Парастос у Троноши за Јована Цвијића

Епископ шабачки Лаврентије Трифуновић, јуче је, приликом сусрета са представницима Српске краљевске академије научника и уметника, дао благослов да шеснаестог јанура у манастиру Троноша, код Лознице, која у овој години обележава јубилеј - седам векова службе вери, роду и отаџбини, буде одржан парастос академику др Јовану Цвијићу, нашем најсвестранијем научнику, чије је дело засенило и свет, који је био и председник СКАНУ и ректор Београдског унивезитета.

Србија 04.01.2017 | 11:15
Парастос у Троноши за Јована Цвијића
Овај датум је „узет“ за парастос, јер се тада навршава пуних 90 година од смрти Јована Цвијића, рођеног Лозничанина, чија је мајка родом из села Корените, из фамилије Авромовић, недалеко од манастира Троноше.

-И не само што дајем благослов за парастос, рекао бих обема рукама, већ ће и наша Епархија у том „чину“ активно бити укључена, јер је Цвијић био велики ум, који нас је све својим делом задужио за сва времена - рекао је владика Лаврентије у разговору са академицима СКАНУ, које су предводили академик професор др Мирко Керкез и академик Драгољуб Драго Мирковић.



-Остала су његова дивна сећања на Троношу, у коју је, често, као дечак, долазио са својом мајком, пешачећи кроз густе шуме до ове светиње, где су застајали и молили се Богу, на више „станица“, јер су иконице биле у мноштву столетних стабала.

Академици Керкез и Мирковић подсећају да је СКАНУ, недавно, поставила лепо спомен обележје у Лозници, где је била кућа нашег славног географа и антрополога, који је „оставио вечни печат у Српској краљевској академији научника и уметника, која се, с разлогом, радо сећа њега и указује на значај његов дела, али и људског карактера“.

(БН телевизија/ В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар