Снијег оковао регион и свијет

У Румунији, која је највише погођена невременом, главни ауто-путеви на југу и истоку земље су затворени због снега. Отказани су поласци 40 возова због снега на шинама.

Регион 06.01.2017 | 17:47
Снијег оковао регион и свијет
Како је навео високи и званичник за ванредне ситуације Раид Арафат, из угрожених подручја су евакуисана 622 човека којима је потребна дијализа и 126 трудница.

Два реактора румунске нуклеарке на Дунаву снабдевају струјом петину румунских потрошача, а један реактор је угашен због обилних снежних падавина.

Због лоших временских услова затворен је и аеродром у бугарском граду Варни на Црном мору, а одложено је и на десетине летова са међународног аеродрома у Букурешту.

Ледени талас и снежне падавине изазвали су хаос и на путевима у Србији. У ланчаном судару у Нишу повређено је 17 особа, међу којима шесторо деце.

Ланчани судар догодио се на излазу из града, а у њему је учествовало тридесетак возила. Саобраћај на ауто-путу је обустављен, а на појединим локалним путевима стварају се сметови висине и до два метра. Локални званичници наводе да су беспомоћни пред налетима ветра.

Око 650 села у Бугарској остала су без струје због јаких ветрова и обилних снажних падавина. Метеоролози упозоравају да ће се температуре за викенд спустити на минус 20 степени, због чега је издато више упозорења, а на грађане се апелује да остану у кућама.



На територији Хрватске температура је пала испод нуле, чак и дуж јадранске обале, заустављајући трајекте.

Села на северу Црне Горе буквално су одсечена, лоши временски услови доводе до кашњења у саобраћају, а власти апелују на грађане да остану у кућама и да без преке потребе не крећу на пут.

Од приморских градова једино је у Херцег Новом измерено свега плус два степена, док је у осталим местима температура у минусу.

Најниже температуре измерене су на Жабљаку, у Колашину и Пљевљима, од минус 12 до минус десет степени. Веома хладно је и у другим местима, а у Подгорици, такође, температура је пала испод нуле.

Највише снега, до пола метра, пало је на Цетињу и у Плаву, а нешто мање на Жабљаку, Колашину и Шавнику. У Рожајама и Андријевици висина снежног покривача је око 40 центиметара, у Беранама 38, Пљевљима 30, Бијелом Пољу 26 и у Никшићу двадесетак центиметара.



У последњих 24 сата у Пољској су од смрзавања преминуле три особе, а 46 их је умрло од новембра, саопштио је данас Центар за безбедност при пољској влади и апеловао на Пољаке да позову полицију чим примете некога чијем животу прети мраз.

Олуја Аксел спустила је синоћ температуру у Немачкој на минус 25 степени.

Веома је хладно и на северу Европе. У Финској је измерено минус 23 степена, а слична температура забележена је и у Литванији. Због олујних ветрова у Норвешкој отказани су поласци трајеката на рути западно од Копенхагена.

Ледене температуре и лоши временски услови блокирали су и делове САД. Национална метеоролошка служба издала је упозорење на зимску олују у источној Алабами, Џорџији, укључујући Атланту, као и делове Каролине и Вирџиније.

Отказани су часови у неколико америчких савезних држава, а у Алабами и Џоџији је проглашено ванредно стање због долазеће снежне олује, која је однела прву жртву на путу у Кентакију.

Већина школа у Кентакију, Тенесију и Западној Вирџинији је затворена због обилног снега. Зимски временски услови изазивају неприлике и у Северној Каролини.

Извор: Бета/Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сведска

06.01.2017 17:34

У Финској је измерено минус 23 степена,јел с ви то захебавате па на крајњем сјецеру Сведске је измјерено минус 40.

ОДГОВОРИТЕ