"Титаник" потопила ватра, а не лед?

Појавила се нова теорија о једном од најтрагичнијих бродолома у историји. Како научници тврде у документарцу телевизије „Ченел 4“, „Титаник“ је потонуо због ватре која је данима тињала у крми брода.

Свијет 02.01.2017 | 22:28
"Титаник" потопила ватра, а не лед?
Најновији докази указују на то да је главни кривац можда био пожар, за који стручњаци тврде да је неопажено тињао чак три недеље пре судара брода са сантом леда, пише Индипендент.


Плакат за прву пловидбу „Титаника“

Новинар Сенан Молони провео је више од 30 година истражујући несрећу „Титаника“.

„Званична истрага је несрећу окарактерисала као Божје дело. Судар са сантом и потонуће – није било тако једноставно. Био је то спој неочекиваних фактора: ватре, леда и немара“, објаснио је Молони у документарном филму Титаниц: Тхе Неw Евиденце.   

Проучавајући старе фотографије, које су снимили бродски инжењери пре него што је брод напустио бродоградилиште у Белфасту, уочио је црне трагове дуге и више од 10 метара на предњој десној страни бродског трупа, тачно иза места које је пробила санта.

Стручњаци су потврдили да су тамни трагови највероватније настали због пожара у троспратном спремишту за гориво које се налазило иза једне од котларница. Екипа од 12 људи покушала је да угаси пожар који се отео контроли, а температура је могла да достигне и 1.000 Целзијусових степени!


„Титаник“ пре испловљавања за Њујорк

Због дуготрајне изложености високим температурама, тврде стручњаци, труп брода био је довољно слаб да би га удар у санту леда оштетио, због чега је „Титаник“ на крају и потонуо.

Више од 1.500 људи погинуло је након што је „Титаник“ нестао у дубинама океана 1912. године.

Извор: РТС, ИНДИПЕНДЕНТ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

03.01.2017 09:57

ТИТАНИК НИЈЕ ПОТОНУО. ПЛОВИ ПОД ДРУГИМ ИМЕНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак Мата

03.01.2017 13:59

Је ја га лично видио на Врбасу плови

ОДГОВОРИТЕ