Македонци Дачићу узвратили ударац

Министарство спољних послова Македоније је указало да политичари треба да буду одговорни и да не руше пријатељство између Македоније и Србије.

Регион 03.01.2017 | 17:50
Македонци Дачићу узвратили ударац
"То треба да важи и у условима када је очигледно да се загрева атмосфера за следеће гласање за улазак Косова у Унеско", став је поводом интервјуа министра спољних послова Србије Ивице Дачића у којем је поручио свим суседима да неће дозволити да "Србија буде понижавана".

Незванично су у Министарству спољних послова Македоније порталу Мкд.мк рекли да сматрају да су такве изјаве на неки начин упозорење пред нову рунду настојања за улазак Косова у Унеско, што би требало да се догоди на пролеће. На гласању у новембру 2015. Македонија, Хрватска и Црна Гора су гласале "За" што је изазвало критику званичног Београда.

Министарство спољних послова Македоније истиче Македонија и Србија имају блиске и дубоке пријатељске односе, да грађани обе земље имају позитивна међусобна осећања, и да политичарима само остаје да продубљују то историјско пријатељство.

"Уколико то није могуће, тада треба да буду одговорни, да бар не руше пријатељство које постоји између Македоније и Србије", поручили су из македонског Министарства.

У јучерашњем интервјуу агенцији Бета, који су пренели сви македонски медији, Дачић је критиковао понашање суседних земаља, уључујући и Македонију, и указао да ће видети како ће се Београд поставити када се буде гласало за неко питање од интереса за њих. Дачић је рекао и да је Србија погрешила када је Македонију признала под уставним називом.

Бивши македонски амбасадор у Бриселу Нано Ружин је интервју Дачића оценио као "мали дипломатски скандал". По његовим речима, то је "неприхватљив гест познатог фронтмена Вучићеве владе, који је познат по сличној реторици према хрватским и косовским политичарима".

Ружин је Телевизији Телма рекао да сматра да је то "нервозан реваншизам", зато што неки српски политичари не могу да забораве одређене поступке Македоније, као што признавање Косова.

Други бивши македонски дипломата, Ристо Никовски има потпуно другачије мишљење о интервјуу Дачића и сматра да у основи Србија има право да Македонији замери признавање Косова, односно њен целокупан став према Косову.

"Мислим да је снажан утисак да смо према Косову све време водили рачуна пре свега о албанским и америчким интересима у бившој покрајини и садашњој независној држави, а мање о државним интересима Македоније, а о српским нисмо уопште водили", рекао је Никовски за кабловски телевизију "Нова".

Извор: Бета

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Киклоп

03.01.2017 17:04

Па садасња Српска елита је признала Косово. Сад је крив онај сто вице" цар је го".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пекотека

03.01.2017 17:13

Ко је Дациц, јел то онај сто је за вријеме Милосевица ухвацен са пуном актовком дојце мсрака? Јел то тај, и је неки други?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијани Дачич превише попио За нову годину

03.01.2017 17:38

Докле ће овај ПИЈАНИ Дачич завлачити нос у тудзе Двориште . И Чапркати својим носом тамо гдје му није мјесто. Бери ЗЕЉЕ око себе боље би ти било Дачичу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.01.2017 19:35

Додје вријеме да и особе,које немају појма о правопису,пису коментар

Name

Диско банана

03.01.2017 17:48

Дацха провоцира комсије па запева неку у пролазу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батко

03.01.2017 18:28

Србија нема потребе да блокира Македонију,довољно их блокира Грцка због назива.( Покрајина у у Грцкој се зове исто ,Македонија).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

03.01.2017 18:58

Супак министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

03.01.2017 20:11

А ста прицас ма, срам те било ха ха...