Збрка: Убица ипак није идентификован

Киргистанац Јахе Машрапов, кога су бројни светски медији означили као убицу из истанбулског клуба Реина, није крив за злочин, преноси агенција Акипрес.

Свијет 03.01.2017 | 18:10
Збрка: Убица ипак није идентификован
Машрапов је у изјави за киргистанску агенцију рекао да јесте био у Истанбулу током новогодишњих празника, као и да га је полиција испитивала, али да је пуштен кући.

Ове информације су унеле додатну збрку у истрагу о смртоносном новогодишњем нападу, али и поново указале на то да медији широм света јуре за сензацијом и објављују непроверене вести.

Бројни турски, али и неки светски медији као што је италијанска "Република", "Скај", "Базфид", објавили су слику прве стране киргистанског пасоша Јахе Машрапова на којој се види његова фотографија.

"Био сам на пословном путу. Стигао сам из Бишкека у Истанбул 1. јануара, а када сам обавио посао, вратио сам се на аеродром да се укрцам на повратни лет. Полиција ме је зауставила, испитивали су ме сат времена, због чега је лет каснио, а затим су се извинили, рекли да личим на особу са потернице и пустили ме", навео је

Иако су медији инсистирали на томе да је нападач идентификован, турски званичници нису потврдили да је он нападач из клуба "Реина", док су безбедносне службе Киргистана саопштиле само да су у контакту са турским властима и да "проверавају наводе да је држављанин те земље учествовао у нападу".

"Немам појма ко је починилац, нити знам како је мој пасош доспео до друштвених мрежа. Када се напад десио био сам у Киргистану, немам везе ни са каквим терористима. Долазим у Истанбул због посла редовно већ пет година", рекао је он.

Телевизија "ЦНН Турк" објавила је да се "верује да је нападач пореклом из Киргистана".

У међувремену, медији су објавили и селфи снимак наводног убице. Како је наведено, агенција Доган је добила снимак од полиције, али се не зна одакле снимак потиче, ко је аутор, нити како је установљено да је човек на снимку осумњичени за напад у ком је убијено 39 људи у елитном ноћном клубу 1. јануара.

Упркос чињеници да Машрапов највероватније нема никакве везе са злочином, објављен је низ детаља о његовој наводној обуци у Сирији, па чак и изјава "његове супруге".

Италијански лист "Коријере дела сера" наводи да се не искључује могућност да је Машрапов прошао војну обуку исламиста у Сирији, иако се његово име није налазило на списковима страних бораца Исламске државе, као и да постоји бојазан да сада спрема бекство.

У медијима се појавила и изјава супруге "мушкарца осумњиченог за напад у ноћном клубу" у Истанбулу током новогодишње ноћи. Она каже да није знала да је он симпатизер Исламске државе и да је за пуцњаву чула на телевизији.

Британски таблоид "Дејли мејл" је навео чак и да је извор њених изјава турска полиција.

Како се наводи, убица је са женом и децом стигао 20. новембра из Киргистана у Истанбул, а затим су преко Анкаре дошли у град Коња. Тамо су изнајмили стан који су плаћали око 300 евра месецно, рекла је она и додала да јој је муж рекао да у Коњу путују у потрази за послом.

Њен супруг је, како наставља, 29. децембра отишао из Коње за Истанбул. Она је поновила да је за пуцњаву чула на телевизији и да није знала да њен муж има било какве везе са џихадистима Исламске државе.

Турски медији су такође објавили да се нападач борио у редовима Исламске државе у Сирији. Како наводи АП, жена осумњиченог је у оквиру истраге задржана у притвору, али није објављен ни њен ни његов идентитет.

У нападу на ноћни клуб у Истанбулу у новогодишњој ноћи убијено је 39 особа, а за напад је одговорност преузела Исламска држава, која је рекла да је то одговор на интервенцију Турске у Сирији.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бранови у породици

03.01.2017 17:21

Сви исти или лице јесни на друге. Ако га заиста и тразе, теско це га нацк.

ОДГОВОРИТЕ