Бактерије компликују вирусне инфекције

Амбуланте су пуне пацијената са респираторним тегобама. Код старијих ретко "скаче" температура, али су склонији бронхитису и бронхопнеумонији, док млађи код лекара долазе углавном због високе температуре.

Здравље 02.01.2017 | 10:39
Бактерије компликују вирусне инфекције
БОЛОВИ у ушима и грлу, малаксалост и осећај недостатка ваздуха најчешће су компликације вирусних инфекција дисајних путева и вируса грипа, због којих су лекарске амбуланте препуне.

Докторка Невенка Димитријевић, лекар Дома здравља "Вождовац", објашњава да се ове компликације разликују у зависности од животног доба пацијента:

- Код старијих, вирусна инфекција у почетку се не испољава високом температуром и боловима у мишићима и зглобовима. Они код лекара долазе због осећаја малаксалости и отежаног дисања, а најчешће им се дијагностикује бронхитис или бронхопнеумонија. То је последица слабијег имунитета, тако да се после инфекције вирусом, врло брзо појаве и бактерије.

Међу млађима присутна је изразито висока температура, а лекарску помоћ траже због болова у грлу и отежаног гутања, а неретко и болова у уху.

- И ова стања су последица појаве бактерија, јер је имунитет нарушен неким од вируса који су тренутно у циркулацији, па се и бактерије лакше умножавају - каже др Димитријевић.

Ове бактеријске инфекције захтевају лечење антибиотицима, али само по препоруци лекара.

- Оно што сами пацијенти могу да ураде јесте да снижавају температуру када премаши 38 степени Целзијуса, да пију што више течности и да мирују - наводи наша саговорница. - У случају појаве додатних тегоба потребно је да се уради снимање рендгеном, лабораторијске претраге урина и крви и по потреби брис грла, носа или уха да би се прописао одговарајући лек.

УПАЛА ПЛУЋА

Бронхопнеумонија је упала плућа коју не изазива једна врста бактерије, већ више ових микроорганизама. Због тога је лечење неопходно, а нарочито ако пацијент болује од неке хроничне болести. Искашљавање зеленкастог или жућкасто обојеног секрета, нарочито код старијих, требало би да пробуди сумњу на присуство ове упале плућа, јер она се развија врло постепено уз неосетно повишену телесну температуру.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар