Анализа: Година потјере...!

Новак Ђоковић је на крају 2016. изгубио прво место на светској лествици од Ендија Марија који је самим тим постао „легитимна ловина“!

Тенис 04.01.2017 | 00:00
Анализа: Година потјере...!
Већ првог дана 2017. бели спорт је ушао у наше домове. Битка коју је на крају сада већ минуле сезоне неочекивано, али заслужено добио Енди Мари, завршивши годину на првом месту испред Новака Ђоковића, најбоља је најава онога што и нас и њих очекује у наредних 11 месеци.

По свему судећи, биће то епска тениска сезона у свету мушког тениса, и то не само зато што ће сваки турнир представљати својеврстан мегдан између Британца и Новака Ђоковића, већ и зато што би требало очекивати наставак потреса. Ту пре свега мислимо на коначно растурање доминације „Велике четворке“, које је већ почело 2016, а узрочно-последично успон младих нада, пре свих Саше Зверева и Доминика Тима. Истина, Тим је већ ушао у ТОП 10, али се није показао против великих асова и на великим турнирима. Повратак после повреда Рафе Надала и Роџера Федерера тешко да ће имати тако значајан утицај, али ће сигурно давати одређену драж. Новак, Енди, Федекс и Рафа су сада живе легенде белог спорта, симболи успеха, жтрвовања, победе, али само од прве двојице можемо очекивати заиста велике резултате.

Битка која предстоји између првог и другог рекета света „обојиће“ целу сезону и нема сумње да ће Енди и Ноле дати све од себе да битка буде врхунска. 

Убрзо после тога, од 16. јануара на реду је први гренд слем сезоне, Аустралијан опен где је Новак у 2016. подигао шести пехар пошто је у финалу савладао управо Марија. После више од месец дана паузе, јер је одлучио да прескочи такмичење у Дубаију, на реду су и прва два мастреса, прво у Мајамију и Инидјан Велсу где (погађате) Новак брани титуле. Тек после тог периода, он, а о његови силни навијачли могу колико-толико да се опусте. Када почне сезона шљаке, биће му мало лакше пошто је у Монте Карлу испао  већ у другом колу тако да брани само 10 поена.

Већ ту би могао да се прилближи, ако не и угрози Марија који је 2016. у Кнежевини изгубио у полуфиналу од Рафе Надала, што му је донело 360 поена. Потом следе мастерси у којима су Мари и Новак укрстили рекете. Србин је био бољи у Мадриду, а Шкот у Риму. А онда врхунац сезоне не шљаци - Ролан Гарос. Ђоковић и Мари су и ту поделили мегдан у финалу, у којем је славио наш ас, коначно узевши толико жељени Куп мускетара. 

Пошто Ђоковић има много више посла у првом делу сезоне, тешко да ће успети да поврати прво место на светској листи, али би већ током лета и јесени Мари могао бити скинут с трона. У трци за Новаком на крају прошле године покупио је све што се могло покупити , а не треба очекивати да ће тако нешто урадити другу годину заредом. Нарочито уколикоЂоковић задржи интензитет и не дозволи пад из друге половине прошле годне,Истина, тада је стигао до финала и УС Опена и Завршног мастерса, али их је изгубио. Да је добио и данас би седео на АТП трону, а ми не бисмо морали толико да калкулишемо. Новак, дакле, мора у потеру. 

А Енди у другом делу године брани титуле у Квинсу (250 АТП поена), Вимблдону (2.000), финале на мастерсу у Синсинатију (600), четврфинале УС Опена (360), победу у Пекингу (500), пехаре са мастерса у Шангају (1.000), турнира у Бечу (500), мастерса у Паризу (1.000) и завршног мастерса у Лондону и то без пораза (1.500).

За то време Новак ће после Ролан Гароса имати прилично простора да се размахне. У Вимблдону је стигао до трећег кола (90 АТП поена), на канадском мастерсу је узео титулу (1.000), а на УС Опену је стигао до финала (1.200), у Шангају до полуфинала (360), у Паризу до четвртфинала (180), а на завршном мастресу до фмеча за титулу (1.000).

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар