Интервју - Александар Ђорђевић: Буди најбољи сваког дана...!

Када неко добије надимак Национале, онда је то најбоља илустрација његове вредности, а Саша Ђорђевић јесте право спортско благо ове земље. Узор младима, путоказ старијима, најбољи одашиљач позитивних вибрација и енергије.

Кошарка 03.01.2017 | 21:20
Интервју - Александар Ђорђевић: Буди најбољи сваког дана...!
Селектор кошаркашке репрезентације причао је за Блицспорт о породици, празницима и актуелним кошаркашким темама.

Нова година и Божић су време за осврт на учињено, али и планове за будућност. Шта вама значе предстојећи празници?

- Као мали сећам се породичних окупљања, јелке, поклона испод ње, жеље да их што пре отворим, што упражњавам сада и са мојом децом. Јелка је и сада ту, све по пе-есу, што би рекли, лепота мира, окупљена фамилија... Иако сам ја „присутни отац“, сви волимо празнике - каже Саша Ђорђевић за „Блиц“.

А Божић?

- Са очеве, дедине стране, Божић се увек обележавао, док ми је деда са мамине стране погинуо као партизан у рату, па је било другачије. Као клинац сам ишао код деде, све док је био жив, и уживао у бадњаку, обичајима. Касније, с обзиром на путовања и обавезе, дуго нисам био у прилици да у Србији прославим Божић, али нађемо време за нашу, руску или грчку цркву. Леп је осећај припадности, традиције, православља, па чак и када си у мањини.

Завршна порука, посебно младима, уместо стереотипне, новогодишње честитке?

- Нисам велики порукољубац - застао је Ђорђевић, а онда додао у свом стилу. - „Цомпетитиве Греатнесс“ како у животу тако и у спорту - што би у преводу значило, могућност човека да буде најбољи онда када је неопходно да најбољи и буде, а то је сваког дана.

Чега ћеш се сећати за десет година када се помене 2016. година. Колико вам значе успомене?

- Прво се најискреније надам да ћу се уопште сећати, да ме неће памет издати - уз осмех ће Сале у свом стилу. - На срећу, биће снимака, слика, па ће ме подсетити у мултимедијалном времену које је већ наступило, ако заборавим нешто. Увек памтим само лепе тренутке. Значи ми да сам урадио нешто што није само део моје прошлости, него део историје српског спорта.

Као најстрожи критичар Саше Ђорђевића, шта постављате пред вас у 2017. години, на животном, клупском, репрезентативном плану?

- Ентузијазам, амбиције, такмичарски карактер, гурају ме увек напред, ка вишим циљевима, не дозвољавајући ми да се зауставим и ставим испред себе нешто мање од урађеног. Фамилија и живот испред свега, бити уз ћерке присуством, саветом, стално, иако су одрасле у девојке. То је и супрузи Секи и мени на првом месту. Репрезентација и клуб су део посла који иде уз мушкарца мојих година.

Шта ће вас на спортском плану задовољити?

- Вероватно ништа, увек ћу гледати шта је следеће. Немам обичај да се окрећем, да будем задовољан утакмицом, титулом, медаљом.

Уживате ли уопште у вашим успесима?

- Нажалост, немам времена за то. Ето, по повратку из Рија и дочека, већ сам у седам ујутру био у авиону, ишао сам да преузмем екипу и обавезе у Бајерну.

Даниловић у КСС не треба да скреће са Ђиласовог пута

Шта очекујете од промена у Савезу?

- Верујем да ће Даниловић донети ентузијазам својом харизмом и знањем јер је велики такмичар. Има одличну базу остављену од претходника Драгана Ђиласа и треба да настави тим путем. Обавеза селектора и свих осталих јесте да будемо добри сарадници. Знајући Даниловића, мислим да има планова у глави које само треба да нам саопшти, а ми да их испратимо.

Бајерн је магнет за навијаче

Недостаје ли вам Евролига?

- Мој циљ јесте да уђем и будем стални учесник Евролиге јер Бајерн то заслужује по имену, организацији, интересовању, јер свуда где се појавимо привлачимо пажњу армије навијача. Ривалитет је пренет из фудбала, а на нама је да то устоличимо и у кошарци, на чему и радимо.

А како вам се чини овај нови формат Евролиге?

- Треба га истрпети, мислим да је добар, али треба времена да се навикну сви: играчи, тренери, навијачи, медији... Подигнута је гледаност, што је добар знак, као и остале бројке јер се воли врхунска кошарка. Што каже Жељко Обрадовић, добро је да се свако са сваким састаје, одмерава снаге, а не да будете првак Европе а да са некима нисте ни играли у групи или елиминацијама.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар