Интервју - Блажо Раосављевић: Гроф уцјењивао Звезду?! Небулозе!

Црвена звезда 2016. годину завршила је као актуелни шампион Србије, са шест бодова вишка пред пролећни део сезоне, односно наставка трке за одбрану круне.

Фудбал 05.01.2017 | 22:40
Интервју - Блажо Раосављевић: Гроф уцјењивао Звезду?! Небулозе!
Међутим, за проблем звани европска такмичења ни овога пута није пронађена права формула. Иако је у клуб стигло неколико атрактивних појачања, пре свих Гелор Канга, Џон Руис, Томас Фибел и Пабло Моуче, финансијско стање је опет ’урадило своје’, па су главни играчи из прошле сезоне, Луис Ибањес, Александар Катаи и Марко Грујић, морали бити продати.

Нека од појачања нису се снашла, екипи је било потребно време да се уигра, док Уго Виеира, најбољи стрелац екипе, није личио на играча из прошле сезоне, да би све кулминирало после његовог непрофесионалног става и чињенице да није желео да продужи уговор, који му је истицао на лето.

Једино је Канга, бивши везиста вицешампиона Русије Ростова и репрезентације Габона, стигао на време и придружио се новим саиграчима на припремама у Термама Чатеж.

Руис, костарикански крилни нападач, коме је прошлог лета истекао уговор са Лилом, у Београд је дошао неспреман, са неколико килограма вишка, па је праве партије почео да пружа тек почетком октобра, а слична ситуација билла је и са Аргентинцем, с тим да бивши играч Боке Јуниорс никада није оправдао поверење људи који су га довели.

Уследило је болан и несрећан пораз од Лудогореца на путу ка Лиги шампиона, а онда и повратак у реалност и убедљив пораз од Сасуола у последњој рунди пред улазак у Лигу Европе.

О свему томе, проблемима са новцем, функционисању скаутинга, где ће Виеира и Фибел и какви су планови за нови напад на Европу – говорио нам је Блажо Раосављевић, спортски директор најтрофејнијег српског клуба

“Чим смо први, значи да је добро, тј. – да добро радимо. Сад, не могу баш да кажем да нисам задовољан, говорећи о Европи... Видели смо како и шта, и то нам је добра школа за убудуће, пошто ми у старту нисмо ништа ни обећавали. С друге стране, што се нашег првенства тиче, мисилм да све иде добро, иако има оних који тврде да играмо слабије него прошле године. Али гледајући тачно годину дана уназад, мислим да имамо свега три бода мање него на крају прошлогодишње трке за јесењу титулу, кад смо обарали рекорде у низу. Сама игра свакако није лоша, а треба имати у виду и све здравствене проблеме које смо имали. Све у свему, имамо шест бодова предности и морамо бити задовољни“, почео је причу за Б92 бивши леви бек црвено-белих.

За европски пут каже да га финансијско стање сваки пут кроји, односно да су он и његови сарадници на време пронашли адекватна појачања, али да нису имали новац да све одједном спроведу у дело.

“Финансијска ситуација је деликатна и она је главни разлог зашто играче које смо желели нисмо довели одмах. Морали смо да чекамо да некога продамо, како бисмо могли да почнемо да доводимо праве замене. Неки од њих стигли су и на време, али је било премало времена да се све то уклопи. Моуче је стигао три дана пред прву утакмицу са Валетом, Канга је једини колико-толико стигао на време. Такође, то што дуго нисмо играли у Европи, пре свега у квалификацијама за Лигу шампиона, исто је био важан фактор, сада смо видели како све функционише на делу и богатији смо за то искуство. Конкретно сам пут ка елитном такмичењу, мислим да нисмо имали ни среће против Лудогореца. И тамо смо можда могли до бољег резултата, да нисмо примили онакав други гол, баш глуп гол... Екстра смо одиграли у Разграду, а да нисмо примили тај други гол убеђен сам да бисмо дали још један. У Београду смо још почели јако добро, повели смо, имали све предуслове и онда се издогађа све оно што се издогађало... Баш нисмо имали среће. При том, не сме да се заборави да смо играли против јако озбиљне екипе, која је јако дуго на окупу, можда доведу једног, двојицу играча по прелазном року, а и ти што стигну су јако квалитетни играчи“.

"Вујаклија и Милић договорени, одлазе Моуче, Фибел, Ристић..."

Раосављевић често истиче да не воли јавно да говори о потенцијалним појачањима, само из разлога јер се договори с тим играчима углавном изјалове или клубови појачају тражену суму за њихово обештећење. С друге стране, у предстојећем прелазном року, Звезда ће се фокусирати углавном на домаће тржиште, али не екслузивно, док је познато и који играчи највероватније напустити Маракану.

“У јануарском прелазном року ћемо се углавом фокусирати на играће из Суперлиге, иако је вероватно да ће стићи и неки странци, а све са циљем да већ сада полако уклапамо екипу за лето. Али, ту се поново јавља идентичан проблем као и недавно. Наша неминовност јесте продаја играча, пре свега да бисмо могли да послујемо, али и да клуб може нормално да функционише. Долазак двојице играча већ је завршен, пошто су Немања Милић (центарфор суботичког Спартака) и Срђан Вујаклија (центарфор чачанског Борца) већ потписали предуговоре са нашим клубом, па ће нам се придружити на крају сезоне. Ту је још неколико играча с којим смо близу договора, али не желим да причам о њиховим именима из само једног разлога. Сваки пут када кажем да смо за некога заинтересовани, сутрадан то име осване у новинама, све се изјалови, а ми на крају останемо без играча. Што се одлазака тиче, Моуче нас први напушта, пошто се није снашао, али и даље сматрам да је он добар играч – кад погледаш где је играо, како је играо.... Такође, верујем и да ће Фибел одмах за њим јер постоји понуда једног руског клуба. Имамо и конкретну понуду и за Михаила Ристића (Макаби Тел Авив, Еспањол), али за њега мора да стигне баш озбиљна понуда јер се ради о јако добром и перспективном играчу. Ипак, извесно је да ће купац испунити услове које тражимо, па ће нас и Риле највероватније напустити“, открио је Раосављевић.

"Уго је сам крив, није тренирао, није се трудио"

Поред нешто мање убедљиве игре, односно пораза у вечитом дербију, црвено-бела јавност највише је била забринута због ситуације са њиховим донедавним љубимцем – Угом Виером. Португалац је доласком у Београд успео да оживи каријеру, после свих недаћа које су га у животу задесиле, постао је најбољи стрелац лиге, али се није лепо понео према клубу, што истиче и сам спортски директор.

“Нимало није испао коректан. Почев од ситуације са уговором, па до непрофесионалног става и сада одбијања понуде из Јапана. Није желео да иде у Јокохаму за 700.000 евра годишње, одбио је. У међувремену, ни понашање, ни став на тренинзима, утакмицама није био на потребном нивоу. Шта се с њим конкретно догодило, да ли је превише ’полетео’... Не знам. Али знам да то није онај Уго од прошле године. Ипак, успели смо да пронађемо решење и на крају ће отићи у Јапан, а Звезда ће и зарадити".

За професионалну скаутинг службу истиче да је потребна озбиљна новчана свота, па се клуб и даље поузда у стручност људи који су на одговорним позицијама, уз неизоставну консултације са шефом струке Миодрагом Божовићем, али и на помоћ бивших играча који су оставили велики траг у Европи.

“Углавном су то наши бивши играчи, који и даље живе у иностранству и укључени су у сва кретања и играче на тржишту. Оним нам доста помажу, износе нам своје мишљење, сазнају одређене појединости, док ми на крају одемо и погледамо момка за ког смо заинтересовани на три, четири утакмице. Опет, није то скаутинг служба каква би требала и морала да буде. И за тај пројекат такође треба доста новца, то све мора да се разради, да се успостави систем, да се константно улаже. Ми тренутно нисмо у могућности да тако нешто спроведемо у дело јер смо и даље у фази да, пре свега, пронађемо новац да ’преживимо’“.

"Гроф уценивао Звезду?! Глупости и небулозе"

Поред наведених проблема у самом финишу јесење трке јавио се још један. Спекулисало се да ће ’Гроф’ Божовић изненада напустити клупу Црвене звезде, незадовољан одређеним стварима у клубу, највише оним финансијске природе, спомињале су се и одређене уцене с његове стране, али господин Раосављевић све то оштро демантује, називајући такве нетписе – 'глупостима и неистинама'.

“Најпре, он и ја смо заиста дуго пријатељи и веома добро функционишемо заједно. Он малтене зна шта ја мислим, односно о чему он размишља. Уважавамо мишљење један другог и мислим да је сјајна ствар што остаје тренер Црвене звезде. Причамо о веома добром тренеру, кога сви играчи воле, код кога млади играчи рапидно напредују, ког кога су тренинзи извандердни... Верујем да је велика ствар што остаје са нама. Е, сад, небулозе да је уцењивао клуб, да је захтевао ово, да је захтевао оно... То су најобичније глупости, то што дотична господа пишу и избацују, јер Гроф Звезду никада неће уцењивати, нити је уцењивао, а неће ни она њега. Једина ствар коју је он желео јесте да се играчи и тренери исплате пре него што оду на одмор. То је све. Такође, морам да појасним, када кажем тренери ту не мислим на њега, већ на његове сараднике и остале запослене у спортском сектору, пошто његова примања ни у једном тренутку није споменуо. Циљ му је био да сви на одмор оду задовољни, да се лепо одморе и врате још задовољнији. Јер када одеш на одмор без пара, седиш код куће и не може да радиш ништа, вратиш се још ’гори’ него што си отишао. Још једном, сви натписи су најобичнија гомила глупости, а видим да и по новинама излазе разноразне цифре – колико смо њему исплатили, колико смо му још дужни... Све су то апсолутно лажи. Гроф је наш до лета, када ћемо сести и видети шта и како ћемо даље“, наглашава Раосављевић.

"Зарадили смо 15.000.000 евра, али..."

Циљ клуба и даље остаје исти, да се што пре изађе и тешке финансијске ситуације, али да се истовремено и даје што већа шанса Звездиној деци, момцима који су у претходних неколико година показали да клуб и те како може да рачуна на њих. Међутим, неминовност продаје и даље се намеће сам од себе, како би целокупан колектив несметано могао да функционише.

“У омладинској школи имамо заиста пуно талентоване и даровите деце, а ми се трудимо да што више њих добије шансу, иако нам систем такмичења то превише и не дозвољава. Прошле сезоне смо већ на пола трке практично били прваци, али због дељења бодова нисмо могли да будемо мирни све до самог краја, па можда млади момци нису добили онолико шанси колико смо желели, што нам је уосталом и циљ. Желимо да у први тим ’гурнемо’ и усталимо што више играча из нашег погона, да од њих формирамо озбиљне фудбалере, али је и за то потребно време и не сме брзоплето да се ради. Стрпљење је кључ јер ако прерано убациш клинца у ’ватру’ врло лако може да ’изгори’. Понављам, циљ је да сваки године бар два, три играча пребацимо у први тим, што нам вишеструко користи. Ем су то наши играчи, које нисмо морали да купимо, ем сви будући приходи иду само клубу. Управо на конто ове приче, неколико дана пре Нове године јавила нам се Севиља и распитивала се за Рачића, спомињала се нека цифра од око 2.500.000 милиона евра, али Урош је 1998. годиште, велики је потенцијал и сматрам да од његовог трансфера можемо много више да зарадимо“.

За крај, неизоставно питање односило се на конкретни износ клупског дуга, за који је генерални директор црвено-белих Звездан Терзић на годишњој конференцији за новинаре рекао да износи између 36-39 милиона евра.

“Ту се још једном враћамо на наш највећи проблем – враћање дугова. Ми смо само прошле године од продаје играча зарадили 15.000.000 евра, а да нисмо морали да враћамо ништа – у текућој сезони бисмо били у потпуности спокојни, што се новца тиче. Ма, топ-топова. Колики је дуг конкретно искрено не знам јер то није мој део посла, и ја се у то уопште не мешам, а и не занима ме. Постоје људи који се тиме баве и чија је обавеза да воде рачуна о томе, али верујем да смо значајно умањили клупски минус начином на који послујемо“, закључио је Блажо Раосављевић причу за Б92.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар