји, боксери нам нису више у светском врху, далеко смо од тога, а песме пишу само “лузери”. Наравно, у “песме” не убрајамо ово ђубре које нам квари децу већ четврт века. Након 43 године, “опасни момци” не пишу песме, него убијају, силују, уцењују, изнуђују… Неки уђу и у понеки ријалити.

А сви ти “опасни момци” усрали би се у гаће, буквално, када би стали на црту Маријану Бенешу, на “ферку”. Сви Земунци, Шијани, Аркани, Кристијани, Гишке… Три класе је то испод Маријана, кад је реч о умећу борбе. Десет класа испод кад је реч о чојству.

Маријан, са својих 67 година, побеђен је човек. Нема једно око, тешко је повређен после саобраћајне несреће, они који је највише волео нестали су на трагичан начин, оно што је највише волео, та чаробна Југославија, убијена је и силована. Сви су га издали, баш као и земљу у којој је био идол, узор.

Маријан Бенеш је рођен у Београду 11.06.1951. године, од оца Јосипа Бенеша и мајке Марије Вукић, просветних радника. Волео је музику, вредно је вежбао флауту и клавир. Упоредо је тренирао бокс. Већ као младић ударао је јако. Много јако. “Уместо песница има пегле”, говорили су.



Боксује за “Славију” из Бањалуке. Био је првак Медитерана, Балкана, Југославије, Европе… Слава, моћ, а онда трагедија, ниоткуда. Обољева од жутице, каријера му је завршена, кажу лекари. Сви “пријатељи” га остављају. Коме треба бивши боксер?

Свакоме другоме би овде био крај, али не и Маријану. Најјаче срце на Балкану побеђује болест и враћа се боксу, јачи него икад. Одлази у професионалце. Ређа победу за победом, нокаут за нокаутом. Нема бржег, опаснијег, жешћег. Плаше га се. Не зна шта значи “назад”. Иде и удара док не погоди у браду. Постаје професионални првак Европе! Ален Делон га зове, хоће да му буде менаџер!


Маријан неће. Воли своју Бањалуку, воли своју земљу. Тамо напољу боксери не свирају флауту и не пишу песме. Тамо су роба, машине за прављење пара. Човек из Југославије то не разуме. Он разуме живот, другове, кафану… Не разуме продају душе.

Срчаност у рингу га, међутим, кошта много. Не зна назад, налеће на песнице. Око му је тешко повређено, страдало је. Иде на операцију. Не види, а опет боксује. Полуслеп.

После пар година, поново исти противник, Торес, који му је тешко повредио око. Опет га удара палцем, у исто око. Маријан је изгубио вид у рингу, у шестој рунди. Изгубио је око, заувек. Али морао је да добије овај меч. У пакленом болу, изубијао је противника и победио.

Крио је од света да не види на једно око. Борио се и даље, вешто је крио свој недостатак. Ломио је 26 костију у рингу. Од удараца су му уништене гласне жице.

Али то је било ништа у поређењу са паклом који га је чекао ван ринга.

– Ја сам Хрват, и Босанац, и Србин – говорио је Бенеш.

Дошао је рат, и продали су га, уништили су га Срби, Босанци и Хрвати. Све бивши Југословени, који су се преко ноћи претворили у ове које смо поменули.

Маријан је остао Југословен, зато је и на*ебао.


– Ја сам човекољубац, волим људе. Националност ме не интересује – говорио је Маријан и писао себи пресуду која га је чекала у времену лудила.

За Хрвате је постао “четник”, за Србе је био “усташа”. Водили су га да копа ровове за војску Републике Српске, после су га одвели у логор.

Протеран је из Бањалуке, свог града, јер није био Србин.

Ивицу, рођеног брата којег је волео више од себе, убили су му 1992. године.

Тело Ивице Бенеша никада није пронађено.

Браћа Антун Бенеш и Јосип Бенеш умиру од туге за братом Ивицом.

Какве звери убијају друге зато што су друге вере, или зато што немају веру?

Остао је само брат Маријан, слеп, нем и тужан докле поглед једног ока сеже.

– Ја све велике Србе и велике Хрвате називам фашистима – говорио је после Бенеш.

Зарадио је у каријери 6 милиона марака. Све је потрошио. На глупости, на паметне ствари, али највише помажући другима. Све је потрошио. Кад је остао без пара, нико није хтео да му помогне. Јер коме треба слепи и неми боксер који свира флауту и пише песме?

Једном се у свом кафићу у Бањалуци потукао 12 пута за један дан. Долазили су Босанци да се бију јер Босанци су Босанци. Наравно, добијали су уредно по тинтари. Није првак Европе шала. А после заједно на пиво.

– Упознао сам Тита. И поносам сам на то – говори.

Кад су га представили Јосипу Брозу, маршал је рекао: “А ти си онај мали што онако опасно бије?”

Бенеш, мангуп, му је узвратио: “Нисте ни ви, друже Тито, много виши.”

А Тито да умре од смеха.



– Нико није јео из канте за смеће док је Тито био жив. Сви су имали плату – и радник и рудар и чистач улица и лекар. Сада господа једу из канте за смеће – и у Загребу и у Београду и по Бањој Луци – причао је Бенеш 2004. године.

Написао је и песму, да поручи нешто свима који данас пљују Тита. Ево:

Не псуј ми Тита

Не псуј ми Тита и његово вријеме,

Не криви њега за своје проблеме,

За тежак живот данас најмање је крив,

Друкчије би било да је стари жив.

Не псуј ми Тита ни његово вријеме,

Не криви њега што је проклијало сјеме

мржње скривене у срцима фашиста

скривено под маскама и неких комуниста.

Не псуј ми Тита и његово вријеме,

Не криви њега што ниси издржао бреме

Што је све народе спајало у сродство

и сам си га називао братство и јединство.

Не псуј ми Тита и његово вријеме,

Осмјехом је могао планину да покрене!

Никада се, друже, неће живјет боље

Кад Тита споменеш, скини капу доље!

Питали су га, у Тузли, да ли је Босанац или и даље Југословен. Рекао је “оно што сам увек био – мали Титов пионир”.

– Поштен човјек се куне једном за једну ствар. Био сам и остао поштен. Заклео сам се Титу да ћу чувати братство и јединство, а што сам мислио у то вријеме мислим и данас – говори Бенеш.

Бенеш, симбол бивше државе и њеног распада. Боксер, најјачи, витез који пише песме и свира на флаути. Убијен у појам, издан, преварен.

Кад је почео рат, дешавало се да му дође олош, стави пиштољ на главу и пита га “ко је сад јачи, а?”

Каква слика. Пузавци, љигавци, људска жабокречина дочекала је својих пет минута, па је кренула да лечи комплексе на вишем гену, на бољем од себе. Крмад, гомила крмади, на лава.

– Решавао сам то бенешовски – открива Маријан. У преводу, ко год је то урадио, добио је штос у главу, немилосрдно и брзо. И потрес мозга, сломљено нешто, и све што иде с тим. Песница шампиона увек је бржа од прста олоша на обарачу.

Овако како је Маријан радио, тако ће се и у нашим животима десити. Видећете.

Јер мора.


(еспресо.рс)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Марјане, легендо Бањалуцка...

07.01.2017 19:32

Никад нецес бити заборављен... Има нас пуно сто те носимо у срцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубљана

08.01.2017 08:58

Маријан Бенеш је херој за сва времена- херој доброте!

Name

Јануар

07.01.2017 21:03

Иначе не остављам коментаре,нисам могао после прочитаног текста да останем равнодушан . Марјан је симбол свега оног што краси човека и спортисту . Хвала ти !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

О.Хара

08.01.2017 08:09

Имао сам част и привилегију да првом боксеру Европе Бенешу пешкиром бришем зној док је набијао кондицију у куглани код Брке. То се незаборавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легенде

08.01.2017 09:51

Остају легенде.Процитао сам овај предиван текст са пуно емоција у њему..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

08.01.2017 10:18

Ко уби брата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бн

09.01.2017 17:41

Убили су га они који су умислили да су Срби а уствари су Шљам.

Name

Бл

08.01.2017 11:13

Један једини, непоновљив. Као спортиста, као цовјек, људина. То висе мајка не радја, цаст свим другим великим спортистима. Јер Марјан није имао националност, био је само велики цовјек, велики спортиста, зива легенда. Ко га познаје то мозе потврдити, његов ход улицама Бања Луке је говорио о како се поносном цовјеку ради, цовјеку који је увијек постовао и мало дијете. Много је пропатио, то само говори каква је вецина људи са ових простора, олос који не праста доброту, људскост, морал, успјех, све оно истински људско. Хвала ти сто си био медју нама, сто си нас волио као и ми тебе, Бања Лука је била и увијек це бити поносна са тобом, својим јединим Марјаном. Ти са својом Бања Луком. Заувјек. Зив нам био сампионе, сампионе у свему. Увијек це одзвањати насим Бориком. Марјанееее, Марјанееее!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

08.01.2017 12:21

Бенеш звани тенкиста: " ја ћу се вратити у Бања Луку на тенку". Када боксер жели да буде паметан а мозак као љеља. Добар боксер али у животу будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

08.01.2017 13:45

Ниси ти бањалуцанин вец си избјеглица, тебе су испустили кад си био мален па си пао директ на главу и то је оставило трајне посљедице, види се по твојој изјави ретардираног дјетета заосталог у развоју. Ти Бенеса не знас, зато тако и писес, он то никад не би рекао јер сви знају колико је то племенита особа, питај људе који су провели задње дане са њим прије него сто је отисао. Глупане!

Name

аџенда

08.01.2017 15:08

Марјане, хвала ти што си се вратио у Бањалуку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВИ БАЊАЛУЧАНИН

08.01.2017 22:51

Овај што је прије написао Бањалучанин је неки болесник.Марјан је ту ткз.изјаву демантовао на НТВ БЛ кад се вратио у Бл.А какав олош је дошао уБЛ видјели смо кад су пуцали на нашег олимпијског побједника Јосиповића 1997 год.гласали за сељака Давидовића који је продао Мали стадион своме рођаку да прави ст. зграду( то је за ове ван БЛ дом РК БОРАЦ,СЛАВИЈЕ,КК БОРАЦ И ЖКК М.КРАЈИШИК) Сви колијевка спорта не БЛ већ СФРЈ бр. олимпијаца бог зна,а РК Борац Европски првак.А гдје смо сад .ебо нас наш ћаћа и опет гласамо за Додиковог лопова.

ОДГОВОРИТЕ