Интервју - Драган Тодорић: Плате нам нису редовне, али нађе се понешто од добитних тикета!

А била је и једна лото шестица...

Кошарка 05.01.2017 | 23:15
Интервју - Драган Тодорић: Плате нам нису редовне, али нађе се понешто од добитних тикета!
Драган Тодорић и Партизан већ више од 40 година иду заједно руку под руку, а то је "спортски брак" који је имао и успона и падова. Овог првог, ипак, било је знантно више током претходних деценија и заправо сваки трофеј који су црно-бели освојили у клупској историји освојио је и Тодорић. Спортски директор црно-белих, такође, познат је и по томе што поред Партизана који му је главна ствар у животу, воли да опроба срећу и спортско знање у кладионици.

"Нисам никад крио да волим да се кладим, обично сви као крију нешто. А од политичара до обичних људи сви играју. Можда то мој минус што не кријем. Увек сам говорио да играм из хобија и рекреације, није циљ да зарадим велике паре. Улазиш у неке године, кад свако има неке хобије. Неко воли кафану, неко воли друге ствари. Мене ово више опушта. Највише волим да проводим време, нарочито суботом и недељом уз телевизор и преносе. У кафану идем кад морам, за ове друге ствари сам већ оматорио", рекао је Тодорић у празничном интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт.

И не иде му лоше у кладионици, признаје, али не онолико добро колико можда неки мисле да добија. Тодорић нам је открио и да се клади само на фудбал.

"Имам за неке своје потребе, с обзиром да не примамо редовно плату у Партизану. Нађе се понешто од добитних тикета. Играм само фудбал, кошарку не. Када је у питању кладионица, много сам бољи познавалац фудбала, него кошарке", уз осмех каже оперативац црно-белих, који нас је дочекао са листом кладионице МОЗЗАРТ спремајући се да анализира понуду у том тренутку.

Занимљиво, није само у кладионици Тодорић умео да добије. Начули смо, а он нам је касније и потврдио да му се својевремено посрећило и када је у питању лото.

"Добио сам шестицу и после тога сам престао да играм. Имао сам шест заредом извучених бројева, кад тај седми није дошао, помислио сам да је то мој 'плафон' кад је лото у питању. Од тада нисам ниједном више одиграо лото."

После нешто лакших тема, на ред је дошао и онај спортски део, а ово доба године увек је добро време за свођење рачуна. Тодорић је подсетио колико је прошла година била тешка за црно-беле и навео да Партизан са буџетом за тим који има ове сезоне, засад бележи више него добре резултате

"Прошле сезоне први пут нисмо били у завршници АБА лиге, зато смо рекли да ће нам то сада бити циљ, а да у ФИБА ЛШ прођемо групу. Гледајући сада, ствари изгледају доста добро, чак и много боље него што смо ми очекивали. Имали смо доста проблема летос око формирања тима, лимитирани никад мањим буџет у новијој историји. Он износи око 700.000 евра или мало више, без пореза. Ако неко мисли да је могло боље, а вероватно доста њих то мисли и да у Партизану нешто фали, немам ништа против да дођу и ураде то. Овај тим је прављен да смо доводили играче који нису малтене имали неко друго решење."

Огромне заслуге, према његовим речима, има тренер Александар Џикић, који је екипу преузео пре тачно годину дана и од тима који се бори за опстанак Партизан претворио у екипу која би могла да се опет бори за трофеје.

"Џикић је, откако је узео тим, направио чудо, препородио је тим. Направио је феноменалан посао, мислим да с њим и можда у перспективи с неким мало бољим буџетом, Партизан има шансе да се врати на оне позиције које је имао до пре две-три године."

Календарску годину екипа Партизана завршава на другом месту на табели Јадранске лиге са учинком од 13 победа и три пораза. Чињеница је да ни са знатно јачим тимовима, црно-бели нису увек имали овакав скор. Тодорић подвлачи тај податак, поготово с обзиром на чињеницу да је као један од главних приоритета и ове сезоне наведен финансијски опоравак клуба.

"Партизан мора прво да се стабилизује у финансијском смислу. Имамо велики проблем с дуговима, сваки дан звоне телефони, долазе људи, траже новац који су зарадили. У таквим условима је тешко радити, а камоли освајати трофеје. Поред тога, ми колико-толико успевамо да на спортској страни будемо конкурентни. Нормално да нећемо ни ове године одустати од борбе за трофеје. Реално је ситауција таква да је Звезда у овом тренутку доста јака и главни фаворит за трофеје у домаћим такмичењима."

Укупан дуг Партизана у септембру прошле године износио је око 5.000.000 евра, а с обзиром да је то горуће питање, навијаче црно-белих највише занима докле се стигло.

"Најважније да се дуг у односу на прошлу годину није повећао, чак је и мањи, јер смо успели да за ових годину дана колико су могућности дозвољавале, да нешто враћамо. Пре свега мислим на помак према играчима којима се дугује. Управо и овај буџет тима је прављен да се играчи исплате у целости. Прошле године смо остали дужни две плате. Решавамо, немамо толико новца да можемо све, али гледамо оно што је најкритичније. Чистимо како стижу уплате од спонзора. У том правцу направљен је приличан помак, у ових годину дана за пар стотина хиљада евра тај дуг је смањен."

Одлука Управе предвођене Николом Пековићем да у септембру прошле године не продужи уговор с тренером Душком Вујошевићем изазвала је велико незадовољство међу навијачима Партизана. Оштре критике биле су уперене и према Тодорићу, који је дуги низ година сарађивао са црногорским стручњаком. Истовремено, ни Вујошевић није остао нем и неколико пута је "прозвао" бившег сарадника, који сада није желео да се упушта у велику полемику.

"Вујошевић је сигурно човек који је доста заслужан за све оно лепо што се дешавало Партизану у последњих петнаестак година. Било је ту доста интересантних ствари. Оно што бих могао да кажем је да му желим добро здравље и дуг живот."

А одмах на то, "наслања" се и прича о Петру Божићу, који је заменио Вујошевића и после пола сезоне добио отказ. Чини се, свакако, олако потрошена клупска легенда. И наш саговорник каже да му из ове перспективе делује да је можда могло другачије.

"Из овог угла, можда смо направили грешку и прерано је преузео тим у најтежем могућем тренутку. Разговорали смо са њим, објаснили који су циљеви, прошле године само да преживимо у АБА лиги. Разумем и њега, не добија се таква шанса сваки дан. Имали смо турбулентан почетак сезоне. Није било ни довољно среће. Пера је Партизанов човек, можда је ту могло да се уради нешто другачије да се он сачува."

Летос се клуб из Хумске нашао између чекића и наковња у рату ФИБА и Евролиге. Прво је Партизан пристао да игра Еврокуп, онда се повукао под претњом суспензијом од стране КСС и завршио у Лиги шампиона.

"Доста смо нападани, највише Пековић и ја, и то од наших навијача. Имали смо јасан став кад је почела та прича, да желимо да играмо Еврокуп. Притисци су били много велики, све јачи из дана у дан, а опирали смо се до краја. Кад је дошла ситуација дотле да ли ћемо да играмо Еврокуп или ћемо да се окренемо на другу страну, а да притом клуб има великих репрекусија не само у такмичарском , већ и у другом смислу, одлучили смо да је у тој ситауцији једино решење ФИБА".

Конкретно, да ли је било претњи да ће Партизан остати без спонзора у случају да буде чврст у одлуци да наступи у Еврокупу?

"Кад су такве ствари у питању, увек се свашта прича, али ситуација је била таква да смо морали да донесемо одлуку какву смо донели и не бих више улазио у полемику око тога."

У целој овој причи, Тодорић није заборавио да прескочи ни првог човека Евролиге, Ђордија Бертомеуа који је недавно Партизану, говорећи и између редова, пожелео срећу ФИБА такмичењима наредних година.

"Партизан никад није, кад је Ђорди у питању, имао подршку нити фер однос. Ако се вратимо уназад, Сопот, А лиценца, коефицијенти... Све што је рађено од Евролиге било је на штету Партизана. Урадићемо оно што буде у интересу Партизана, рекли смо да нам је жеља да се једног дана вратимо у ЕЛ. Звезда је фаворит, али трудићемо се и ове године да направимо неко велико изненађење, да будемо први, па да видимо да ли ће нас примити у ЕЛ или Еврокуп."

Баш због свега поменутог дугогодишњи функционер Партизана истакао је да није био нимало изненађен Бертомеуовим гестом.

"Можда им је Партизан у ствари и сметао. Никад нисмо имали буџет већи од 3.500.000 евра, па ни онда кад смо стигли до Ф4 и били покрадени у Паризу. Вероватно им такав клуб није одговорао."

Поменуо је Тодорић и проблеме које је Партизан имао током лета приликом стварања екипе. А два имена у том периду су баш обележила прелазни рок - Петар Ракићевић и Терико Вајт. Обојица су на крају завршила на другом местима, Ракићевић у Црвеној звезди где засад добија шансу, благо речено, на кашичицу, док је Американац отишао у Јужну Кореју.

"Вајта чак нисмо ми први ни звали, његов менаџер га је понудио. После краћег размишљања одлучили смо да уђемо у преговоре, послат му је уговор и мислим да је тај уговор његов менаџер искористио да би му дигао цену. Код Ракићевића је опет игра менаџера. Имали смо жељу да га доведемо, а завршио је тамо где јесте. Да ли је то демонстрација силе, свако има објашењење. Оно што могу да кажем сада, можда је и боље што није дошао, таква личност не заслужује да игра у Партизану. Ако он који има већ 21 годину, не може да расуђује својом главом, боље је овако."

Случај који је пре два месеца довео црно-беле поново у центар пажње јавности, а нема много везе са спортом су мајице са ликом убијеног навијача Партизана Александра Станковића и инцидент на мечу са Олимпијом када је група најватренијих навијача насрнула на присталице којима се није допала одлука о минуту ћутања.

"И тад сам избегавао да причам о томе, али најједноставнији одговор је - живимо у Србији. Оно што је ипак сигурно је да се Партизан разликује од других по томе што је створио кошаркашку публику која долази без обзира да ли тиму иде добро или лоше. Најбитније је да се то задржи и у будућности", поручио је Тодорић.

Партизанов оперативац навео је и да ће клуб довести још једног играча само ако се пронађе неко ко би заиста био појачање, али да у овом тренутку, с озиром на Партзанову платежну моћ, представља тежак задатак.

"Проблем је новац, нама најскупљи играч зарађује 10.000 евра месечно, нисмо у ситуацији да платимо више, а за те паре сада не можемо да доведемо играча који би правио разлику. Теоретски, има још времена, али оно што смо до сада гледали и разговарали са неким агентима, то су суме које ми не можемо да платимо."

Као човек који је освојио са Партизаном сва 44 трофеја, што као играч, што као функционер, Тодорић додаје на крају да има осећај да то више поштују људи са стране. Ипак, увек, има места за новогодишње жеље.

"Партизану желим да дође на позитивну нулу кад су финансије у питању, то је у овом тренутку најбитније. Ако буде успео да реши те проблеме, аутоматски значити да ће се поново врло брзо вратити на место на којем је био."

Те речи навијачи Партизана свакако ће запамтити и одзвањаће им у глави у наставку сезоне, а Тодорића, екипу и стручни штаб чека задатак да увере црно-белу кошаркашку публику да полако поново долази време у којем ће се црно-бели озбиљно питати у борби за трофеје.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар