Зашто је добро јести јаја сваки дан?

Јаја су одличан извор аминокиселина, гвожђа и антиоксиданата, а могу се припремати на различите начине.

Здравље 02.01.2017 | 10:34
Зашто је добро јести јаја сваки дан?
Како пише Тодаy.цом, тело самостално производи 11 есенцијалних масних киселина, неопходних за правилно функционисање организма. Међутим, телу је потребно још 9 есенцијалних масних киселина, а њих можемо пронаћи у јајима.

Мањак тих 9 есенцијалних масних киселина може узроковати губитак мишићне масе, ослабљен имуни систем, хронични умор и лош изглед коже и косе.

Ако се у вашим оброцима сваки дан налазе јаја, ево шта ће вам се догодити са здрављем и организмом:

Регулишу ниво холестерола

Једно јаје садржи око 200 милиграма холестерола, али то не значи да су јаја лоша за вашу крвну слику. Наиме, истраживања су показала да јаја могу смањити ниво лошег (ЛДЛ) холестерола и повећати ниво доброг (ХДЛ) холестерола.

Јачају имунитет

Једно до два јаја дневно могу помоћи у борби против инфекција. Јаја су јако добар извор селена, минерала који је неопходан за правилно функционисање имуног система и регулацију нивоа хормона штитне жлезде.

Побољшавају когнитивне функције

Јаја садрже холин, једињење које има позитивно деловање на когнитивне функције. Истраживања су показала да мањак холина повећава ризик од настанка неуролошких поремећаја, слабљења когнитивних функција, деменције и Алцхајмерове болести.

Побољшавају здравље зуба и костију

Најбољи извор витамина Д су сунчеви зраци и неке намирнице, међу којима су и јаја. Витамин Д је неопходан за правилан раст и развој зуба и костију. Подстиче апсорпцију калцијума који је неопходан за правилно функционисање срца, дигестивног система и метаболизма.

Побољшавају здравље и изглед коже

Витамини Б комплекса су неопходни за здравље и лепоту коже и косе. Такође побољшавају здравље јетре и очију. Јаја су одличан извор витамина Б комплекса, нарочито витамина Б2 и Б12. Истраживања су показала да су витамини Б комплекса важни за правилно функционисање нервног система и побољшавају когнитивне функције.

Штите здравље очију

У саставу јаја проналазимо 2 антиоксиданта, лутеин и зеаксантин, који штите здравље очију и побољшавају вид. Ови антиоксиданти могу смањити ниво од настанка болести очију, као што су макуларна дегенерација и катаракта.

Подстичу мршављење

Јаја су одличан избор за доручак јер брзо стварају осећај ситости. Регулисаће апетит, ублажити жудњу за грицкалицама и смањити вероватноћу од преједања касније у току дана. Истраживања су показала да особе које доручкују јаја уносе мањи број калорија током дана.

Смањују стрес

Есенцијалне аминокиселине које проналазимо у саставу јаја директно утичу на ментално здравље. Оне регулишу производњу и ослобађање серотонина, неуротрансмитера заслужног за добро расположење, смиреност и опуштеност.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар