Шта треба да радите у случају јаке зиме

Завод за јавно здравство Кантона Сарајево издао је низ препорука како се понашати у случају јаких зима и екстремно ниских температура.

Босна и Херцеговина 03.01.2017 | 21:30
Шта треба да радите у случају јаке зиме
Кантон Сарајево има тип предпланинске умјерено континенталне климе, са нешто нижом просјечном температуром и количином падавина 1000 мм годишње.

Упркос умјерености климе, током зимских мјесеци могућа је појава сњежних падавина и поледице. Без обзира на учесталост ових појава или њихов интензитет, кад наступе са собом доносе низ опасности за људе, те за природна и материјална добра. Јаку зиму и сњежне падавине не можемо спријечити, али правилним и правовременим поступањем можемо спријечити или битно умањити њихове посљедице.

Поступци у случајевима јаких зима-екстремно ниских температура (општа упутства):
● Пратити радио и ТВ обавјештења о тренутним временским условима и потребним
информацијама.
● Набавити довољне количине огријева и намирница.
● У просторијама које се не грију, непосредно пред настанак зиме, испустити воду из водоводних цијеви, бојлера, те из система централног гријања који није у функцији и тамо гдје је то предвиђено и могуће (WЦ шкољке, сифоне), потребно је улити несмрзавајућу течност (пермант).
● Што мање боравити на отвореном или у негријаном затвореном простору (посебно хронични болесници, дјеца, труднице и старије особе).
● Прије изласка на отворено, обући довољно топлу одјећу и обућу, са нагласком на заштиту главе, горњих и доњих екстремитета (шаке и стопала).
● Као власник или корисник стамбеног или пословног простора дужни сте редовно и правовремено одржавати чистим од снијега и поледице плочнике, путеве који воде до вашег објекта.
● Ако лед не можете очистити с плочника, онда је потребно залеђену површину посипати адекватним материјалом за отапање (со, пепео итд.)
● Снијег или лед који пријети пасти с крова вашег објекта дужни сте уклонити (сами или ангажовањем стручних служби). Пажња! Чишћење снијега с крова је опасан посао, те је боље да за то ангажујете стручну службу!

● Ако је могуће, отресите снијег са воћа, украсног дрвећа и грмља, ТВ антена, изолованих телефонских или електричних каблова и сличног, како бисте спријечили њихово оштећивање и лом.

Пажња! Не отресајте и не чистите неизоловане електричне водове као ни остала струјна тијела и апарате-смртна опасност!!!
● Избјегавајте беспотребна кретања, посебно испод кровова објеката или испод дрвећа.
● Уколико излазите, користите обућу с гуменим храпавим ђоном како би се смањила опасност од клизања и пада на поледици или снијегу.
● Темељно очистите снијег и лед са свог моторног возила прије укључивања у саобраћај, уз обавезно коришћење зимске опреме на возилу.

● Уколико сте због обилних сњежних падавина и неочишћених путева остали изоловани, а у хитној сте ситуацији, (случај потребе љекарске или ветеринарске помоћи, болничког лијечења, оскудијевате неопходним намирницама или енергентима и слично) назовите број 112 с којег ће се усклађивати пружање потребне помоћи.

Смрзавање (хипотермија)
Смрзавање је стање снижене опште тјелесне температуре. Настаје када организам губи више топлоте него што је може произвести. Алкохолисана стања, исцрпљеност и ниска температура околине, убрзавају настанак смрзавања. Новорођенчад и дјеца су врло склона смрзавању због мале тјелесне масе и неразвијеног заштитног механизма.

Знакови смрзавања
У почетку особа има осјећај хладноће и дрхти (овај стадијум може и изостати). Касније осјећај хладноће престаје, јављају се умор, тромост и велика жеља за сном. Све тјелесне и психичке функције се успоравају. Понекад се јављају привиђења. Са даљим снижавањем тјелесне температуре особа губи свијест. Дисање и рад срца се јако успоравају. Ако се не пружи помоћ, смрт наступа због престанка дисања и срчаног рада.

Поступак
Ако је смрзнути при свијести

Унесите га у топлу просторију. Влажну и мокру одјећу замените сухом. Дајте му топла, заслађена, безалкохолна пића. Можете употријебити термофор и сличне изворе топлине за загријавање болесника, али не прислањајте их директно на тијело, него преко слојева одјеће. Ако немате на располагању топлу просторију, покушајте болесника изоловати са свих страна одјећом, новинским папиром или другим материјалом. Позовите помоћ.

Ако смрзнути болесник није при свијести

Провјерите дисање и срчани рад и по потреби започните мјере оживљавања. У стању хипотермије дисање и срчани рад могу бити толико ослабљени и успорени да се не примјећују. Постојање и минималног дисања од само 2-3 удисаја у минути искључује потребу оживљавања. При оживљавању смрзнуте особе треба бити упорнији него иначе, јер вриједи правило да "смрзнути болесник није мртав док није топао и мртав". Загријавање смрзнутог болесника без свијести треба проводити постепено и то тако да се прво грије труп болесника, тј. предио срца. Равномјерно загријавање цијелог тијела могло би бити кобно, јер ширење крвних судова при загријавању доводи до пада крвног притиска и истовременог прилива хладне крви с периферије организма у срце што може изазвати срчани застој.

Смрзотине
Смрзотине су локалне повреде настале дјеловањем ниских температура. Јављају се најчешће на стопалима, прстима руку, ушима и носу. Настанак им поспјешују тијесна и влажна обућа и општа исцрпљеност. Често се јављају заједно с општом хипотермијом тијела.

Типичне околности настанка смрзотина

Дужи боравак у природи у зимским условима - извиђачи, планинари, алпинисти... Тијесна обућа смањује циркулацију у стопалу и тиме погодује настанку смрзотина, поготово ако се дуже вријеме не скида.

Како препознати смрзотину?

У почетку постоји осјећај хладноће у захваћеном дијелу који прелази у бол. Нагли престанак осјећаја хладноће и боли знак је почетка смрзавања. Кожа је модра, блиједа или црвена. Касније настаје отеклина, а понекад и мјехури.

Поступак
• Особу треба увести у топлу просторију и скинути јој одјећу, обућу и прстење. Комади тканине који су залијепљени за кожу не смију се насилно скидати већ их треба обрезати маказама.
• Смрзотине покријте газом, али не омотајте завојем.
•Руку или ногу са смрзотином треба имобилисати и ставити уповишен положај.
НЕ трљајте промрзле дијелове тијела.
НЕ бушите мјехуре.
НЕ стављајте прашак, маст и сл. на смрзотину.
НЕ навлачите рукавице или чарапе на смрзнуте дијелове.
НЕ загријавајте промрзле дијелове тијела термофором и сличним изворима топлоте.
НЕ дозволите особи са смрзнутим стопалом да хода.

Препоруке грађанима у случају олујног невремена:
● При пројектовању и градњи објекта водити рачуна о могућем учинку најјачих забиљежених вјетрова у том подручју;
● Набавити у резерви јаче најлонске фолије или цераде, летве, ексере за привремену санацију оштећења;
● Уколико уз објекат расте труло или укоријењено стабло, одмах га уклоните;
● Очистите кровне олуке, дворишне сливнике и интерну канализацију како бисте осигурали неометано отицање оборинских вода у случају олује;
● Пратите информације објављене у медијима;
● Затворити све прозоре и врата;
● Одмакнути се од прозорских стакала;
● Уколико сматрате да ваш објекат не може издржати налет олујног невермена, склоните се у подрум или у неки објекат који је сигуран;
● По престанку опасности прегледајте објекат;
● Као пјешак, крећите се у погнутом ставу, уз завјетрину и придржавајте се за чврсте предмете;
● Возило склоните у чврсти објекат, а ако није могуће, паркирајте га на отвореном простору.

Извор: Н1
Фото: Марко Јуринец/ПИXСЕЛЛ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миско

03.01.2017 21:07

1. отпутујте на Бахаме док зима не продје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕНАЦ

03.01.2017 21:22

Лако цемо ми који имамо куце,ал како це бескуцници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

03.01.2017 21:46

Само наћи врелу мацу и све ријешено.

ОДГОВОРИТЕ