Чувајте породицу као свету заједницу

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом поручио је данас да се породица, која је нападнута са свих страна, мора чувати као света заједница, а људи схватити узвишеност и благослов рађања.

Република Српска 04.01.2017 | 14:05
Чувајте породицу као свету заједницу
Владика Хризостом рекао је да се благослову рађања и множења данас прилази са подсмијехом, те да се свакодневно слуша и чита о томе шта се све предузима да се стимулише наталитет и спасу одређене нације међу којима је, нажалост, и српска нација.

Он је у Божићној поруци напоменуо да не треба обезвређивати љубав Божију и благослов Божији.

"Може ли ишта у овоме свијету бити светије и узвишеније од родитеља - оца и мајке? Уистину не! Стојећи пред тајном Витлејема у који стиже света породица праведни Јосиф и Марија молимо се Господу за све благословене породице, да их Бог благослови синовима и кћерима, да схвате узвишеност рађања и множења", истакао је владика Хризостом.

Он каже да су управо ти који је нападају они који заборављају шта су све учинили да сведу породицу на ниво интересног суживота.

"Заборављајују колико су се својим одлукама и законима противили Богу и устајали против воље Његове. Заборављају колико су поспјешивали и фаворизовали смрт умјесто живота, гријех умјесто врлине! Заборављају колико је побијено нерођене дјеце! Читави градови невино побијених вапију ка небесима и питају: зашто Господе? Гријех вапије до небеса!", упозорава владика Хризостом.

Он је позвао на покајање. "Не останимо ту гдје смо, у паду и казни. Измијенимо се и покајмо се. Молимо Богомладенца Христа да нам опрости сва наша сагрешења да бисмо покајани испунили закон Божји", поручује владика зворничко-тузлански.

У Божићној поруци владика Хризостом је упозорио и на то да је државни тероризам произвео сва друга зла која су снашла савремени свијет, те да су Срби, као народ, не тако давно осјетили мач и бомбе "милосрдног анђела државног тероризма" оних са Запада који сада извозе демократију, хуманост и људска права.

"А, гле, све су нам то ускратили и погазили нас", рекао је владика Хризостом.

Он је навео да Срби најбоље осјећају трагедију, бол и патњу браће по страдању из Ирака, Сирије, Јемена, Либије, Туниса, Авганистана, Сомалије и других ратом разорених држава, јер је страшно болно и понижавајуће остати без игдје ичега, без огњишта и отаџбине, а управо то је био циљ оних који су све то учинили.

"У ове дане, када нам Он, Богочовјек Исус Христос долази и доноси себе и мир свој, молимо Га да нас спаси од немира овога свијета, који се као никада у посљедњих 70 година није тако узнемирио, којег узнемирише људи са злим намјерама како да овладају њиме. Цијена њиховог злочина су уништене државе, градови и села, милиони избјеглица и прогнаника, те тероризам свјетских размјера, који никог не оставља мирним и равнодушним. Молимо Бога да спаси овај свијет својим божанским миром, али и новим људима који ће мирољубивим политикама допринијети васпостављању свјетског мира", нагласио је владика Хризостом.

Истичући да је Божић празник мира, али не обичног људског или овоземаљског, већ мира који је у самом Богу, владика Хризостом је позвао на слављење Божића братско-божанском љубављу и међусобном радошћу, али да та љубав не остане само на ријечима.

"Нека она буде у дјелима према гладнима, голима и босима, болеснима и немоћнима", поручио је владика Хризостом.

Пожеливши свима срећну и благословену Нову 2017. годину, владика Хризостом је напоменуо да не треба заборавити да се тој срећи и благослову мора и лично допринијети, свако појединачно и сви заједно.

"Од тога колико ћемо ми постати и бити Божији сарадници у добру зависи и каква ће нам Нова година бити", поручио је владика Хризостом у Божићној посланици, честитајући Божић традиционалним поздравом "Мир Божији-Христос се роди".

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

04.01.2017 13:20

СПЦ треба да покаже личним примјерима владика и свештенства. Многи људи су разочарани у људе унутар СПЦ, не у Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

04.01.2017 15:23

ВИСЕ и низе свестенства СПЦ потице ис СРБског Народа. Када су СРБи били БОГУ вјернији а оданији СРБству: Православљу и Светисављу као врхунцу хрисцанским православног националног уцења и СРБског нацина зивота били су СРБи као народ срецнији и успјеснији а свестеници су слузили за примјер и они су били као слика свог народа пуно бољи као људи, вјерници и СРБи. Сада имамо свестеника који су најбоља слика садасњег времена и свог обезбозеног и расрбљеног СРБског Народа. Због тога све сто појединци као бивси комунисти и садасњи безбозници прицају против свестеника они требају да знају да говоре само против себе и о себи. Када је СРБску Народ био бољи били су бољи и СРБски свестеници који потицу из свога народа. Када је СРБску Народ као данас заборављао на своје Свете Оце и напустао хрисцански пут Светог Саве пропадало је у сваком погледу и СРБско свестенство као и цјели СРБски Народ. СРБи покајте се зато због свог отпаднуства од Бога и СРБства и вратите поново на пут Светог Саве који води у зивот вхецни и тада це СРБски православни свестеници да поново буду бољи и да буду примјер за обицни свјет како треба цовјек да зиви на земљи и да слузи са љубављу Богу и Народу!!

Name

Форwард

04.01.2017 15:33

Данас у Сомбору откривено да је локални црквени проповједник украо 100 пакетића за дјецу, који су били послани из Њемачке као гест добре воље. Дотакли смо људско дно, али идемо даље и дубље.

Name

Михаило Микиц

04.01.2017 16:58

Фоwард, какве везе има суботарски проповједник са СРБским православним свестенством? Проуци вјеру своју и науци да сваки одговара пред Богом за свој рад, па тако исто и суботарски проповједник!

Name

Михајло

04.01.2017 17:11

Кад наса црква мозе приклањати се власти и дијелити народ, а додику дати сва одликовања онда ту несто није у реду, ја ту неприпадам.

Name

МОРАЛ И ЕТИКА

04.01.2017 14:28

У ДРУШТВО У КОЈЕМ НЕМА НИКАКВОГ МОРАЛА И НИКАКВЕ ЕТИКЕ ДРАГИ МОЈ НЕМОГУЋЕ ЈЕ САЧУВАТИ И ПОРОДИЦУ. ОВАКО, ПРИДИКЕ ЗА ПРАЗНИКЕ ДОДЈУ КО ВАПАЈ У СВЕМИРУ ПРЉАВШТИНЕ. ЖИВИМО КО СЛИЈЕПЦИ, ОРАКИЈАМО СЕ ЗА ПРАЗНИК, А СУТРА УЈУТРО У КУРВАЊЕ И ПЉАЧКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макарије

04.01.2017 14:28

Кад казу да морам цувати породицу сјетим се да морам на Биро да овјерим здравствену књизицу.Сит гладном не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

04.01.2017 14:39

Породица је светиња И то нам покусавају да растуре!!!Хвала Богу И свецима сацувацемо наса огњиста И породице!!!

ОДГОВОРИТЕ