Хрватска улаже у туристичку понуду

Хрватски туризам опет биљежи боље резултате и 11 милиона више ноћења у 2016. години у односу на годину раније. Дио објашњења јесте у проблемима са безбједношћу које имају неке медитеранске земље, али можда још више ствар је у новим садржајима, јачању континенталног туризма и вишем нивоу услуге.

Регион 03.01.2017 | 08:00
Хрватска улаже у туристичку понуду
У овој години очекује се нових 800 милиона евра инвестиција у хрватски туризам, највише у објекте високе класе.

Никада боље! Угодини која је за нама у Хрватској је боравило готово 16,5 милиона туриста и остварило 91,5 милион ноћења, што је донијело зараду од преко девет и по милијарди евра, подаци су Хрватске туристичке заједнице и Министарства туризма.

"Године 2015. били смо по апсолутном и релативном расту први на Медитерану. У 2016. години смо трећи", наводи директор Главне канцеларије Хрватске туристичке заједнице Ратомир Ивичић.

И ове је године највише долазака и ноћења остварено је с тржишта Њемачке – 2,4 милиона гостију са 18,3 милиона ноћења, што је готово 20 одсто свих ноћења, а онда су ту туристи из Словеније, Аустрије, Италије, Пољске, Чешке, Велике Британије, Словачке, Холандије и Мађарске.

Једанаеста је на листи Босна и Херцеговина са 408.000 туриста и 2,3 милиона ноћења, деветнаеста Србија са 130.000 гостију који су остварили готово 900.000 ноћења, тридесет и прва је Македонија са 32.000 гостију и 170.000 ноћења, четрдесет и осма Црна Гора с готово 19.000 туриста и преко 52.000 ноћења и педесет и прво Косово са 11.500 гостију са 34.000 ноћења.



Хрватска сигурно у туризму капитализује због турбуленција на арапском дијелу Медитерана, али то није све, објашњава за РСЕ успјех хрватског туризма дугогодишња туристичка новинарка Тина Чубрило.

"Јако важна ствар је да иде порука да смо ми сигурна земља. То је у туризму број један, али мислим да су се мало тргнули и туристички професионалци. Имамо јако квалитетне приватне хотеле који пуно раде и шаљу поруку самом својом квалитетом. Занимљиво је да су најпосјећенији и најпопуњенији били управо хотели те високе категорије", напомиње Тина Чубрило.

И велики јадрански градови попут Сплита постају дестинације, а не само мјеста гдје слијећу авиони, градови на континенту од Загреба надаље постали су дестинације, креирају се нови садржаји за туристе који су све дубљег џепа и долазе и када није љето.

"Иде се највише са инвестицијама четири и нарочито пет звјездица. Гости траже одређени луксуз, а то значи да су спремни и више платити. Евидентно је јасно да смо успјели туристичку сезону продужити и десети, једанаести и дванаести мјесец", каже министар туризма Гари Цапелли.

Фестивали електронске музике на Јадрану побољшали су статистике за љетне мјесеце, а чињеница да је Загреб другу годину за редом најбоља европска адвентска дестинација доводе госте по зими. Међутим, електроника се носи и на континенту и свјетски познати ДЈ Армин ван Буурен забављао је десетак хиљада људи из шездесет земаља на новогодишњем партију у склопу још једног загребачког фестивала.

"Након пет година организације Ултра Еуропе у Сплиту одлучили смо наше знање и искуство пренијети у Загреб. Организовали смо Цроатиа Wинтер Мусиц фестивал. Опет градимо дестинацију и градимо фестивал који не траје само један дан него цијелу седмицу. Посјетиоци остају више дана и то је циљ овог пројекта", појашњава у име организатора Лука Јурешко.

Иначе, Нову годину је у Хрватској дочекало 45.000 страних туриста, од чега их је – не би вјеровали – 983 смјештено – у камповима.

Сунце, море и природа, дакле, и даље остају главни адути хрватског туризма, али додатних садржаја има све више. Планира се туристички ангажовати слабије развијене дијелове Хрватске за рурални туризам, додатно ојачати конгресни и здравствени туризам, а сљедеће циљано емитивно тржиште је – Кина.

(РСЕ)

Коментари / 0

Оставите коментар