Интервју - Ненад Зимоњић: Тешко да ће неко скоро поновити Новакову 2016. годину!

Протеклих година док је тенис постајао један од популарнијих спортова у Србији, његов заштитни знак уз Новака Ђоковића био је и Ненад Зимоњић.

Тенис 04.01.2017 | 21:15
Интервју - Ненад Зимоњић: Тешко да ће неко скоро поновити Новакову 2016. годину!
Најискуснији из наше златне тениске генерације у којој су још Јанко Типсаревић и Виктор Троицки, фокусирао се на дубл конкуренцију и ту годинама представљао једног од најбољих играча света.

У последње време је Зимоњић пао на ранг листи дубл играча, а на то су посебно утицали слаби резултати у 2016. години. У интервјуу за Б92, Зимоњић је открио планове за повратак у врх, причао о Дејвис купу, те Новаковој турбулентној 2016.

"Није ми била најбоља година, ако не најгора онда сигурно једна од две најгоре сезоне у каријери. Доста пехова, повреда, слабих резултата из више разлога. Али што је најважније, сад сам здрав, имам велику жељу и мотивацију за напоран рад да бих се вратио тамо где сам био. Мислим да и даље могу то да остварим. Почетак сезоне ће бити неизвестан, мораћу да играм са различитим партнерима док се не будем пробио у првих 30 на свету, а онда да пробам да нађем сталног партнера да играмо више турнира заједно", рекао је Зимоњић за Б92.

Зимоњић одавно нема сталног партнера, као што је објаснио тренутна ситуација му то не омогућава, али то није проблем за припреме за нову сезону.

"Свих ових година ја сам тренирао углавом без партнера. У последњих десетак сезона сам имао заједничке припреме само два пута, једном са Нестором једном са Линстедом. Свако се базира да ради на себи, да поправи своју кондицију и све у вези са тенисом, сваки ударац до последње ситнице. Тако се и ја припремам", објаснио је наш најбољи дубл тенисер.

Због поменуте ситуације на листи неизвесно је на којим ће турнирима моћи да наступи, али је за почетк изборио место у Дохи са Давидом Мареном.

"Моја позиција плус позиција партнера условљавају које турнире могу да играм, с тим партнером. Проблем је што ја тренутно морам да играм с неким ко је у првих 15 на свету, да ли у дублу или у синглу, да бих дошао до некихтурнира. На основу старе славе, поштовања и познанстава са већином њих ћу имати прилику да играм с неким од високорангираних играча као што сам имао прилику на крају прошле сезоне да играм са Милошем Раонићем, Жо-Вилфредом Цонгом, Новаком Ђоковићем. Неких сличних партнера ће бити и на почетку 2017, а на мени је да што боље прођем и да пробам да се што пре подигнем на листи", каже Зимоњић.

Почетак сезоне ће бити врло турбулентан за њега, али већ зна партнера за Аустралијен опен.

"АО играм са Мишом Зверевом, нисмо никад играли заједно, али сам играо неколико пута против њега у дубл конкуренцији. Он је широј публици познат по последњем мечу који је одиграо са Новаком Ђоковићем у Шангају где је изгубио у три сета, победио је Станисласа Вавринку у Базелу. Договор је да играмо у Мелбурну. Мареро и ја смо били на граници за учешће у Дохи, а ни Сиднеј није сигуран, где планирам да играм са Виктором Троицки", објашњава наш тенисер.

Осим личног пласмана на АТП листи, важан фактор у Зимоњићевој каријери је увек била репрезентација.

"Мени је репрезентација увек била један од примарних циљева, играм од 1995, радо се одазивам позиву. Тако ће бити и овог пута. Русија је млад, добар, незгодан тим, па је важно да учествујемо у што јачем саставу. Игра се одмах после АО, мала је промена распореда у односу на раније године, друго коло је одмах после Мајамија, то је већ април. Потенцијални противници су Шпанци код куће, или Хрвати у гостима", каже Зимоњић.

Уочи почетка сезоне када се прича о Дејвис купу важно питање је да ли ће Богдан Обрадовић остати селектор.

"Била је успешна сарадња, дуги низ година је ту. У почетку са (Николом) Пилићем, касније нас је водио сам. Остварили смо одличне резултате. Али ту највећи допринос дају играчи који учествују, што је јачи састав то је боље. Не мислим да је толико пресудно то селекторско место колико је у другим екипним спортовима где постоје припреме, дужи период када се игра заједно, па квалификације, припремни турнири. Код нас је специфичан случај, заједно смо три, четири недеље годишње, у зависности од резултата. С обзиром колико смо мала земља репрезентација је постигла феноменалне резултате, а имали смо привилегију да нас представљају тако добри играчи", сматра Зимоњић.

Није извесно ни ко ће играти за Србију у ДК, а главно питање је да ли ће Новак Ђоковић бити у тиму. Он није уврстио ДК у свој распоред за прва четири месеца.

"Нисмо причали о томе на Викторовој свадби, то је био његов и Александрин тренутак. Ускоро ће постати и родитељи. Од свих нас из репрезентације, Јанка (Типсаревића), Новака, Виктора, Илије (Бозољца) и мене, једини се није био оженио и нема децу. Свима нама је добро кренуло када смо се оженили и добили породицу, па се надам да ће и њему", рекао је наш најбољи дубл играч.

Протеклу годину обележио је рекорд Новака Ђоковића, након чега је уследио његов велики пад и пробој Ендија Марија на прво место АТП листе.

"Сезона је била феноменална, остварио је нешто што нису у свету тениса од Рода Лејвера. Тешко да ће скоро неко опет освојити сва четири Грен слема у низу. Толико је дуго био на првој позицији, сигурно да као што је Новак био жељан те прве позиције и гладан тог успеха, сигурно је и Мари био у тој ситуацији. Као и Новак, имао је њих тројицу да га мотивишу да то превазиђе. Као што је Новак имао Надала и Федерера, Мари је имао своју тројицу. С друге стране, Нолету се десио пех са повредом пред Олимпијске игре. Све су то ствари које су утицале на коначан исход. Најважније за Новака је да буде здрав и мотивисан, а резултати неће изостати. Даће све од себе да се врати на прво место. Због распореда турнира и начина на који су освајали бодове, тешко је очекивати да ће пре Вимблдона доћи на ту позицију. Али ко зна, свашта је могуће, ја му желим да буде здрав, а резултати ће бити ту", закључио је Зимоњић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар