Анализа: Ко ће се прославити у бржим Ф1 болидима?!

Прелазни рок тресе Ф1 боксове. Тражи се замена за Розберга, а ту су и нови прописи који ће убрзати болиде за пет секунди по кругу.

Остали спортови 06.01.2017 | 22:50
Анализа: Ко ће се прославити у бржим Ф1 болидима?!
Положите рачуне најбржи циркузанти! Биланс стања нас занима, јер тренутна ситуација у најбржем циркусу далеко је од опуштене, односно чисто празничне. Нико Розберг је напрасним пензионисањем замутио воду на тржишту возача, али ни у техничким службама тимова проблеми нису ништа мањи. Нови болиди ће хомологизацијски бити значајно другачији од машина из 2016. Прича гласи да ће гуме бити шире, а брзина по кругу чак и до пет секунди већа него протекле сезоне.

Интересантно, Жан Тод, председник Светске аутомобилистичке федерације (ФИА) и некадашњи први човек Ферарија изражава се готово кладилачки о перформансама нових болида у процентима. Наравно, еталон му је Ферари.

„Ферари је 10 посто иза Мерцедеса, а свега три иза Ред Була. То није много. Ферари је увек био у водећој групи и постигао је невероватан успех. Наравно под условом да нема проблема с поузданошћу“, каже Жан Тод и наводи нас на размишљање.

Полазимо од тога да Мерцедес АМГ Петронас, односно концепт кога подржава Дајмлер корпорација још увек у конструкторској предности. По тој логици Луис Хамилтон би могао бити освајач наредне титуле. Наравно, не знамо још ко ће се са сигурношћу наћи на позицији условно речено другог возача у екипи. Уколико Тото Волф сломи отпор Клер Вилијамс и доведе Валтерија Ботаса у екипу ситуација је јасна. По томе, прва кацига Мерцедес АМГ Петронаса је фаворит број један за трон 2017. Идемо ли даље? Наравно, јер по Тоду Ред Бул је друга екипа по тренутној форми. Сходно томе није тешко закључити да ће се за другу позицију у генералном пласману вероватно опасно закувати борба између Макса Верстапена и Данијела Рикарда.

Млади Холанђанин је пре свега због луцидности кандидат број један за вечиту конкурентност на подијуму. О Верстапеновим врлинама веома сликовито говори сам Данијел Рикардо.

„О Максу, па да он је сада цењенији од мене. Сматрам да је и то уреду, а ако га победим следеће године, то ће бити успех. Иако сви говоре да он не заслужује своје место, ја вам кажем да је бољи од Сене“, рекао је Данијел Рикардо недавно, а Моззарт Спорт то поново апострофира зарад наше анализе. По томе, али и по показаном у 2016, Холанђанин у наредној сезони неће бити маца која не зна да огребе. 

Уцењена глава: Или титула, или шут карта за Фетела

По речима Жана Тода Ферари је 10 процената иза Мерцедес АМГ Петронаса. У тој причи иСебастијан Фетел је на месту константне борбе за подијум и у 2017. Њега издвајамо само зато што се чини да Немац има константније наступе, а с њима и нешто већу подршкуМауриција Аривабенеа, првог човека Ферарија у односу на Кимија Рајконена.

Вилијамс је на потезу. Мерцедес нуди 10.000.000 евра попуста за моторе у наредној сезони уколико Валтери Ботас пређе у табор Мерцедеса. Филипе Маса би у том аранжману требало да се врати из пензије, али он и даље целу причу држи у тајности.

„Ја ћу да уживам у одмору и то је то“, Масина је порука из Бразила, односно демант приче по којој је суспензија његовог пензионисања извесна и то по цени од 6.000.000 евра!

Не заборавимо ни на Мекларен. Фернандо Алонсо је недавно растерао све гласине и рекао да остаје веран екипи без обзира на уносне трансфере.

„Остајем посвећен до краја Мекларен Хонди, и једино желим да будем шампион са мојим тимом. То ми је једини циљ“,  рекао је Фернандо Алонсо, али се није упуштао у дискусију по питању дуготрајних трачева о његовом трансферу.

Општи закључак би био да ће „добра срећа“ и 2017. бити на страни тимова са Дајмлеровимпогонским јединицама. Остали произвођачи мотора тренутно мудро ћуте, или попут Реноа јавно кажу како нико с њиховим агрегатима не треба да се нада чуду од почетка сезоне. О Вилијамсовој уносној понуди и попусту од 10.000.000 за набавку мотора већ смо писали, али не и о новим прописима. Када је реч о техничким нормативима за наступајућу сезону битно је да кажемо да се екипе већ жале на касно доношење правилника. Конкретно, гуме ће бити знатно шире, аеродинамички прописи доста промењени, а и брзина болида по кругу већа. Спомиње да би Формула 1 у новом издању могла да буде и до пет секунди бржа у односу на протеклу сезону. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар