Бадњи дан широм Републике Српске

Српска православна црква и вјерници прослављају данас Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа - Божић.

Република Српска 06.01.2017 | 17:00
Бадњи дан широм Републике Српске
Службама бденија и налагањем паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља, чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

У православне домове се на тај дан уноси бадњак, коме је Црква дала посебан смисао. На тај дан ујутро најстарији мушки укућанин усијече храстово или церово дрво - бадњак, који треба одсјећи са три ударца тако да падне на исток.

Бадњак представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донијели Јосифу и Марији да заложе ватру и загрију пећину у којој је рођен Исус.

Бадњак се пали уочи празника и гори до Божића када се објављује радост Христовог Рођења. Догоријевање бадњака је симбол растанка са старим вјеровањима и прихватање нове свјетлости која долази са вјером у Новорођеног Христа.

Сви обичаји имају смисао хришћанског заједништва, па се сматра да се људи окупљени око бадњака загријавају љубављу и слогом, а његову свјетлост уносе у мрак незнања и празновјерја. Највише народних обичаја код Срба везује се за Бадњи дан и Божић којима се дочарава догађај Рођења у Витлејему.

Уочи Божића сламом се посипа под и домови се претварају у Витлејемску пећину у којој је рођен Богомладенац Исус који је повијен у сламу и којем су се најприје поклонили пастири. У сеоским кућама слама лежи и по три дана док се у градовима у домове уноси свежањ сламе која се поставља уз бадњак.

Постоји обичај да се куће посипају житом и низ других ритуала којима се даје хришћански смисао јер је Христос дошао да људе зближи и нахрани и напоји својом науком и љубављу. "Ко је гладан нека дође к мени ја ћу га нахранити и које жедан нека дође к мени да пије воде живе", записано је у Јеванђељу Христовом.

На Бадњи дан се пече божићна печеница, припремљена претходног дана, на Туциндан. У православним кућама Бадње вече је породични празник када се укућани окупљају око обавезно посне трпезе - посна јела, риба, суве шљиве, ораси...

Божић је увијек први мрсни дан, ма у који дан пао, и дан када се црквама причешћују они који су поштовали правила Божићног поста.

Бадњи дан и Бадње вече 6. јануара славе све православне цркве и вјерници који поштују Јулијански календар - Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

БАДЊАК УНЕСЕН У ХРАМ ХРИСТА СПАСИТЕЉА



У Бањалуци бадњак је дочекан испред саборног Храма Христа спаситеља.

Испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци данас је свечано дочекан бадњак, који је прије тога традиционално пронесен улицама.

Предсједник Републике Српске посјетио је уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића Владику бањалучког Јефрема. Заједно су вјерницима који прослављају Божић честитали празник.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служиће вечерњу литургију и освештати бадњак у Храму Христа Спаситеља, а потом ће у порти Цркве Свете Тројице бити обављено налагање бадњака.

У поноћ ће владика Јефрем служити Свету архијерејску литургију поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића у Храму Христа Спаситеља.



Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом поручио је у божићној поруци да се породица, која је нападнута са свих страна, мора чувати као света заједница, а људи схватити узвишеност и благослов рађања.

Владика Хризостом рекао је да се благослову рађања и множења данас прилази са подсмијехом, те да се свакодневно слуша и чита о томе шта се све предузима да се стимулише наталитет и спасу одређене нације међу којима је, нажалост, и српска нација.

Уз традиционални поздрав Мир Божији, Христос се роди, епископ Хризостом је истакао да не треба обезвређивати љубав Божију и благослов Божији.



МИЛИЋИ: БАДЊАК ОБИЛАЗИ СВА НАСЕЉЕНА МЈЕСТА



У Милићима је обиљежавање Бадњег дана почело ношењем бадњака кроз насељена мјеста.

Током ношења бадњак се обично дарује вином, уљем, пешкиром или новцем, рекла је Срни Нада Павловић из насеља Вукшић Поље.

Бадњак, који је јутрос у 6.30 часова испраћен испред Парохијског дома, биће дочекан у 19.00 часова на Тргу рудара, а потом ће, праћен колоном грађана, бити ношен до Цркве Светог Николе.



"У цркви ће у 20.00 часова бити одржано вечерње богослужење, освештан и наложен бадњак. Све ће бити пропраћено ватрометом", рекао је Срни свештеник Љубиша Вујичић.

Црквена општина Милићи, уз подршку добротвора, обрадоваће пакетићима најмлађе учеснике прославе Бадње вечери.

СРБИ У ДОЊОЈ ДУБИЦИ СЛАВЕ БАДЊИ ДАН



У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Доњој Дубици код Оџака, у Федерацији БиХ, завичајно удружење "Дубичани" организовало је данас традиционално печење божићних печеница.

Дубичани су синоћ организовали и сјечу бадњака који је донесен и постављен поред Храма.

Предсједник Завичајног удружења Мишо Дервенић подсјећа да се сјечење бадњака и печење печеница у Доњој Дубици организује већ седам година.

"Чланови Удружења расути су по свијету. Има нас доста у Шамцу, у Дубици, Модричи и иностранству, највише у Аустралији, али смо за празнике увијек овдје. Данас печемо 11 печеница и дружимо се", рекао је Дервенић.



Он је додао да ће вечерас у 19.30 часова у Храму Успења Пресвете Богородице бити служено вечерње богослужење, а у 20.00 часова освештан и наложен бадњак и подијељено 80 божићних пакетића које је донирао члан Удружења Миладин Шишљагић поријеклом из Дубице, који живи у САД.

"Вечерас је и традиционални ватромет, након чега ћемо се, уз кувано вино и музику, дружити у просторијама дома код цркве", најавио је Дервенић.

Он каже да се сваке године око Храма Успења Пресвете Богородице окупи више од 250 Дубичана, оних који овдје живе и оних који су расути по свијету.

"Редовно посјећујемо своје село и помажемо да се у њега врати живот и изгубљени сјај. Данас овдје живи педесетак људи, али биће их више", наводи Дервенић.

У ДИСТРИКТУ 6. ЈАНУАР НЕРАДНИ ДАН

У дистрикту Брчко данас, када православни вјерници прослављају Бадњи дан, не раде институције које се финансирају из буџета.

У складу са одлуком Скупштине Брчко дистрикта од 16. марта прошле године о утврђивању нерадних дана у дистрикту Брчко у вријеме значајнијих вјерских празника, Бадњи дан је нерадни дан за све запослене у органима управе и у јавним установама.

Ученици брчанских школа су на зимском распусту до 16. јануара.

ПРВИ БАДЊАК КРЕНУО ИЗ ПЕЧЕНЕГ ИЛОВЕ

На подручју општине Прњавор православни домаћини рано јутрос обавили су сјечу бадњака, а прва бадњачка колона кренула је из засеока Малешевићи у Печенег Илови.

Након што свечана колона посјети све домаћине на овом подручју долазак бадњака се очекује око 13.30 часова код цркве на Смедереву, гдје ће бити освештан, а потом ће бити обављен чин налагања.

Дочек бадњака организован је у још двије градске цркве - храму Светог великомученика Георгија и храму Светог Саве у насељу Слатина.

Након што буде обављено освештање и налагање бадњака, за најмлађе ће бити организовано традиционално пијукање.

У сеоским подручјима налагање бадњака уз традиционалне обичаје пијукања за дјецу биће уприличено у поподневним часовима.

Након што буду испоштовани вјерски обичаји услиједиће народно весеље, уз музику и кувано вино.

Бадњи дан данас прославља и украјинска национална заједница у Прњавору.

ТРАДИЦИОНАЛНА СЈЕЧА БАДЊАКА

Становници дервентских села који прослављају Бадњи дан јутрос су традиционално обавили сјечу бадњака.

У селу Осиња група мјештана организовано је кренула у шуму да пронађе бадњак, онако како то налажу православни обичаји.

Ненад Кукић из овог мјеста рекао је Срни да традиција сјече бадњака траје годинама и да у организованом одласку учествује све већи број младих, што га посебно радује јер ће традицију Срба имати ко да наслиједи.

"Ово јутро је веома хладно, али значај обичаја на Бадњи дан не смије се заборављати. Посебно сам радостан што се све већи број младих укључује у сјечу бадњака, али и каснији обилазак села и налагање бадњака код храма", каже Кукић.

И већина грађана са подручја града јутрос рано отишла је у оближње шуме по бадњак, а они који то нису учинили имају могућност да бадњак купе од локалних продаваца којих је сваке године на улицама све више.

Српска православна црквена општина Дервента обавијестила је вјернике да ће данас бити организована поворка бадњака кроз град, а окупљање је заказано у 14.00 часова испред тржног центра "Миленијум" код Старог моста.

Колона са бадњацима у вечерњим часовима доћи ће пред саборни и спомен-храм Успења Пресвете Богородице у центру града, гдје ће бити организовано вечерње богослужење, а потом и централно налагање бадњака.

ФОЧА: ПОСЈЕЧЕНА ЧЕТИРИ ВЕЛИКА БАДЊАКА



У традиционалној заједничкој сјечи бадњака рано јутрос у Фочи посјечена су четири велика бадњака која су украсила два фочанска храма, зграду општине и главни градски трг.

Испред Храма Светог Николе налагање бадњака је у 17.00 часова, а испред Храма Светог Саве један час касније.

Јереј Марко Јаковљевић каже да је бадњак стуб и куће и народа.

"Сваки православни хришћанин који оде да усјече бадњак окупља данас породицу, заједницу, пред обиљежавање најрадоснијег хришћанског празника. Обичаји су сачували српски православни народ, а један од обичаја управо јесте сјеча бадњака", рекао је Јаковљевић.

Одлазак у сјечу бадњака годинама организују локална управа и Црквена општина Фоча у оквиру Јануарских свечаности.

"Све је протекло веома лијепо, окупило се много наших суграђана, бадњаке смо посјекли и поставили испред храмова, општине и на тргу. Ово су величанствени обичаји који нас све радују", рекао је Игор Ћурчић, члан Организационог одбора Јануарских свечаности.

Извор: СРНА/БН телевизија

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Босанац

06.01.2017 08:02

Више волим Србе који ме због вјере не воле него људе без вјере који ме као воле, а ништа им свето није. Свих православним хришћанима желим за наступајуће празнике свако добро, надам се да ће између нас босанских муслимана и вас једног дана бити и бољи односи, ако ништа рођаци смо, не би требало ни оволико лоше бити. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

06.01.2017 08:20

Сретан бадјни дан

Name

Странац

06.01.2017 09:00

Свим православцима желим од срца сретне предстојеце празнике.

Name

Драган

06.01.2017 16:46

Друже, тебе је неко добро слагао! Прави Срби никог не мрзе, а поготово не због вјере! Мир Божији и срећно Бадње вече свима који славе!

Name

дуско из нб

06.01.2017 09:25

Свим србима сретан бадњи дан од срца и посебно мојој породици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

06.01.2017 10:14

Вец 45 година (откако сам зив) честитам Божић свим православни хрисцанима. Многе сам обичаје и лијепа гостопримства доживио од Људи вјерника. Најпростије и не покварене душе и мојох најдразих већ 10 покојних комсија сјећају ме на свеЦарење. Лака им земља. Сада одавде са далеког сјевера Европе гдје тражим себи комад хљеба да прехрани породицу коју учим да поштује друге да би били поштовани. Драге православне комшије и сви који славите Сретни вам и Берицетни предстојећи празници... Нека ваши укућани имају добре односе са вама да се радује те скупа... СРЕТАН ВАМ БОЖИЋ и ХРИСТОС СЕ РОДИ - Босњак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цати

06.01.2017 11:13

Хвала босњак на лијепим зељама.. Сви смо исти људи не постоје нације само добри и лоси.

Name

@1@

06.01.2017 12:30

Постоје Људи и постоје нељуди, иако је свијет пун свега и свачега далеко је више добрих људи, лоши и зли људи су мањина, добро увијек побјеђује, ширимо љубав и добру вољу међу људима, живот је прекратак за глупости. Сретан Божић

Name

Владан-лакташи

06.01.2017 13:46

Јаране хвала на искреним цеститкама, да си зив и здрав и ти и твоја фамилија и да вас цува драги Бог.

Name

Сенад

06.01.2017 11:47

Свим православним вјерницима сретан Бозиц и да га проведете у миру , здрављу и радости са својим најмилијима

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

06.01.2017 12:12

ЖЕЛИМ БЛАГОСЛОВЉЕНО БАДЊЕ ВЕЧЕ И СРЕЋАН БОЖИЋ СВИМ ПРАВОСЛАВЦИМА У ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак Ризо

06.01.2017 12:45

Свим вјерницима православне вјере :СРЕТАН ВАМ БОЖИЋ и ХРИСТОС СЕ РОДИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

06.01.2017 12:47

Свим запосленим најобјективније ТВ БН СРЕТАН ВАМ БОЖИЋ и ХРИСТОС СЕ РОДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ у Срцу

06.01.2017 13:18

Свим Градјанима Босне и Херцеговине зелим сретне празнике и све најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

цука

06.01.2017 13:42

Администратори сретан вам бозиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

06.01.2017 14:06

Свима који славе Сретан Бадњи дан и сутрашњи Божић. Ја сам испекао печеницу прије неких пола сата. Мало је већа,али ћу сутра прије зоре отићи код 4 породице које немају могућност да данас пеку и однијећу им месо како би имали то за Божић. Хвала свим људима који нама србима и православцима честитају наш празник на овом сајту,то је доказ да нам БиХ није тијесна и да у овој земљи има за сваког мјеста. Јавно се захваљујем мојим колегама муслиманима који ме од јутра зову и честитају ми Бадњи дан и наш празник. Многи од њих су занатлије и имају своје приватне радње, али ни они неће да раде данас и сутра јер нас желе испоштовати. То се мора констатовати и написати. Хвала свима,и молим све да се упаметимо и да правимо ову државу због нас, за наш напредак и развитак,а да национализам бацимо у "контејнер".

ОДГОВОРИТЕ
Name

јапанац

06.01.2017 14:58

Ето неког брига ста цес ти радити и да ли муслимани раде

Name

Последњи кинески цар

06.01.2017 17:19

За јапанца. Када већ ниси имао ништа паметно написати ,ниси ни требао остављати никакав коментар.

Name

сресно

06.01.2017 14:55

Сретан Бадњи дан народу ! БН у такоде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

06.01.2017 15:38

Бадњак вјернике подсјеца на дрва која су горела у витлемејској пецини запалита од стране пастира када се родио Богомладенац Исус ХРИСТОС - Спаситељ Света. Бадњак је због тога симбол Богоцовјека Исуса Христа коме СРБи пјевају уносеци Бадњак у куцу "ој Бадњаце, Бадњаце, Стари СРБски Родјаце, добро си нам досао и у куцу усао!" Због тога за СРБски Бадњи Дан поздрављамо све људе добре воље са зељом да се Стари СРБски Родјак Богомладебац Исус Христос усели у покајано и оцисцено срца њихово да би напокон тако радост, мир и среца кроз вјеру, наду у љубав могла да завлуда на земљи уз радосни древни СРБски и хрисцански поздрав МИР БОЗЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ! ВАИСТИНУ СЕ ХРИСТОС РОДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филммммм

06.01.2017 20:14

Цекамо "НОЗ"...да ли је могуце да га БН послије толико година неце приказати...:(

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

06.01.2017 20:54

Нису Србби само у Српској.... Нисте ниједном рјецју писали како је Бадњак у Зеници и јос неким мјестима прослављен. Мозда цак боље него Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никос

06.01.2017 22:43

А ми смо као народ и нација бас вјерници, нема шта.

ОДГОВОРИТЕ