Словенија се узда у Меланију и Путина

Уз редовне предсједничке изборе на јесен "арбитражна прича" с Хрватском биће Словенији средишњи политички догађај у 2017, пише љубљански "Дневник".

Регион 04.01.2017 | 08:25
Словенија се узда у Меланију и Путина
Словеначки лист пише да томе помажу и неке спољнополитичке прилике као што су добри односи Љубљане и Москве и чињеница да је супруга новог америчког предсједника Словенка.

"С нешто мало ризика може се најавити да ће проглашење пресуде арбитражног суда, што се очекује средином године, бити главна прича 2017. године", пише Даријан Кошир, замјеник главног уредника.

Пресуда ће имати знатне правне посљедице у обије државе, али биће могуће коначно имплементирати само уз "спољну интервенцију неког трећег", сматра Кошир, који је у доба премијера Борута Пахора 2010-2012. био директор словеначке владине канцеларије за информисање, преноси индеx.хр

На основу објављених транскрипата телефонских разговора некадашњег словеначког арбитра Јернеја Секолца и представнице словеначког министарства спољних послова Симоне Дреник, може се претпоставити да ће пресуда о граничном спору ићи у правцу "компромиса", при чему ће Словенија добити већину Пиранског залива и излаз на отворено море, а Хрватска Свету Геру и још неке спорне тачке на копну, пише коментатор.

Оцијењује да би то могло задовољити већину словеначке "мејнстрим" политике, али не и неке амбициозније националистичке кругове.

Из затворених словеначких дипломатских извора може се наслутити да се Љубљана интензивно припрема за тренутак када ће пресуду бити потребно имплементирати, те да има више варијанти за расплет ситуације, у чему ће јој наруку ићи неке спољнополитичке констелације.

"Као прво, главни је покровитељ арбитражног споразума Европска унија па би хрватско непоштовање пресуде значило израз неповјерења у покровитеља арбитраже, и то у ситуацији кад ЕУ не смије да допусти фаворизовање једне чланице у односу на другу", пише коментатор.

Друга је повољна околност то што је "Русија, због наше паметне политике посљедњих година несумњиво савезник Словеније, а због грешака Загреба и отворени противник Хрватске". Као треће, пише надаље коментатор, "тешко је вјеровати да би се Трамп чија је супруга из Севнице поставио на страну Хрватске", наводи Кошир у коментару објављеном у празничном броју листа.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Меланија или Меланy

04.01.2017 14:47

Хм, словенка? Кад би нетко био љубезен да објасни порекло г-ђе Трумп...родитељи, ђед, баба...

ОДГОВОРИТЕ