Мораћемо да се научимо договарати

Високи представник међународне заједнице требало је одавно да напусти Босну и Херцеговину, сматра предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, који истиче да у Канцеларији високог представника сада сједе људи који немају никакву другу алтернативу.

Босна и Херцеговина 03.01.2017 | 13:18
Мораћемо да се научимо договарати
"Говорио сам да је одавно требало високи представник да напусти БиХ, још прије више од седам година. Тако смо 2006. имали одлуку да се гаси ОХР, а онда се, те године, на изборима десила тензија између Хариса Силајџића и Милорада Додика, те је међународна заједница повукла своју одлуку", објаснио је он у интервјуу Тањугу.

Док год постоји високи представник у БиХ то значи да земља није довољно зрела нити способна да сама ради, а "док год је тако, не можемо очекивати пробој ка европском путу", увјерен је Иванић.

"Док год су странци ту, многи су заинтересовани за сукоб и да онда убиједе странце да су они у праву, а то ради највише бошњачка страна која је увјерена да ће међународне институције у сваком сукобу стати на њихову страну, што се до сада нажалост показало као редовна пракса", зато је, каже он, толико велики отпор и Срба и Хрвата постојању страних институција.

На питање зашто се актуелни високи представник Валентин Инцко толико фокусирао у својим нападима на Републику Српску, Иванић је рекао да је „њему рутински да и кад јесте и кад није, РС је за све крива“.

Како каже, када би Инцков приступ био мало избалансиранији "не би било толико црно-бијелих ствари, било би више сивих ствари, гдје не би било криваца и невиних, а у БиХ нема невиних - сви су помало криви за то што се догађало и то што се сада дешава“.

Инцков приступ је опортунистички приступ међународног бирократе који мисли да ће га мање бољети глава ако критикује све што се догађа у Српској, каже Иванић.

Наводи да је Инцково поређење Срба осуђених пред Хашким трибуналом са Адолфом Хилтером и Полом Потом, додворавање средини у којој ради.

"Ничим се то не може објаснити тим прије што Ратку Младићу и Карадзићу процес још траје", примјећује.

Упитан да ли би одлазак "странаца" стварно допринио миру или би тек тада избили сукоби, јер не би било контроле, Иванић је рекао да прије или касније он мора отићи и да неко тада мора доносити одлуке.

"Не мислим ја то тако, прије или касније морамо то имати, чињеница да неко мора доносити одлуке, тераће локалне политичаре на договор. Ми ћемо се морати научити на договор, јер је то једини начин на који ова земља може функционисати", истакао је.

Иванић је рекао да постоји и проблем да се нађе особље за ОХР, јер сада, како каже, у тој институцији сједе само људи који немају другу алтернативу, преноси Тањуг.

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Кобац

03.01.2017 12:37

Док је правих Срба попут Младена Иванића, српски народ може мирно да спава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

03.01.2017 13:25

КОБАЦ, пазите само да не преспавате врјеме у коме зивите! Ако нисте до сада науцили да се договарате нецете ни сада!

Name

Кобац

03.01.2017 14:41

Никад није било до људи, какав је господин Иванић.

Name

Малyћ

03.01.2017 12:47

Поново демагогија, Инцко и његов кабинет већ одавно су само посматрачи, међународно присуство постоји и у другим државама, на Кипру су већ деценијама. Све ће Иванићу бити прије или касније, Међународна заједница и ОХР су дејтонска категорија, данас су они само посматрачи, међународна заједница ће бити у БиХ још 50 година. Нека их, злу не требало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.01.2017 12:51

Кад ви садасња багра одете са власти тј владајуци и опозиција који раде на истим каналима неце висе бити потребе за високим представником јер он постоји због вас марве и лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

03.01.2017 13:21

Тачно тако, овај Иваниц на власти од краја рата, а узео себи за право да несто прица, циста семагогија. Док се он и сотали не смакну са власти нема нам даље...

Name

исус

03.01.2017 13:53

Дзаба брате они отимају од народа кад нема у буџету Дабогда све сто су покрали дали за болницу у Свајцарској!

Name

блбл

03.01.2017 12:55

Како да се договоримо када синоц баја говори да је РС дрзава и да срби и босњаци не могу зивети заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре блбл

03.01.2017 13:28

Пратећи твоје досадашње коментаре, потпуно сам се увјерио да и ти мислиш као тај твој баја.

Name

Босњакиња Из РС

03.01.2017 13:33

Ја не могу ни са Босњацима, ни са Србима, ни са Хрватима, јер смо сви исти говна. Сви глуме несто, а немају ста јести. Побјегла сам од тих гована у Њемацку, имам посао, 2.000€ плату сваки мјесец, осигурана сам и само могу да вам се смијем како сте глупи сви конститувни!

Name

Ре Бошњакиња...

03.01.2017 20:39

Када ти је тако лепо,што шаљеш коментар,а можда си се пробудила из сна у Сирији??

Name

Лија

03.01.2017 12:57

Најбитније да се ви договорите о платама и другим додатцима, о томе колико ће из које странке на власти бити запослено послушника, родбине, кумова, ко ће у који надзорни одбор, комисију, управни одбор итд. Тај договор функционише на свим нивоима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

03.01.2017 13:43

Мила мајко стварно хаос биће неће бити отиће не ће отићи требали су јесу ли нису трла баба лан да јој прође дан да не ма ових шта би новинари писали њима забава нама лудило докле више гађење до бесвијести

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

03.01.2017 14:39

Па да су он и остале колеге који су у политици радилу свој посао како треба високи представник неби био ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар није тако...

03.01.2017 18:02

Не сједе само људи у ОХР-у који немају алтернативу него их ја маса са тобом у политици а исти слуцај , а ти не реагујес. Да је другације давно бих кренули путем налретка.

ОДГОВОРИТЕ