Видео: Ово је извештај скаута о новој Звездиној "десетки"!

Ко је Константин Будеску? Прочитајте извештај румунског скаута Радуа Бајкуа, који је пре годину дана писао занимљиве ствари о "Румунском Роналдињу".

Фудбал 06.01.2017 | 16:00
Видео: Ово је извештај скаута о новој Звездиној "десетки"!
"Румунски Роналдињо стиже у Црвену звезду и чека га 'десетка'".

Звучи атрактивно!

Међутим, с ким се тачно шампион Србије налази у финалној фази преговора? Није да се румунска лига не прати код нас, али и кад се прати – то је углавном кладионичарски приступ у ком скаутинг појединца није пресудан.

Утолико, извештај скаута са десетогодишњим искуством, Радуа Бајкуа, који је радио за клубове попут Бајера из Леверкузена, Хановера и Јанг Бојса, односно за агенције "Тхе Сцоутинг Нетwорк" и "Ботиqуе Фоотбалл", може да буде драгоцен за навијаче Црвене звезде које је изненадио потез спортског менаџмента клуба.

У скаутинг извештају објављеном пре годину дана (фебруар 2016), вероватно будућа "десетка" Црвене звезде, Константнин Будеску, описан је овако...

- Постиже више од десет голова у последња четири шампионата;
- Он је играч који је правио највећу разлику у Лиги 1 у последње две године;
- Изборио је позив у национални тим упркос противљењу селектора Ангела Јорданескуа, који је морао да попусти под притиском јавности и медија;
- Убрзо је почео да постиже важне голове за репрезентацију;

Даље у извештају наводи се...

"Константин Будеску (27), 'десетка' Астре, који је помогао клубу да упркос великим дуговима према играчима заврши први у Лиги 1 прошле године, представља 'вредан предмет' и суђено му је да оде ове зиме", писао је Бајку и навео изузетан куриозитет везан за овог играча, објашњавајући због чега је увек имао тако мало опција пред собом, када су клубови из иностранства у питању:

"Играч годинама одбија да ради са менаџерима сматрајући да може сам да брине о својој каријери. То није била најбистрија идеја, али је момак одувек боље размишљао ногама него главом", писао је Бајку, дајући и пример:

"Како то обично бива, од две добре опције изабрао је трећу – Кину", наводећи да су се због тога чак и шалили на његов рачун.

"Јасно нам је да је изабрао кинеску другу лигу због новца и луксуза, али и да је вероватно изгубио последњу прилику да наступа за репрезентацију", писао је Бајку и потом подсетио да ми, овде, можда немамо тачну представу о јачини кинеске лиге и да услед свих мега трансфера који се тамо догађају из дана у дан можда треба бити опрезан са оценама да се тамо, ипак, иде само због новца.

"Могуће је да ћемо за сезону или две, када Далијан буде омогућио Будескуу да игра поред мега звезда светског фудбала, на ову његову одлуку гледати другачије", објавио је тада Бајку, али такав сценарио се није догодио.

Мало је рећи да се Будеску није снашао у Кини. Наступио је четири пута за Далијан, једном асистирао, и био враћен у Астру на позајмицу, из које ће – ако све буде прошло према очекивањима – доћи у Црвену звезду.

У међувремену, Будеску је раскинуо уговор са Далијаном и слободан је играч што је претходних сезона углавном био основни предуслов да Црвена звезда буде заинтересована и, још важније, у могућности да уђе у преговоре.

За његов потпис, судећи према свему што је објављивано у румунским медијима у децембру и првим данима јануара, заинтересовани су још Стеауа и Карабукспор, али и румунски спортски новинари овог четвртка "твитују" и пишу о томе да су црвено-бели добили његову наклоност.

У овом тренутку није познато да ли је Будеску опет обавио све сам или је у међувремену нашао менаџера, али неке друге ствари јесу познате – Астра је на њему пре годину дана зарадила три милиона евра, што није занемарљиво, има седам наступа за репрезентацију Румуније и два гола, а нема сумње да ће играјући у Београду бити ближи селектору Кристофу Дауму, који је у међувремену наследио Јорданескуа на клупи жуто-црвено-плавих.

Будеску је у сезони 2016/17 забележио четири гола и три асистенције у румунској Лиги 1, али имао је и запажен учинак у Лиги Европе. У утакмици са Аустријом (2:3 код куће) забележио је две асистенције, асистирао је и у победи над Викторијом Плзен у гостима (1:2), а Аустрији је дао гол у Бечу у победи Астре (1:2).



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар