Комерцијализација празничних обичаја

У јануару је потрошачка корпа дупло тежа, а џепови упола празнији. Празници се нижу, новац троши, а обичаји у тој комерцијализацији губе прави смисао.

Република Српска 02.01.2017 | 19:50
Комерцијализација празничних обичаја
Обичај је да се у вријеме празника много троши, одваја се новац кога нема. Људи купују на одложено, по сваку цијену се сналазе, а многи се задужују како би испунили очекивања околине и празнике прославили онако како би то требало да буде према обичају. Наметнута нам је потрошачка еуфорија, којој као друштво нисмо дорасли.

Данас су све вриједности пребачене на новац. Примјетно је и да се људи за празнике не веселе као што је то било раније. Наравно, јер оне беспотребне минусе на картицама треба ускоро претворити у плус.

Логика потрошачког друштва је пошаст која руши традиционалне вриједности и заборавља на обичаје који красе празнике.

Потрошња без икаквог оправдања уништава смисао празника, јер добру трпезу и задовољство можемо направити и без већих износа.

Празници су и вријеме које неки користе и да зараде. Велика незапосленост и криза покреће идеје за израду разних празничних украса које купују они који имају новац, али им брз темпо живота не оставља довољно времена да их сами направе.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зељо 69

02.01.2017 23:37

Без коментара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

03.01.2017 02:20

На потросацком менталитету наси градјана трговци добро зарадјују и праве велики профит. Томе нису криви трговци вец градјани који незнају да контролису своје стварне потребе од искупљењу своју прохтјева. Никада не смијрмо себи дозволити да тросимо висе него сто зарадјујемо. Зивимо попут први хрисцана, да на потребе буду мање од могуцности које имамо и да нам прохтјеви буду мањи од наси примања.

ОДГОВОРИТЕ