Ванредни управник алармира акционаре "Крајина осигурања"

"Крајина осигурање“ неће моћи у краћем периоду остварити позитивно пословање, а отклањање финансијских потешкоћа могуће је само успостављањем адекватне организационе структуре, повећањем продаје осигурања и смањењем трошкова пословања те по потреби емисијом акција.

Република Српска 04.01.2017 | 20:13
Ванредни управник алармира акционаре "Крајина осигурања"
Наводи се то у Информацији о резултатима ванредне управе коју је за састанак са акционарима, који је заказан за 10. јануар, припремио ванредни управник „Крајина осигурања“ Мирослав Лазендић.

Ванредна управа у „Крајини“ траје до 20. јануара, након чега ће Агенција за осиграње РС одлучити хоће ли она бити продужена или ће ово друштво бити враћено акционарима на управљање.

Лазендић је позвао акционаре на састанак како би их упознао са разлозима увођења ванредне управе и даљим активностима у вези са пословањем овог осигуравајућег друштва.

У информацији, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, Лазендић је навео да финансијске потешкоће друштва из 2016. године нису настале као посљедица остварења ризика из послова осигурања, већ су у највећој мјери проистекле из лошег руковођења и доношења низа штетних одлука од стране управе и акционара друштва.

Обавезе „Крајина осигурања“ на крају новембра прошле године износиле су 8,5 милиона марака, али Лазендић наводи да „Крајина“ тренутно има имовину и капитал да може наставити пословање у складу са законом.

„Међутим, то је могуће само под условом да се именују органи управљања, да се акти друштва ускладе са тренутно важећим прописима, изврши анализа радника по организационим јединицама и да се по потреби приме радници који би обављали управљачке послове, да се анализирају уговори са радницима и евентуално склопе повољнији уговори те да се уведе награђивање по учинку“, наводи се у инфорамцији.

Лазендић предлаже и да се интензивира продаја осигурања имовине, а смањи учешће аутоосигурања, да се прате сви судски поступци у којима је „Крајина“ учесник, те да се покрећу дисциплински поступци против радника који не испуњавају основне услове из радно-правних односа.



„У случају неостварења тих услова, друштво може поново имати проблема са ликвидношћу, адекватношћу капитала и покрићем техничких резерви, те ће бити потребно обезбиједити додатна средства“, закључује Лазендић.

ЦАПИТАЛ сазнаје да се на састанку неће појавити већински акционар Навеен Аггарwал који је Лазендића јуче обавијестио да ће га у његово име састанку присуствовати Младен Јовановић.

У информацији је наведено и да је Виши привредни суд у Бањалуци укинуо пресуду Окружног привредног суда у Требињу из маја ове године по којој је „Крајина“ требала исплатити близу шест милиона КМ својим већинским власницима Навеену Аггарwалу и Гупти Неете.

Поред тога што му је дефинитивно пропао покушај да судским путем изнесе ван Републике Српске сав уложени новац, а и даље остане већински власник, Аггарwал се суочава са још већим проблемом. Сада мора да уложи још близу седам милиона КМ у „Крајина осигурање“, или ће остати и без до сада уложених 6,9 милиона КМ.

Наиме, Комисија за хартије од вриједности РС утврдила је, рјешењем од 25. октобра, да су Аггарwал и Гупта Непте дјеловали заједно при куповини акција „Крајине“, те их обавезала да објаве понуду за преузимање преосталих акција овог друштва.

Међутим, Аггарwал избјегава и ту обавезу, јер му рјешење КХОВ још није званично уручено, али је и поред тога поднио тужбу како би поништио рјешење КХОВ.

„Крајина осигурање“, које је било у већинском власништву РС, крајем прошле године је докапитализацијом промијенило власника, тако што су Американац индијског поријекла Навеен Аггарwал и Гупта Неете купили емисију акција за близу седам милиона КМ. Након низа незаконитости које су починили Агенција за осигурање јекрајем јула прошле године увела ванредну управу и тако спасила извлачење капитала из „Крајина осигурања“.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ос

04.01.2017 22:16

Још једно уништено предузеће у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

држава

09.01.2017 05:07

Гдје год је држава умјешала своје прсте у коначници заврши овако.Постављањем нестручног кадра у виду сподобе Громилић,финансирањем странке пали би и много већи системи.Такви су кадрови Снсд-а.У питању је зграда Крајине у центру града,запала је многима за око,а води се рат између Тегелгије и Шкрбића.Коме ће је Додик дати брзо ће се видјети.А ТО ШТО ЋЕ РАДНИЦИ НА УЛИЦУ И НИЈЕ НИШТА НОВО.БЈЕЖИТЕ ЉУДИ ИЗ ОВЕ ПРОКЛЕТЕ ЗЕМЉЕ ПА НЕК ПРЕДСЕДНИКУЈУ САМИ СЕБИ,ДАБОГДА ЦРКЛИ

ОДГОВОРИТЕ