Истрага о падању највећих оптужница

Високи судски и тужилачки савјет БиХ половином мјесеца започеће анализу која треба да покаже шта је довело до малог броја осуђујућих пресуда у поређењу са бројем оптужница подигнутих због корупције.

Босна и Херцеговина 03.01.2017 | 14:35
Истрага о падању највећих оптужница
Окидач за анализу био је податак да више од 80 одсто оптужених за корупцију бива ослобођено или осуђено на условне казне.

Анализа ће, како је потврђено "Гласу Српске" у ВСТС-у БиХ, бити урађена на основу статистичких података закључно са 2016. годином. Почетак прикупљања података и анализа планиран је за период након 15. јануара, јер ће тај дан бити комплетирани подаци за 2016. годину у Систему за аутоматско управљање тужилачким предметима. Анализа би требало да буде завршена до краја фебруара.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија каже да анализа треба првенствено да покаже које су најслабије карике у ланцу.

- Морамо пронаћи проблем и идентификовати га како бисмо могли даље да се крећемо и видимо на који начин можемо ријешити уочене проблеме и поправити стање. Биће коришћени сви подаци који су доступни - рекао је Тегелтија.

Анализа односа подигнутих оптужница и осуђујућих пресуда је једна од активности предвиђених Стратегијом за борбу против корупције и Акционим планом за њено спровођење до 2019. године.

Агенција за борбу против корупције у БиХ је завршила први извјештај на основу мониторинга спровођења те стратегије и закључила да још није довршен институционални оквир за борбу против корупције. Међу десетинама предвиђених активности које институције треба да спроведу у дјело је и анализа онога што је урађено у предметима покренутим због корупције.

У мониторингу је појашњено да пројекат јачања капацитета тужилаштава у БиХ, који спроводи ВСТС, редовно прати статистичке податке у вези са подигнутим оптужницама и донесеним пресудама у предметима корупције, али до сада није израђена посебна анализа о разлозима несразмјерно малог броја осуђујућих пресуда у поређењу са оптужницама.

На димензије овог проблема указала је анализа Балканске истраживачке мреже БиХ обављена половином ове године, која је показала да је током десет година рада правосудних институција на нивоу БиХ 82 одсто оптужених за корупцију ослобођено или осуђено на условне казне затвора.

Од 139 особа оптужених за коруптивна дјела којима је суђено у Суду БиХ 116 је ослобођено или је добило условну или новчану казну. Од осталих 23 више од пола је осуђено на казне мање од годину затвора, што значи да су могли да је замијене за новчану. Само два осуђеника за коруптивна дјела добила су више од пет година затвора.

Стратегија

Циљеви Стратегије за борбу против корупције БиХ су, између осталог, јачање капацитета правосуђа, развијање превентивне антикорупцијске активности и унапређење ефикасности правосудних институција.

Први мониторинг је показао да тијела за спречавање корупције нису формирана на свим нивоима власти нити су креирана стратешка антикоруптивна документа.

(Глас Српске)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

03.01.2017 13:50

Иронија....Тегелтија и борба против корупције...у старту знаш да нема ништа од овога...само магла и муљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.01.2017 13:55

Ја знам да је лопов лопов а код вас ко је вјере а лопови вјеру и нацију нејмају то је истина молим нормалне коментаре да видим колко имамо таквих!?

Name

Пера Мика Лаза

03.01.2017 14:43

Ово може да буде само још један од покушаја да се управо заташка криминал и корупција у самом правосуђу. Нема другог објашњења. Умјесто да ту појаву која је очигледно криминал, свакодневно прати и обавјештава јавност, он се сјетио да то сад чини као ванредну акцију. Смијешно. Поздаина је само нешто друго, а шта можемо само да наслућујемо

Name

Ко то рече

03.01.2017 14:56

Колико пара носи тај пројекат истраге? Ко је донатор? Или је ово обично бацање прашине у очи? Зашто не анализа колико је судија И тужилаца постало актер судских поступака? То би И ћоравом отворило очи јер свака статистика има свјетлу И тамну бројку.

Name

Пиши пропало

03.01.2017 15:31

Ваљда је свима јасно да је Тегелтија и постављен да штити Додика. Па он га је изгурао на ту позицију. Невероватно је да након што је за његовог мандата као Председника Основног суда у БЛ изгорила соба са доказима Суда, он имао уопште прилику за ову позицију. То је таква мрља у каријери да је невероватно. Док год је он ту нема ништа од судства и тужилаштва. Надам се само да је он задња линија обране лопова. И њега истерати на чистину као и Салиховића.

Name

Репо Послови

04.01.2017 08:12

Само бих додао на све горе коментаре (које потписујем) : А колики је број уопште подигнутих оптузница? Ста је са предметима за које нису подигнуте оптузнице?

Name

п

03.01.2017 13:51

Довеле су паре и лоповлук Човића и Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2017 10:13

НЕ ПЛАЋАЈУ ПОЛИТИЧАРИ НИШТА, ЊИХОВЕ ПАРЕ СУ КОД ЊИХОВИХ КУЋА. ПЛАЋАЈУ НАЗОВИ БИЗНИСМЕНИ КАО СЛОБОДАН ПАВЛОВИЋ И ОСТАЛИ.

Name

Дијагноза

03.01.2017 16:14

Мало се информишите како је осуђен Алфонс Капоне?!

ОДГОВОРИТЕ