Интервју - Драгана Цвијић: Стављам тачку на репрезентацију Србије!

Једна од најбољих рукометашица Србије Драгана Цвијић у разговору за Б92 открила је због чега је решила да стави тачку на репрезентативну каријеру.

Остали спортови 03.01.2017 | 20:15
Интервју - Драгана Цвијић: Стављам тачку на репрезентацију Србије!
Освајачица сребрне медаље на Светском првенству осврнула се и на промене у Рукометном савезу Србије, изнела свој суд о будућности српског рукомета, као и шта би урадила да је добила позив од селекторке Драгице Ђурић.

Цвијићева је заједно са Андреом Лекић, Сањом Дамњановић и Катарином Томашевић направила историјски успех освојивши сребрну медаљу 2013. на Светском првенству у Београду. Ипак, после низа лоших резултата и незадовољством рада тренера, одлучиле су да не играју за репрезентацију све док је на клупи селектор Саша Бошковић.

“Наш циљ био је да се пласирамо на Олимпијским играма у Рију и због тога смо хтеле нешто да променимо.ОИ су сан сваког спортисте, а ја и даље сањам о њима, тако да је то био једини разлог. Нисмо успеле у томе, на крају се испоставило да је то била лоша идеја, а највише смо трпеле нас четири”, објашњава рукометашица подгоричке Будућности.

У марту прошле године, за селекторку је постављена Драгица Ђурић, а четири најбоље репрзентативке нису добиле позив за национални тим.

“Не знам који је конкретно разлог, нити сам улазила у то. То је била њена одлука, а ја поштујем одлуку сваког селектора. Можда сматра да нисмо довољно добре за репрезентацију или за тим који је био у том тренутуку, али поштујем њену одлуку”, изјавила је Цвија.

Међутим и да је добила позив истиче да се не би одазвала јер, како каже, остаје при свом ставу да више не наступа за репрезентацију.

“Ја сам после Европског првенства 2014, када смо испале у групи од репрезентације Словачке, рекла да се више нећу одазивати док се неке ствари не промене. Да ме је Драгица звала ја бих јој се захвалила на позиву, али се не бих одазвала. Имала сам проблема са коленом, а недуго после тога сам се и оперисала. Моја тренутна одлука је да желим да се одморим од националног тима. Жао ми је због тога, то сам одлучила када се све то издешавало и дефинтивно сам остала при томе. Сматрам да је време да одем у пензију што се тиче националног тима”, истакла је Цвијићева.

На челу Рукометног савеза Србије дошло је до промене, Велимира Марјановића је наследио Божидар Ђурковић, а пивотмен подгоричке Будућности верује да има наде за српски рукомет.

“Искрено се надам да ће сада бити много боље и да ће се много више радити јер је Србија увек била у врху Светског и Европског првенства. Девојке су деветим местом на ЕП избориле пласман и успеле да добију лакшег противника у марту за СП. Јако је битно да имају континуитет са првенствима како би оствариле свој циљ, а то је одлазак на ОИ у Токио. Надам се да ће Савез да ради боље и да ће све девојке бити здраве”, рекла је 26-годишња Обреновчанка.

Рукометашице Србије на овогодишњем Европском првенству у Шведској заузеле су девето место, а бивша репрезентативка нада да ће на следећим такмичењима девојке остварити још боље резултате.

“С обзиром да је репрезентација имала подмлађен тим мислим да је девето место успех. Играле су јако добро у групи, али у другом делу такмичења се видело да нису имале снаге да изнесу три утакмице против три јако квалитетна противника. Вероватно знају на чему треба да раде и верујем да ће на следећем првенству резултати бити бољи”, додаје Драгана.

Норвежанке су освојиле шампионат, а Цвијићева истиче да није била изненађена златом и да су заслужено победиле.

“Нисам изненађена, очекивала сам да ће злато да освоје Норвежанке. Јако поштујем и волим њихов систем рада и тренутно су најбоље. Иако су им Холанђанке највише запретиле, али мислим да морају још много да раде. Француска је увек добра и опасна на светским и европским првенствима, а Румунија је још једном показала да је конкурентна и да ће на следећем првенству освојити неку од медаља. То су екипе које ће увек бити при врху и које ће се борити за титулу”, истакла је пивотмен црногорског клуба.

Рукометашица Будућности, која је од 2011. године у Подгорици, после осам месеци опоравка од опеарције колена коначно се прикључила тиму и биће спремна за прву утакмицу против Вардара у Лиги шампиона.

“Презадовољна сам својим опоравком , 25. децембра сам се вратила у Подгорицу и почела да тренирам. Овом приликом, морам да се захвалим свом кондиционом тренеру Милану Грубјешићу, који је био свих ових месеци уз мене. Људи из клуба су били презадовољни мојим опоравком, а сматрам да није било њега да би ми било теже да се вратим јер је повреда била јако озбиљна. Осећам се одлично и без икаквих потешкоћа могу да тренирам што ме веома радује”, изјавила је освајачица сребрне медаље.

Црногорски клуб је прошле године завршио учешће на фајнал-фору поразом од Вардара за треће место, а Цвијићева верује да девојке могу да понове успехе када су 2012. и 2015. освојиле Лигу шампиона.

“Иако је ове године Лига шампиона много јача него прошле, сматрам да можемо да поновимо успехе. Мало смо слабије на позицији левог и десног крила, али мислим да ћемо ми то све да надокнадимо и да ћемо успети да се пласирамо на Ф4. Мој циљ је да освојимо и трећу титулу са овим клубом и ми радимо на томе. Најважније је да све будемо здраве “, заклучила је Драгана Цвијић причу за Б92.

Као репрезентативка Србије освојила је Светско првенство 2013. у Београду. Титулу светског првака је први пут у историји освојила селекција Бразила која је у финалу победила нашу селекцију са 22:20 пред скоро 19.500 гледалаца у “Комбанк арени”, што је уједно и светски рекорд по броју гледалаца на једној утакмици женског рукомета. Треће место је освојила репрезентација Данске која је победила Пољску са 30:26.

Као чланица ЖРК Црвене звезде 2008. проглашена је за најбољу рукометашицу Србије, док се после освојене медаље у Београду нашла у иделном тиму света и понела титулу најбољег пивотмена на првенству.

Цвијићева је од 2011. пивотмен Будућности, а током своје каријере наступала је за Црвену звезду и Крим из Љубљане.

Са црногорским клубом је два пута освојила ЕХФ Лигу шампиона 2012. и 2015. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар