Може ли неко (или нешто) да заустави лудило у Кини?!

Док у Европи постоји какав-такав "финансијски фер плеј", који је делимично успео да обузда клубове када је трошење новца у питању, у Кини ствари измичу контроли.

Фудбал 06.01.2017 | 22:30
Може ли неко (или нешто) да заустави лудило у Кини?!
Кина ће ограничити суме које фудбалски клубови троше на стране играче, саопштила је данас кинеска Главна администрација за спорт, недељу дана пошто је клуб Шангај Шенхуа ангажовао Аргентинца Карлоса Тевеса за 38 милиона евра по сезони.

"Ограничићемо скупе трансфере страних играча, а њихове превисоке приходе свести на разумну меру", наводи се на званичном сајту Администрације.

Администрација је најавила да ће "утврдити максимални износ" за одштете и зараде фудбалера и контролисати "нерационално трошење", а екипе које прекораче дозвољени лимит суочиће се са новчаним казнама које ће бити уплаћене за развој младих играча.

На сајту Администрације наведено је и да ће инсолвентни клубови бити повучени са професионалних шампионата.

Та одлука уследила је недељу дана пошто је кинески суперлигаш Шангај Шенхуа потписао двогодишњи уговор са аргентинским нападачем Карлосом Тевесом, који ће зарадити 38 милиона евра по сезони и тако постати најскупљи играч у историји.

Шангај СИПГ, градски ривал клуба Шангај Шенхуа, ангажовао је Бразилца Оскара, бившег играча Челсија, а вредност тог уговора, према проценама сајта Трансфермаркт, износи 60 милиона евра, што је најскупљи трансфер у Азији.

Оскар ће годишње зарађивати око 24 милиона евра и тако престићи фудбалске суперзвезде Кристијана Роналда и Лионела Месија.

Клубови кинеске Суперлиге потрошили су од почетка 2016. године на трансфере више него клубови енглеске Премијер лиге, наводи Трансфермаркт.

Фудбалска репрезентација Кине заузима тек 82. позицију на ранг листи Светске фудбалске федерације и налази се између екипа Сент Китс и Невиса и Фарских острва. Председник Кине Си Дјинпинг, иначе велики љубитељ фудбала, изразио је недавно жељу да Кина организује Светско првенство, што је један од разлога улагања великог новца у клубове.

Огромни трошкови трансфера изазвали су оштру полемику у Кини, где се многи питају није ли боље та средства уложити у развој младих играча.

Кинеска фудбалска федерација саопштила је у децембру да ће ограничити број страних фудбалера у кинеским клубовима на четири или пет играча по клубу.

Извор: мондо.рс/Бета

Коментари / 0

Оставите коментар