Анализа - Прелазни рок - Партизан: Појачања за 0 евра! Још једно крило...?!

Зависи од тројице... Нови напад, можда и нова одбрана! Црно-бели чак четири посла завршили пре почетка зимске пијаце, Божинова желе на истоку, петорица спремна за одлазак...

Фудбал 03.01.2017 | 22:30
Анализа - Прелазни рок - Партизан: Појачања за 0 евра! Још једно крило...?!
О Партизановој управи може и овако и онако, али на основу потеза повучених у освит прелазног рока делује да ће навијачи црно-белих у пролећном делу сезоне имати разлога да трљају руке од задовољства. Два велика посла у Хумској 1 су озваничили, трећи је пред реализацијом и још ако се истинитим испоставе најаве како су убедили носиоце тима да остану онда ће Гробари имати повод да овај јануар славе.

Почетак зимске пијаце Парни ваљак чека јачи за Леандреа Тавамбу, камерунског нападача, који је још у крајем новембра оверио трогодишњу сарадњу и стигао као подршка садашњим шпицевима. Од доскорашњег провтимца Каирата очекује се да се уклопи у систем игре са Урошем Ђурђевићем - сам потрдио да остаје – односно да Партизану донесе квалитет више у офанзинвој линији, јер осим класичног центарфора може да дејствује и на крилним, као и позицији полушпица.

Табамбин долазак и известан останак Ђурђевића, значи да ће током актуелног прелазног рока клуб напустити двојица нападача. Приоритет руководста је растанак са НиколомЂурђићем, који није оправдао очекивања, а с обзиром да зарађује 280.000 евра годишње план је да се растерети буџет. За летошњу аквизицију из Аугзбурга интересовање је показао Кјево, жели га на зајам до краја сезоне, међутим, Партизан би да га се одмах реши и то је главни камен спотицања.

Чињеница да је дошао Тавамба, као и да му је остало још само шест месеци уговора приближила је излазним вратима Валерија Божинова. Челници клуба су Бугарину предложили растанак и он је расположен за промену средине, а помиње се да га највиже желе у Кини, Јапану, Јужној Кореји и земљама арапског света, где на основу имена може да добије „јак“ уговор. У случају растанка са Ђурђићем и Божиновим, црно-бели би као алтернативе на нападачким позицијама имали талентоване тинејџере Душана Влаховића и из омладинаца (први стрелац лиге) у први тим прекомандоаног Ђорђа Јовановића.

Како рече спортски директор Ивица Илиев, Партизан је направио велики посао тиме што је убедио тандем Бразилаца да остане до завршетка летњих калификација. С обзиром да су јесенас били ослонци екипе, на Топчидерском брду су проценили да би Леонарду да Силви Созии Евертону Луизу требало повећати плату, обећана им је повишица у замену за верност до краја августа и то је свакако сазнање које радује навијаче. Једино што би с резервом требало узети информације о Леонардовом статусу, јер први стрелац Суперлиге има излазну клаузулу у вредности од 2.500.000 евра.

Потпис Тавамбе, договор са Бразилцима, продужетак сарадње са капитеном Сашом Илићем(до јуна 2018) и професионални уговор са досадашњим штопером Телеоптика Страхињом Бошњаком представљају увод у оно што се чека годину дана, а зове се – штопер!

Решење са позицију са које је без разлога отеран Марко Јовановић, а с дебелим разлогомСедрик Гогуа (мада је он на папиру и даље фудбалер Партизана, иако је био на проби у кијевском Динаму) биће Никола Вујадиновић. Искусни дефанзивац је већ постигао договор са Илијевим и тренером Марком Николићем око статуса у екипи, са генералним директоромМилошем Вазуром прецизирао је финансијске детаље уговора, али да би он био потписан мора од Кинеза да „избоксује“ чисте папире. Одмах после Божића Вујадиновић би требало да се запути у Азију и раскине уговор са Пекинг Ентерпрајзом, што је једини начин да дође у Београд, пошто црно-бели не планирају да плаћају обештећење.

Уосталом, тако су довели Тавамбу, тако желе и Мохамеда Ел Монира (такође слободан играч) у случају да продају Немању Милетића и реше питање левог бека. На то их проморава лоша финансијска ситуација, па је довођење играча без уговора једино решење које долази у обзир. Исто важи и за десног бека под условом да Мирослав Вулићевић добије понуду да се опроба у иностранству.

Оно што нико неће да каже, а што се чини извесним, јесте напад на још једно крило. Ален Стевановић има понуду Анталије и на прагу је одласка, Марко Јанковић јесте показао неке квалитете, али Партизан једностано нема 1.200.000 евра да би на лето искористио опцију из позајмице и вратио га за стално из Олимпијакоса, Немања Михајловић се јесенас мучио и чак се за њега помиње да би могао преко границе, што би отварило простор за ангажовање још једног фудбалера који брзинским и техничким могућностима може да доноси превагу на терену.

После одласка Грегора Балажица (нови клуб је руски Урал), пут иностранства се, осим већ поменутих Ђурђића, Божинова, Стевановића, Милетића и Михајловића, спрема још и МаркоЈевтовић, који се добрим играма јесенас „вратио на мапу“, док би, с обзиром да нису у првом плану, нови ангажман могли да потраже Мирослав Богосавац, Небојша Косовић (у виду трансфера или позајмица). Остаје и да се види какав ће бити статус летос доведених играча, који нису имали задовољавајућу минутажу, попут Саше Марјановића, Петра Ђуричковића и Милана Радина.

Поврх свега: шта ако нико од пројектованих за продају не оде, како онда премостити финансијски јаз до јуна и да ли онда вежи план о останку Бразилаца?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар