Беспотребна помама за протеинским производима

Интересовање за високопротеинске производе је све веће иако, сматрају дијететичари, потрошачи који купују протеинске шејкове и плочице од тога вероватно немају много користи.

Здравље 02.01.2017 | 10:46
Беспотребна помама за протеинским производима
Потрошачи су, посебно љубитељи теретана и вежбања, само жртве доброг маркетинга, упозоравају стручњаци за исхрану.

У Великој Британији су бројни супермаркети поставили посебне полице за високопротеинске производе и на основу података „Евромонитора“ процењује се да је само тржиште протеинских производа за спортисте, које искључује већину познатих брендова, достигло у 2016. вредност од 413 милиона фунти, а да ће за пет година вредети готово 750 милиона.

Међу брендовима који су у протеклих годину дана, одговарајући на тренд на тржишту, увели верзије својих производа са већим садржајем протеина су „витабикс“ (Wеетабиx), „шредиз“ (Схреддиес), „марс“, „сникерс“.

У смерницама агенције британског министарства здравља Јавно здравље Енглеске за старе између 19 и 64 године препоручује се дневни унос протеина од 55,5 грама за мушкарце и 45 грама за жене.

Стручњаци напомињу да потребан дневни унос протеина зависи и од тежине и наводе да је у САД препоручен унос минимално 0,8 грама по килограму телесне тежине.


Дијететичарка и портпаролка Британског удружења дијететичара Ана Данијелс каже да људи погрешно мисле да им је потребно више протеина, иако их већина узима у довољној количини, јер су те потребе мале. Како је додала, спортистима је заиста неопходно више протеина, али могу да их узму из јаја, млека, меса.

„Већини нас, који идемо у теретану на сат вежбања два пута недељно, нису потребни додатни протеини, јер смо их већ добили кроз избалансирану исхрану“, истакла је Данијелсова.

И шефица тима нутрициониста енглеске агенције за јавно здравље Алисон Тедстон каже да људи узимају много више протеина од порепорученог уноса и да тако, осим ако су редовно у теретани, само бацају новац на протеинске суплементе.

Према подацима „Евромонитора“, који се односе на напитке, протеинске производе у праху и протеинске плочице са минимум 20 грама протеина, тржиште хране за спортисте порасло је од 2011. за око 160 одсто.

Истраживање куће „Нилсен“ указало је на раст продаје протеинских плочица од 63 одсто у 2015. у односу на 2014. годину, док подаци „Минтела“, објављени у августу 2016. године, указују на то да је на тржиште изашло 40 одсто више високопротеинских производа него 2015. године.

Професор дијететике на Краљевском колеџу у Лондону Том Сандерс каже да су људи обузети „нутри-блебетањем“, пренео је британски дневник Гардијан.


„Много је прича у салама за вежбање које подстичу грозницу за високопротеинским шејковима, такође је велика потреба да се искористи производ који је отпад млечне индустрије, а то је сурутка“, рекао је Сандерс и додао да је то глупост и начин да се производ који не кошта много продаје по високој цени.

Иако постоје докази да конзумирање више протеина може да помогне да се повећа мишићна маса, нутрициониста и предавач на Универитету у Редингу Дени Комен каже да је чињеница да људи једу више протеина него што им треба и да су његови додаци излишни.

Комен је радио са успешним британским веслачким тимом и неки из тима су му рекли да не узимају додатне протеине, иако конзумирају 6.000 калорија дневно.

„То је добар маркетинг. Осим ако екстремно вежбате или имате екстремне 'лајфстајл' циљеве, нису вам потребни додатни протеини“, сматра Комен.

Вишак протеина избацује се кроз урин и стручњаци указују на то да људи који узимају превише протеина „бацају новац у тоалет“.

Већи унос протеина није штетан, осим за оне са бубрежним болестима, међутим, може да се појави проблем ако се због велике потрошње протеина смањи унос друге здраве хране, попут воћа, поврћа и житарица, упозорила је Данијелсова и нагласила да бројни производи садрже много шећера, мало влакана и да нису здрав избор за потрошаче.

Дарен Бил, оснивач портала Мусцлефоод.цом, који продаје посно месо и високопротеинске пице и чоколаде, чак и пиво, каже да они који вежбају желе да држе под контролом оно што једу.


„Да ли људи једу сувише протеина? Зависи од њиховог здравља или 'фитнес' циља. Истраживања показују да исхрана богата протеинима може да помогне повећању мишићне масе, уз избалансиран унос угљених хидрата и масти. Наш циљ је да обезбедимо производе који олакшавају потрошачима да се држе плана здраве исхране“, рекао је Бил.

Портпарол Удружења за храну и пиће рекао је да су произвођачи хране само одговорили на повећану тражњу високопротеинске хране и пића. Такође је истакао да постоје докази да су људи након што једу храну богату протеинима дуже сити, што може да помогне онима који настоје са смање унос хране.

Произвођачи су одбили да коментаришу ставове стручњака, али је „Марсова“ портпаролка рекла да су плочице направљене да буду „посластица после вежбања, да би се уживало у избалансираној исхрани“ док су из „Витабикса“ поручили да протеини за доручак „помажу регулисању апетита и дневног уноса хране“.
 
РТС
фото:интернет
 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар