Преглед 2016. године - Србија и свијет: Владари свега, баскет у крви, бесмртни Новак...!

Гледајући само српски спорт, било је заиста прегршт усепха, како на индивидуалном, тако и на екипном плану. Поједини клубови су бљеснули, док су неке репрезентативце селекције наше земље потврдиле клас, а самим тим и своје место у историји.

Остали спортови 01.01.2017 | 23:45
Преглед 2016. године - Србија и свијет: Владари свега, баскет у крви, бесмртни Новак...!
На нашој листи, на којој се налази десет најјачих утисака у претходних 365 дана, своје место су заузели и успеси са највећих светских такмичења, односно најјачих планетарних лига, а само један од утисака оставља горак укус у устима.

10. Руси и 'шарене' пилуле. Али, да ли само они?

Кренућемо од једине лоше ствари из света спорта у години на измаку – системског допинга руских спортиста.

Споменута афера и даље тресе светску јавност и велико је питање када ће, и да ли ће уопште, престати. Поједини спортисти нису имали право наступа на Олимпијским играма у Бразилу, односно светским и Европским првенствима, а није мали број ни оних који су остали без најсајнијих, најважнијих одличја јер су им узорци поново теситрани.



Цела прича досезала је и до оних најмлађих старосних категорија, док се чини да ћемо на коначан број допингованих морати да сачекамо још неко време. А можда га никада и не сазнамо.

На крају, руски званичници признали су постојање допинг система којим је управљала држава, а нама остаје да се надамо да ће се пронаћи начин да се овакав вид варања трајно елиминише из спорта.

9. Дечак из Охаја испунио обећање...

Навикли смо на узбуђења у НБА лиги, али су крај претходне сезоне додатно улепшали мајстори кошарке из редова Кливеленд Кавалирса и Голден Стејт Ворироса.

'Ратници' су бранили трофеј освојен прошле године, поставили су на путу ка финалу нови рекорд по броју победа у регуларном току сезоне и имали огромних 3:1 у победама у великом Финалу, али то није било довољно да се обрани трофеј.



За такав сценарио становници Охаја, али и сви навијачи Кавалирса, највише могу да захвале фасцинантном Леброну Џејмсу, који је дао све од себе да његова екипа уђе у историју, као прва која је успела да надокнади минус од две победе у борби за прстен.

И, не само то, 'Краљ' је испунио обећање дато још када је стигао у најјачу лигу света пре готово деценију и по, доневши држави у којој је рођен прву националну титулу после више од пола века.

8. Прича о Кристијану и 'ружном пачету' Едеру

Осмо место на нашој листи припада репрезентацији Португала, која је на минулом Европском првенству у фудбалу направила изненађење и освојила први ЕУРО у својој историји.

Европски 'Селесао' лоше је започео турнир у Француској, некако је на крилима Кристијана Роналда успео да стигне до друге фазе, када су команду преузели Пепе и Рикардно Карваљо, и остали дефанзивци, да би погодак вредан 'сребрне амфоре' постигао, широј јавности мање познати, Едер, у продужетку.



Када је у питању капитен Португала, најбољи играч света имао је ту несрећу да се повреди већ на самом старту великог финала, али су се Едер, као и његови саиграчи и он из Реал Мадрида, потрудили да има још једну незаборавну годину.

Осим нове сезоне у којој је постигао преко 50 голова, односно четвртој 'Златној лопти' и Европском првенству, момак са острва Мадеира високо је подиграо изнад главе и свој трећи трофеј Лиге шампиона.

7. Ранијеријеве 'Лисице' шокирале колевку

Свакако највећу сензацију у 2016. години направили су играчи Лестер Ситија, предвођени искусним Италијаном Клаудијом Ранијеријем с клупе освојили су Премијер лигу.

Њихов подвиг је толико велик да ће засигурно остати упамћен као један од највећних у модерној историји спорта, а може се сматрати и да се популарном 'Тинкерману' вратило за све несрећне поразе у тренерско/менаџерској каријери.



Екипа са Кинг Пауер стадиона била је лидер током већег дела сезоне, а иако нико није веровао у њих, чак ни у самом финишу трке када су били на корак до највећег успеха у историји клуба, они су издржали до самог краја.

Предводили су их феноменални Џејми Варди и Алжирац Ријад Махрез, а ви детаљно о сезони Лестера за памћење можете прочитати у теми нашем Немање Ђорђевића.

6. Можда је Јусеин већ у 2017. години...

Ако је уопште и било диеме, Јусеин Болт још једном нам је потврдио да је апсолутно најбржи човек у историји човечанства.

Маестрални Јамајчанин показао је да је 'Мајкл Џордан' атлетике – освојивиш и девету златну олимпијску медаљу.



'Муња' из Кингстона изједначила се на тај начин са Карлом Луисом из Сједињених Америчких Држава.

Светски рекордер на 100 и 200 метара оставио је огроман траг у историји 'краљице спортова', толики да се може и повести дебата о томе да је највећи међу 'највећима'.

5. Уживај, Ана – хвала ти на свему!

Пауза између две тениске сезоне није превише дугачка, иако ће вам тениски фанатици рећи да то ипак није случај.

Ова иза нас била је изузетно занимљива, посебно када се ради о борби за трон у мушкој конкуренцији, а да време између две сезоне не проведемо само читајући анализе, или гледајући егзибиционе турнире са егзотичних дестинација, побринула се Ана Ивановић.



Најбоља српска тенисерка у историји, и једина играчица из Србије која у свом власништву има Гренд Слем, одлучила је да се повуче из 'белог спорта' у 29. години.

Ана је била принуђена на тако нешто због великог броја повреда, а ми ћемо можда тек када све прође постати свесни колико је велика ствар бити први на свету у нечему, или освојити неки од четири највећа тениска турнира.

4. Србија јесте земља кошарке. Тачка.

Спорт који дефинитивно највише волимо вратио се на велика врата, огромним напором свих људи који воле и воде кошарку у нашој земљи.

Баскет је Србима у крви, често волимо да истичемо како су нам само Американци легитимни противници, а та теза показала се тачном још једном, и овога лета у Бразилу.



Кошаркаши су предвођени легендарним Александром Сашом Ђорђевићем сребрној медаљи са Светског првенства придодали и ону Олимпијску, али је далеко важније да култ и дух репрезентације живи са сваким грађанином Србије. С друге стране, ни Марина Маљковић и њене девојке нису урадиле ништа слабији посао, освајањем историјске бронзе.

Такође, ту је и подвиг екипе Црвене звезде, која је први пут у својој историји заиграла у четвртини финала Евролиге.

3. 103 спортиста = 54 медаље

Претходно олимпијско лето било је изузетно успешно за српски спорт, од 103 спортиска који су отишили у Рио де Жанеиро њих чак 54 кући се вратило са медаљама око врата, а неке од њих биле су и историјске.

Српски спортисти имали су проблема на старту такмичења и тек после после 12 дана кренули да освајају медаље, али су их онда наређали осам.



Прво и то златно одличје освојио је српски рвач Давор Штефанек, сребрна је била 18-годишња Тијана Богдановић, а серију су наставили сребрни кајакаши Миленко Зорић и Марко Томићевић, као и бронзана скакачица удаљ Ивана Шпановић.

Од екипних спортова Србија је једна од најуспешнијих на турниру – ватерполисти су први пут постали олимпијски прваци тријумфом над Хрватском у финалу, а историјске успехе забележила је женска кошаркашка репрезентација Србије, која је освојила бронзану медаљу и сребрне одбојкашице Србије, које су у финалу изубиле од Кине.

2. Наши ватерполисти – владари СВЕГА

Ниједна екипна селекција наше земље нас у историји није толико пута обрадовала као наши ватерполисти.

Какви год услови и околности биле, они су увек проналазили начин да у свом маниру заврше такмичење на којем су отпутовали – са златом око врата.



У Рију су чак успели да надмаше и саме себе, али смо ми сви свега тога донекле и били свесни – чекајући само да се неминовно једнога дана и догоди.

Предвођени најбољим тренером света Дејаном Савићем освојили су прву златну олимпијску медаљу у историји Србије, а када се томе додају светско, Европско првенство, Светска лига и Светски Куп јасно је зашто су наши момци предмет обожавања и јединствени.

1. 'Новак Слем' за светску историју и бесмртност

За крај нашег премотавања оставили смо момка који је обележио светски спорт у претходних пет година – Новака Ђоковића.

Апсолутни тениски краљ у текућој деценији прошле године урадио је нешто што, многи сматрају, није нико у историји 'белог спорта'.



Ђоковић је средином године освојио Ролан Гарос чиме је комплетирао Гренд Слем каријере, уједно поставши први човек у Опен ери који је у исто време у свом власништву имао титуле са четири највећа турнира. Пре њега то су успели само Дон Баџ и Род Лејвер, који су играли у периоду у којем су Гренд Слемови играни на само две подлоге.

Јесте на крају одиграо далеко од свог нивоа и изгубио прво место на свету, али ништа не може бити оправдан разлог за немало негативних коментара упућених највећем спортисти у историји наше земље.

Вратиће се Новак експресно тамо где му је и место – на трон.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар