Интервју - Човјек због којег је Звезда најспремнији тим у Европи...!

Кондициони тренер српског шампиона Драган Гачевић један је од најзаслужнијих за феноменална издања црвено-белих у овој сезони.

Кошарка 06.01.2017 | 16:45
Интервју - Човјек због којег је Звезда најспремнији тим у Европи...!
Кошаркаши Црвене звезде се од почетка ове сезоне носе једним јединим мотивом:„Други могу да буду бољи, скупљи и квалитетнији, али нико не може да буде спремнији, бржи и јачи“. И нико заиста и није. Ниједан од 15 тимова с којима је српски шампион одмерио снаге у првом делу сезоне елитног такмичења није био доминантнији од Црвене звезде.

На почетку сезоне се могло чути како у стручном штабу Дејана Радоњића влада задовољство због сјајно одрађеног припремног периода, а да је физичка спрема на никад бољем нивоу било је јасно већ после неколико утакмица.

У теорији и пракси, познато је да је сваком системском раду потребно неколико година да почне да пружа адекватне резултате, а такав је случај и са Црвеном звездом, где је стручном штабу омогућен период континуираног рада и то је у последње две сезоне и те како почело да се одражава кроз врхунске резултате.

Радоњић је око себе окупио тим од поверења, а једна од најважнијих карика тог чврстог ланца је кондициони тренер црвено-белих Драган Гачевић, који је са шефом струке клуба с Малог Калемегдана сарађује практично од почетка његове тренерске каријере.

Популарни Гаги, како га ословљавају играчи, неко је ко се помало и изненада нашао у очима јавности, али је за то у осталом и сам крив, јер је по многима створио најспремнији тим у Европи.

„Нисам навикао на све ово. У суштини, нећу рећи да ми не прија, наравно да прија када неко изражава похвале за нешто што радим. Ово је нешто што на професионалном нивоу радим већ девету сезону. Али пре свега ми је драго што екипа ради добро и што имамо добре резултате, а уколико сам ја, заједно са свим својим сарадницима из стручног штаба, имао допринос томе, онда још боље“, каже Драган Гачевић на почетку интервјуа за МОЗЗАРТ Спорт.

Сарадња са Дејаном Радоњићем креће практично од самог почетка Гачевићевепрофесионалне каријере.

„Ја с Дејаном Радоњићем сарађујем тих девет година колико радим. Истакао бих да смо од првог дана до свега овога дошли великим радом. То су разлози свега оствареног – велики рад, одрицања, посвећеност и, ето, на крају долази резултат, који је у суштини мерило сваког рада“.

Драган Гачевић је дипломирао на Факултету за спорт и физичко васпитање у Никшићу, а од немерљивог значаја на почетку његове професионалне каријере били су савети професораВладимира Копривице.

„У периоду када сам ја почињао каријеру, професор Копривица је био кондициони тренер репрезентације Црне Горе, долазио сам на тренинге, пратио и редовно разговарао с њим. Дугујем му велику захвалност, јер сам много практичних ствари научио управо од њега. Касније сам годину дана био његов помоћни тренер у репрезентацији, заједно смо прошли читаве припреме. Давао ми је много савета. Тада сам радио с младом репрезентацијом Црне Горе, а касније током лета сам настављао припреме с Будућношћу. Увек када сам имао неку непревиђену ситуацију или неко питање, обраћао сам се њему лично“.

Од почетка сезоне комплетна кошаркашка Европа прича о Звездиној невероватној одбрани. Сваки евролигашки тренер апострофира управо тај сегмент Звездине игре, а да би све то изгледало онако како је изгледало против Макабија, Реал Мадрида и ЦСКА из Москве, физичка кондиција мора да буде на перфектном нивоу.

„Сви смо толико посвећени одбрани, свакоме је стало да одиграмо ту добру одбрану, чак је и публика тако почела да се понаша. Понекад нам и већу сатисфакцију представља то када противник до последње секунде напада, не зна шта ће са лоптом, него кад постигнемо кош. Физичка припрема је само један од сегмената, односно предуслова да би екипа могла да игра добру одбрану, а све остало кошаркашки део. Припрема је само један од предуслова да би играч могао да спроведе добру одбрану. Имате примера у другим клубовима где и прилично добре атлете не играју тако добру одбрану, што само доказује да није све само у физикалијама. Тај играч мора да покаже жељу и вољни моменат да одигра добро, јер нећеш победити противника тако што ћеш му само постићи кош, већ мораш да му покажеш да си бољи од њега тако што ћеш одиграти добру одбрану и спречити да постигне поене“.

Иако се показало да је његов посао можда и пресудан за овакве резултате црвено-белих,Драган Гачевић сваког тренутка апострофира заслуге комплетног стручног штаба Дејана Радоњића.

„Ја сам само један шраф у стручном штабу, највећи обим мог посла је у припремном периоду, када конкретно ја радим највећи део укупног тренинга. Како сезона одмиче, тај део се смањује у корист кошаркашког дела тренинга. Наравно, и тада имам свој део посла. Током припрема и читаве сезоне јако велику пажњу посвећујемо раду у теретани. То је један од аспеката мог рада, а на сваком тренингу радим загревање и припрему екипе за сам тренинг. Врло битан део мог посла је и планирање, прављење дугорочног плана током читаве сезоне, затим средњорочног, а тако и краткорочних планова у неким мањим циклусима. Број тренинга, трајање тренинга, обим и интензитет. Кроз разговор с главним тренером долазимо до тога како би све то требало да изгледа. Наравно, не може се све предвидети унапред, већ пратимо и како све то тече“.

СПАВАЊЕ НА АЕРОДРОМУ И КАКО ЛЕТ ОД САТ И ПО ВРЕМЕНА ТРАЈЕ ШЕСТ САТИ

Црвена звезда кроз први део сезоне суочавала с бројним непредвидивим ситуацијама, пре свега у путу, од којих је најспецифичнији био повратак из Казања. Ипак, то је био само део који је највише привукао јавност, али било је и оних с којима шири аудиторијум није упознат.

Кондициони тренер Црвене звезде открива како је екипа успела да преброди све те препреке, али и да након њих изгледа још доминантније на паркету.

„Генерално смо добро припремљени билу у старту, а онда смо урадили праве ствари да изгледамо најбоље у том тренутку. Различите околности изискују и различита деловања, прилагођавамо се тренутној ситуацији, односно ритму утакмица, ритму путовања. Конкретно ситуација у Казању је само један у низу примера, има их више, али та је да кажемо најекстремнија. Дешавају нам се разне ситуације. Сада када смо се враћали из Атине, пред утакмицу с Реал Мадридом, кренули смо из хотела у 13.30 по нашем времену, а стигли смо на тренинг у дворану Александар Николић у 19.15. Сви би рекли да је то ту, Атина, сат и 15 минута путовања, али оно заправо креће од тренутка када изађете из куће. Сви знамо да на аеродрому морамо да будемо сат и по пре лета. Кашњење лета од само пола сата може да вам поремети ритам који сте испланирали, а то је одређено време поласка, оброка, одмора, до самог тренинга пред утакмицу. То је било рецимо једно од лакших путовања, јер имамо директну линију с Атином, а опет смо путовали толико дуго. Замислите сад свако путовање за Шпанију, где не постоји директан лет, него имамо летове за Немачку, који су рецимо у шест ујутру. Потребно је да будемо на аеродрому у пет, пола шест. Идемо за Минхен или Франкфурт, па чекамо конекцију за други лет. Ниједно путовање у суштини не може да буде лет од сат времена, то је четири, пет, шест, некад седам сати. Много је тешко, путујемо дан пре утакмице, немате нормалан ритам спавања и оброка, све вас то помало поремети, а на крају морате да пружите свој максимум“.

ИГРАЧИ СЕЛЕКТИРАНИ ПО ЉУДСКИМ КАРАКТЕРИСТИКАМА – РАДОЊИЋЕВА ПОСЛЕДЊА!

Да ли вас играчи слушају?

„Наравно. За играче имам само речи хвале. Сви су то јако добри момци. У суштини су селектирани су тако да су људске карактеристике биле, нећу рећи најважније, али много, много важне. Када се то тако направи, сви имају добру радну етику”.

Колико год играчи били спремни и они су од крви и меса. Догађа ли се да кажу да нешто не могу да ураде што им је задато?

„Наравно да се деси. Али то није хир, него постоји разлог због ког се то дешава. То углавном знамо већ пре самог тренинга. Ако неко има неки проблем он то каже и онда у договору са медцинском службом знамо да ли неко има бол или проблем. Када је рад у теретани у питању, увек постоји алтернатива. Потрудимо се да је нађемо”.

А да ли „слуша“ Дејан Радоњић?

„Знамо се јако дуго, сада смо и пријатељи. Али када је посао у питању, јако смо професионални. Разговарамо као професионални сарадници. То је посао. Моје је да кажем своје мишљење, своје виђење ситуације, а на крају је он тај који доноси завршну реч. Имам свој део посла и у томе потпуну аутономију, а када је планирање микроциклуса или самог тренинга у питању, онда он наравно има завршну реч”.

Стигло се практично тек до половине пута, али тек следе најважнији изазови у сезони.

„Стигли смо скоро до пола сезоне. Календарски је сад Нова година, а још нисмо дошли до половине утакмица које ћемо вероватно одиграти ове сезоне. Биће преко 80 мечева, много је тешко то избалансирати. Неки ће рећи да се у НБА лиги играју исто толико утакмица. Али то не може да се пореди. Тамо свака екипа има своје авионе, чартер летове. Много већи фонд играча… Не могу да кажем да је код нас захтевније, наравно да је и тамо захтевно, такве паралеле не бих правио, али знам сигурно да је наш посао овде тежак. Да је много тежак. Много фактора утиче на то како ћемо да га обавимо. Најважније је да се трудимо и дајемо све од себе. На крају резултат све покаже. Засад је одлично. Али, и то не зависи само од нас, и други раде, и други покушавају да дођу до истих циљева. Не значи да смо ми боље или лошије радили од других ако се на крају оствари резултат. То је такмичење, жива ствар”.

Да ли су ово стварно биле најбоље припреме Црвене звезде од вашег доласка у клуб?

„Ако сада гледамо, стварно тако делује, али не бих правио такве паралеле. У суштини смо сваке године били задовољни радом и залагањем играча. Не можемо да кажемо да су овог лета биле најбоље, али су биле јако добре, били смо максимално посвећени, максималну енергију смо уложили. Ипак, не можемо да кажемо да смо ту завршили посао. Толико је дуга сезона, тешко је одржавати тај ниво. Важно је да екипа буде на високом нивоу, а немогуће је да сваки играч одржи висок ниво током целе сезоне. Они се допуњавају. Када неко има одређену кризу, да ли због последица умора или нечег другог, неко други је ту да искочи. То је права екипа. То смо ми“.

УРЛИК И ЦЕПАЊЕ НА АЕРОДРОМУ У ПОДГОРИЦИ

Гачевић је постао отац после победе против Будућности, уследила је велика победа против Макабија и славље после меча.

„Добио сам сина пре повратка из Подгорице. На аеродрому, док смо чекали торбе, добио сам поруку и викнуо сам. Сви су се окренули ка мени, знали су да ми је жена у болници, да чека порођај. Онда су сви кренули су да ме цепају, али смо се суздржали јер је два дана након тога била утакмица против Макабија. Суздржали су се и они, али ето и ја. Одрадили смо утакмицу. На дан утакмице сам извео жену и сина из болнице. Тако ми је почео дан. Касније се све се наставило на утакмици где смо пружили феноменалну игру. Можда и због овога што је претходило, то ми је једна од дражих победа у мојој каријери. Све је прошло фантастично, у феноменалном амбијенту, да не може боље“.

А после Макабија шта је било?

„После тога сам организовао славље у кругу пријатеља. Били су и играчи и чланови стручног штаба. Који су ми у суштини као породица. Толико времена проводимо заједно, много више него што проводим с већим делом своје породице. Прославили смо то, и драго ми је што смо и после тога остварили убедљиву победу у Скопљу у следећем мечу. Сви смо спортисти, сви смо се понашали на тој вечери нормално и спортски“, закључио је Драган Гачевић.

Да свежине у Радоњићевом тиму још увек и те како има показао је фуриозни меч против Задра на старту нове године, а онда је уследио још један тежак пут и захтеван евролигашки меч против Жалгириса у Каунасу. Ипак, нема сумње да је српски шампион физички максимално припремљен.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар