Српска одбојка у 2016. години: Година историјских резултата...!

Прва олимпијска медаља, финале сениорки, прво злато у Светској лиги, прва медаља у одбојци на песку, четврто узастопно финале јуниорки на ЕП, три Скупштине...

Остали спортови 02.01.2017 | 22:50
Српска одбојка у 2016. години: Година историјских резултата...!
Све то и још 12 медаља обележја су одбојкашке 2016. године.

У години на измаку ОСС је прогласио најбоље појединце који су, свако на свој начин и у својој категорији, обележили годину, коју ћемо свечано испратити наредне суботе увече. Завеса још није спуштена, јер су на припремама за наредна такмичења кадеткиње, кадети и јуниори.

Сениорке су стидљиво најављивале поход на олимпијску медаљу, и то после фантастичне 2015. Зоран Терзић је са својим стручним штабом направио план рада и опет је Гран При послужио као припрема за оно најважније. Подсетимо, тако је било и 2015, када су сениорке освојиле 3 медаље (Европска лига, Светски куп, Европско првенство) на 4 такмичења. Без икакве помпе, баш као и претходних година, отпутовале су у Рио и избориле жељени пласман у четвртфинале са 3 тријумфа. У четвртфиналу су елиминисале Русију са максималних 3:0 и до тада незабележених 25:9 у четвртфиналу Олимпијског турнира. Уследио је још један фантастичан дуел, препун позитивног набоја и фанатичне борбености, у којем је савладан САД, актуелни светски првак, после 5 незаборавних сетова. У финалу није више било снаге, али историјско сребро и данас сија светлије него злато. Заслужено.

Једна од медаља која је до овог лета недостајала одбојкашима је злато у Светској лиги. После четири сребра, коначно и злато. Почело је максималним победама против Русије, Бугарске и Пољске у Калињинграду, настављено тријумфима од 3:1 против Бразила, Бугарске и Ирана, да би пласман на Финални турнир био изборен у Техерану, где су уследила два пораза, против Ирана 2:3 и Аргентине 0:3, али и тријумф против Италије. У Кракову, после победе над Пољском (3:1) и пораза од Француске (2:3), у полуфиналу је изабранике Николе Грбића чекала поново Италија. Поново је било 3:2 за Србију и заказано је четврто финале против Бразила, после 2003, 2005. и 2009. Подсетили су пулени Николе Грбића на изабранике Зорана Гајића, који су у полуфиналима и финалима Сиднеја и Остраве савладали Русију и Италију са по 3:0. У Кракову је Србија до ногу потукла Бразил и стигла до толико жељеног трофеја. Импресивно.

Пре две године, са само 15 година заузеле су 9. место на Светском првенству за играчице до 17 година и већ тада талентом привукле пажњу одбојкашке јавности. Тијана Басић и Ирена Дробњак су ове године Србији донеле исторјиску, прву медаљу са Европских првенстава. На Првенству одиграном у Брну, у Чешкој, у конкуренцији годину дана старијих ривалки, Басићева и Дробњакова су после 5 узастопних победа поклекле тек у полуфиналу, али су потом потврдиле колико вреде тријумфом у мечу за бронзану медаљу. Будућност јесте пред њима, али и нове сјајне медаље.

До Првенства Европе су стигле тек после два круга квалификација, иако су браниле титулу првака Европе. Нова генерација јуниорки Србије жребом је сврстана у групу у Ђеру. Маријана Боричић је поново са својим стручним штабом и играчицма избрусила форму и победам против Мађарске, Немачке, Белорусије и Русије, уз пораз од Италије, стигла до пласмана у полуфинале – петог узастопног од 2008. У мечу за пласман у финале савладана је Турска и то максмално, да би Русија била успешнија у утакмици за злато. Наставиле су јуниорке Србије сјајну серију на ЕП и зато верујемо у наставак приче на СП 2017.

На клупској сцени, одбојкашице Визуре и одбојкаши Црвене звезде су освојили „дупле круне“.

У јубиларном, 50. Купу Србије Визура је други пут освојила титулу победника, док је Црвена звезда тријумфовала 13. пут у 51. Купу Србије.

Визура је у Првенству Србије трећи пут узастопно постала првак, а у конкуренцији одбојкаша, Црвена звезда је освојила 12. титулу првака Србије, пету узастопну.

У Супер Купу Србије трофеје су освојиле одобјкашице Јединства из Старе Пазове, први пут у историји, и пети пут одбојкаши Црвене звезде.

У 70 година дугој историји Одбојкашког савеза никада се није десило оно што ће остати забележено у 2016: три Скупштине за годину дана. Две изборне и једна ванредна. Прво је у мају Александра Боричића наследио Ненад Голијанин на избориној Скупштини, да би у октобру Голијанин био смењен на вандредној Скупштини. Коначно, у новембу, на трећој овогодишњој и другој изборној Скупштини Зоран Гајић је изабран за трећег председника у историји Одбојкашког савеза Србије. Трофејни одбојкашки стручњак је у „прву поставу“ уврстио Ивана Кнежевића као генералног секретара и Ивана Миљковића као првог потпредседника. Почиње нова одбојкашка ера у Србији, а верујемо да ће убрзо стићи и резултати.

На традиционалном Новогодишњем коктелу “10 година друге приче – Континуитет успеха”, награде за најбоље тренере у 2016. добили су Зоран Терзић, први тренер сениорки, Никола Грбић, први тренер сениора и Маријана Боричић, први тренер јуниорки Србије. Трофеје “Будућност припада њима” добили су Тијана Басић и Ирена Дробњак, Стефан Скакић и Стефан Мирковић, Јована Коцић и Борис Буша.

Награде за најбоље играче у одбојци на песку добили су Милена Матић и Стефан Баста.

Тијана Бошковић је проглашена за најбољу одбојкашицу, а Марко Ивовић за најбољег одбојкаша у 2016. години.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар